-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 12 /11:39

Pirmąkart per trejus metus derybų susitiko Australijos ir Kinijos gynybos ministrai

Australijos gynybos ministras Richardas Marlesas sekmadienį surengė derybas su savo kolega iš Kinijos.
Kinijos vėliava
Kinijos vėliava / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Australija Kinija

R.Marlesas pavadino šias derybas – pirmąjį šalių gynybos ministrų susitikimą per trejus metus – „svarbiu pirmuoju žingsniu“.

„Tai buvo proga labai nuoširdžiai ir išsamiai apsikeisti nuomonėmis, ir aš iškėliau keletą Australijai susirūpinimą keliančių klausimų“, – Singapūre vykstančio saugumo forumo „Šangri La dialogas“ kuluaruose žurnalistams sakė R.Marlesas.

„Šiais laikais labai svarbu palaikyti atvirą dialogą“, – teigė R.Marlesas, kuris taip pat yra Australijos ministro pirmininko pavaduotojas.

„Australijos ir Kinijos santykiai yra sudėtingi. Būtent dėl šio sudėtingumo labai svarbu, kad dabar pradėtume dialogą“, – kalbėjo jis.

Wei Fenghe ar Kinijos vyriausybė šio susitikimo, kuris truko ilgiau nei valandą, kol kas nekomentavo.

Pastaraisiais metais Pekino ir Kanberos santykiai pašlijo, Australijai paraginus atlikti nepriklausomą tyrimą dėl koronaviruso pandemijos kilmės ir uždraudus Kinijos telekomunikacijų milžinei „Huawei“ kurti Australijos 5G tinklą.

Kinija, didžiausia Australijos prekybos partnerė, savo ruožtu įvedė didesnius muitus ir kitas sankcijas keliolikai Australijos pramonės šakų, įskaitant vyno, miežių ir anglių importą.

R.Marlesas sakė, kad su kinų kolega aptarė incidentą, kai tarptautinėje oro erdvėje Kinijos karo lėktuvas perėmė Australijos patrulinį lėktuvą, taip pat Australijos „ilgalaikius interesus Ramiojo vandenyno regione“ – siekį užtikrinti, kad „Ramiojo vandenyno šalys neatsidurtų didesnės militarizacijos padėtyje“.

„Tonas pasikeitė“

Gegužės 26 dienos incidentą, kai Kinijos karo lėktuvas perėmė patrulinį orlaivį ir paleido mažų folijos juostelių debesį, vadinamą dipoliniu atšvaitu (angl. chaff), Kanbera pavadino „labai pavojingu“.

Šalys taip pat ginčijasi dėl konkuruojančių diplomatinių bei saugumo interesų Pietų Ramiojo vandenyno regione, o naujoji australų vyriausybė stengiasi prisivyti Kiniją po to, kai ilgus metus santykiai buvo pašliję dėl ankstesnės Australijos vadovybės delsimo spręsti klimato kaitos klausimus.

Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi neseniai lankėsi regione ir, nors jam nepavyko užsitikrinti paramos regioniniam saugumo paktui, jis vis tiek sudarė keletą susitarimų.

Naujoji Australijos užsienio reikalų ministrė Penny Wong irgi aplankė Ramiojo vandenyno salas.

R.Marlesas, kuris taip pat yra Australijos ministro pirmininko pavaduotojas, pabrėžė, kad „šiais laikais labai svarbu palaikyti atvirą dialogą“.

„Australijos ir Kinijos santykiai yra sudėtingi. Būtent dėl šio sudėtingumo labai svarbu, kad dabar pradėtume dialogą“, – kalbėjo jis.

Paklaustas apie tolesnius žingsnius, jis sakė, kad Australija nori veikti „labai blaiviai ir apgalvotai“. Mes nenuvertiname sunkumų, su kuriais susidūrėme dvišaliuose santykiuose“.

Jis pabrėžė, kad „nors tonas pasikeitė, Australijos nacionalinių interesų esmė visiškai nepasikeitė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius