Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Po 4 čiabuvių vaikų nužudymo Kolumbija stabdo paliaubas su pagrindine sukilėlių grupuote

Kolumbijos prezidentas Gustavo Petro pirmadienį sustabdė paliaubas su kairiaisiais partizanais keturiuose konflikto židiniuose esančiuose regionuose po to, kai pareigūnai apkaltino sukilėlius nužudžius keturis čiabuvių vaikus.
Kolumbijos prezidentas Gustavo Petro
Kolumbijos prezidentas Gustavo Petro / „AFP“/„Scanpix“

Kairuolis G.Petro pareiškė, kad dvišalės paliaubos „sustabdomos ir atnaujinamos visos puolamosios operacijos“ Metos, Kaketos, Gvavjarės ir Putumajo regionuose.

Pareigūnai sekmadienį pranešė, kad Kolumbijos pietuose ginkluota disidentų grupuotė iš išformuotų Kolumbijos revoliucinių ginkluotųjų pajėgų (FARC) partizanų įvykdė egzekuciją keturiems vaikams ir paaugliams iš murų (murui) genties.

Šie regionai yra FARC disidentų, kurie atmetė 2016 metų taikos susitarimą, pagal kurį dauguma sukilėlių sudėjo ginklus ir įkūrė komunistų politinę partiją, tvirtovė.

Disidentų grupuotė EMC reaguodama į šią žinią aršiai užsipuolė vyriausybę.

„Vienašališkos paliaubos sukels karą, o žuvusiųjų, sužeistųjų ir belaisvių padaugės“, – sakoma grupės pareiškime.

Tačiau Metos gubernatorius Juanas Guillermo Zuluaga pagyrė šį žingsnį.

„Kantrybė turėjo baigtis. Ugnies nutraukimas sustabdytas ne tik dėl žiauraus keturių vaikų nužudymo, bet ir dėl pagrobimų, turto prievartavimo ir kitų nusikalstamų veikų, kurios niekada nesibaigia“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė J.G.Zuluaga.

Keturi nepilnamečiai nužudyti pasienyje tarp pietinių Kaketos ir Amazonės departamentų po to, kai jie perbėgo iš FARC disidentų frakcijos, vadinamos Carolinos Ramirez frontu, sakoma sekmadienį paskelbtame šalies žmogaus teisių ombudsmeno pareiškime.

Frontas, priklausantis EMC, buvo viena iš grupuočių, kurios laikėsi prieš kelis mėnesius vyriausybės pasiūlytų paliaubų ir netrukus turėjo pradėti naujas taikos derybas.

„Vaikų ir paauglių iš čiabuvių bendruomenių verbavimas ir žudymas nėra geros valios gestas siekiant taikos. Be to, tai akivaizdūs tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimai“, – pažymėjo ombudsmenas.

G.Petro pasmerkė žmogžudystes kaip žiaurų nusikaltimą ir smūgį taikai bei perspėjo, kad bus imtasi priemonių prieš tokius veiksmus.

Padėtį vietoje apsunkina tai, kad Kolumbijos saugumo pajėgos ir gelbėtojai tame pačiame regione ieško dar keturių čiabuvių vaikų, kurie dingo be žinios po to, kai prieš tris savaites Amazonės džiunglių pakraštyje, matyt, išgyveno nedidelio lėktuvo katastrofą.

Vyriausybė kritikuojama dėl derybų

Praėjusių metų pabaigoje G.Petro paskelbė dvišales paliaubas su daugeliu ginkluotų grupuočių.

Tačiau trejos iš šių paliaubų baigėsi žlugus taikos procesui su Nacionalinės išlaisvinimo armijos partizanais ir Įlankos klano narkotikų prekeiviais.

„Jei paliaubos tam tikrose teritorijose nėra veiksmingos saugant gyventojų gyvybes ir neliečiamybę, nėra prasmės jų tęsti“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė G.Petro.

Pernai į valdžią atėjęs G.Petro bandė derėtis dėl taikos su įvairiomis šalies ginkluotomis grupuotėmis ir tuo akivaizdžiai skyrėsi nuo savo pirmtako, kuris konfliktą bandė spręsti agresyvesnėmis priemonėmis.

Dėl tokios politikos G.Petro atžvilgiu pasipylė kritikos lavina. Opozicija pareiškė, jog ginkluotosios pajėgos yra per silpnos, kad neleistų ginkluotoms grupuotėms diktuoti taikos sąlygų.

„Pagrindinis asmuo, atsakingas už smurto eskalaciją, yra G.Petro, kuris, apgaudinėdamas dėl „visiškos taikos“, paliko Kolumbiją teroristų rankose“, – sakė dešiniojo sparno opozicijos senatorė Maria Fernanda Cabal.

Kolumbijoje jau šešis dešimtmečius vyksta ginkluotas konfliktas tarp valstybės ir įvairių kairiojo sparno partizanų, dešiniojo sparno sukarintų grupuočių ir narkotikų prekeivių.

Pirmasis Kolumbijos istorijoje kairiųjų pažiūrų prezidentas G.Petro pradėjo derybas su daugeliu ginkluotų grupuočių, tikėdamasis nutraukti smurtą šalyje, laikomoje didžiausia pasaulyje kokaino gamintoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius