Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmasis Sirijos kosmonautas pabėgo į Turkiją

Sirijos aviacijos generolas Muhammedas Ahmedas Farisas, kuris tapo pirmuoju į kosmosą pakilusiu savo šalies piliečiu, sekmadienį pabėgo į Turkiją, atsimetęs nuo prezidento Basharo al-Assado režimo, pranešė Anatolijos naujienų agentūra.
Muhammedas Ahmedas Farisas
Muhammedas Ahmedas Farisas / id77.livejournal.com nuotr.

Prieš pasitraukdamas į Turkiją M.A.Farisas aplankė sukilėlių Laisvosios Sirijos armijos (LSA) būstinę Alepo mieste, demonstruodamas solidarumą su opozicijos pajėgomis, kovojančiomis su B.al-Assado kariais didžiausiame Sirijos mieste.

Kaip teigia Anatolijos naujienų agentūra, M.A.Farisas, kuris 1987 metais kartu su Sovietų Sąjungos įgula dirbo kosminėje stotyje „Mir“, pabėgo per ketvirtąjį mėginimą tai padaryti.

M.A.Farisas gimė 1951 metais Alepe, kur Sirijos armija sekmadienį bombardavo sukilėlių pozicijas prieš planuojamą sausumos pajėgų puolimą.

Pastaraisiais mėnesiais plečiantis sukilimui Sirijoje, nemažai aukšto rango kariškių, dažnai lydimų eilinių karių, pabėgo į Turkiją, siekdami prisidėti prie LSA.

Sirijos sukilėliai teigia paėmę į nelaisvę Irano revoliucinės armijos karių

Televizija „al Arabiya“ sekmadienį parodė vaizdo įrašą, esą gautą iš Sirijos sukilėlių, kuriame teigiama, kad kovotojai per susirėmimus Damaske paėmė į nelaisvę Irano piliečių, kurie galimai priklauso šios šalies elitinei Revoliucinei gvardijai.

Vaizdo įraše, kurį parodė Dubajuje įsikūrusi televizija, sukilėlių LSA uniformą vilkintis vyras sakė, kad kovotojai „pagrobė 48 Irano šabihus (sukarintų pajėgų narius), kurie vykdė žvalgybos misiją Damaske“.

„Atliekant tyrimą nustatėme, kad kai kurie iš jų yra Revoliucinės gvardijos karininkai“, – pridūrė sukilėlis, rodydamas dokumentus, paimtus iš vieno vyro, kuris stovėjo tolėliau.

Šeštadienį smurtas Sirijoje nusinešė 205 žmonių gyvybes: žuvo 115 civilių, 38 sukilėliai ir 52 kariai. Sirijoje žūstančių žmonių skaičiaus negali patikrinti nepriklausomi šaltiniai, o JT nebeskelbia savo statistikos.

Sirijos vyriausybės pajėgos atsikovojo visą Damaską ir toliau puola Alepą

Sirijos armija šeštadienį pareiškė atkovojusi paskutinį sukilėlių kontroliuotą rajoną šalies sostinėje, o jų tvirtovės strategiškai svarbiame šiauriniame Alepo mieste intensyviai bombarduojamos režimo pajėgų.

Armija nurodė susigrąžinusi sukilėlių kontroliuotą Damasko rajoną Tadamuną kitą dieną po to, kai Jungtinės Tautos (JT) pasmerkė diplomatų nesugebėjimą užbaigti šį konfliktą, kuris beveik per 17 mėnesių nusinešė galimai jau per 21 tūkst. žmonių gyvybių.

Vienas Sirijos brigados generolas, atsisakęs atskleisti savo vardą, sakė žurnalistams, atvykusiems į Tadamuną, kuriame anksčiau vyko įnirtingi susirėmimai, kad šis rajonas buvo atkovotas ir kad kariškiai dabar kontroliuoja visą sostinę.

„Išvalėme visus Damasko rajonus nuo al Midano iki Mazos, nuo Hadžar al Asvado ir Kadamo iki Tadamuno“, – nurodė kariškis, paminėjęs paskutinę sukilėlių tvirtovę.

Kovos su režimu aktyvistas Lena al Shami internetinių pokalbių programa „Skype“ informavo naujienų agentūrą AFP, kad LSA sukilėliai pasitraukė iš Tadamuno ir dabar sutelks dėmesį į „smūgio ir atsitraukimo taktiką prieš svarbius režimo taikinius“.

Tadamunas ribojasi su Jarmuko palestiniečių pabėgėlių stovykla, kurioje taip pat buvo apsistojusių sirų. Dabar stovykla apleista ir nuniokota; tarp namų karojo nukritę elektros kabeliai, o gatvių danga buvo smarkiai išdaužyta.

Šalia Tadamuno esančiame Jaldos rajone vienas AFP reporteris matė dešimtis lavonų, numestų ant šiukšlių krūvos. Kai kurie iš jų buvo apdegę, o kiti smarkiai sudarkyti.

Susirėmimai Damaske įsiplieskė liepos 15 dieną ir tęsėsi kelias dienas. Sukilėliai buvo užėmę kelis rajonus, priversdami bėgti tūkstančius gyventojų.

Tuo tarpu Alepe LSA vietos pajėgų vadas Abdel Jabaras Oqaida sakė, kad Salahedino rajonas „buvo smarkiausiai bombarduojamas nuo mūšio pradžios“ liepos 20 dieną, tačiau režimo šalininkai „nesugebėjo pajudėti į priekį“.

Vienas aukštas vyriausybės saugumo pareigūnas perspėjo, kad „mūšis dėl Alepo dar neprasidėjo, o tai, kas vyksta dabar, yra tik užkandžiai. Pagrindinio patiekalo sulauksime vėliau“.

Pareigūnas nurodė, kad vyriausybės pajėgos sulaukė pastiprinimų ir kad dabar mieste sutelkta bent 20 tūkst. karių. „Kita pusė taip pat siunčia pastiprinimus“, – pareigūnas sakė apie sukilėlius, kurie teigia užėmę pusę miesto.

Sekmadienį Sirijos armija vėl bombardavo sukilėlių užimtą Salahedino rajoną šalies komercijos sostinėje Alepe, pranešė viena žmogaus teisių organizacija.

Kaip nurodo padėtį šalyje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), susirėmimai tarp karių ir sukilėlių kovotojų taip pat vyko šio šiaurinio miesto rajonuose Sukaryje, Hamdanijoje ir Ansaryje.

Įnirtingos kovos Alepe tęsiasi nuo liepos 20 dienos. Alepe sekmadienį rytą žuvo mažiausiai du sukilėlių kovotojai, informavo Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi SOHR.

Šeštadienį smurtas Sirijoje nusinešė 205 žmonių gyvybes: žuvo 115 civilių, 38 sukilėliai ir 52 kariai. Sirijoje žūstančių žmonių skaičiaus negali patikrinti nepriklausomi šaltiniai, o JT nebeskelbia savo statistikos.

JAV diplomatijos vadovė H.Clinton dalyvaus Turkijoje vyksiančiose derybose dėl Sirijos

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton ateinantį šeštadienį atvyks į Turkiją, kur prasidės derybos dėl konflikto Sirijoje, pranešė viena JAV valstybės departamento atstovė.

„Clinton vyks į Stambulą dvišalių konsultacijų su Turkijos vyriausybe dėl Sirijos, taip pat aptarti kitų aktualių klausimų“, – atstovė sakė Malio sostinėje Lilongvėje, į kurią H.Clinton atvyko baigdama kelionę po Afriką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius