Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 18

Demonstracijos už Palestiną kursto aistras: ar galima tai pateisinti?

Po beprecedenčio islamistų grupuotės „Hamas“ išpuolio prieš Izraelio civilius Izraelio pajėgoms ruošiantis įsiveržti į Gazos Ruožą, arabų valstybėse vyksta palaikymo palestiniečiams akcijos. Vakarai stojo į Izraelio pusę, nepaisant anksčiau reikštos atjautos palestiniečiams ir kritikos Izraelio vykdomai politikai okupuotose teritorijose. Propalestinietiškos demonstracijos pasirodė ir Vakarų valstybėse, bet protestus jau uždraudė tokios šalys kaip Austrija ir Prancūzija. Kaip dabartinio konflikto kontekste vertinti palaikymą palestiniečiams? 15min kalbinti politologai ir teisina protestuotojus, ir pritaria demonstracijų draudimams. Visgi, ekspertų teigimu, reikia atskirti „Hamas“ ir palestiniečius.
Policija sulaikė protestuotoją prie Baltųjų rūmų
Policija sulaikė protestuotoją prie Baltųjų rūmų / „Cover Images“/„Scanpix“

Vakarų šalių vyriausybės ir visuomenės siuntė aiškų palaikymą Izraeliui dėl „Hamas“ išpuolių, tačiau Izraelio atsakas taip pat sukėlė pyktį, ypač arabų ir musulmonų šalyse. Visgi propalestinietiškos demonstracijos vyko ir Europoje, Šiaurės Amerikoje bei kitur.

Kai kurios eitynės ir protestai buvo taikūs, kai kuriuose kilo incidentų.

Šeštadienį Londone ir kituose Jungtinės Karalystės miestuose demonstracijose palestiniečiams paremti dalyvavo dešimtys tūkstančių žmonių. Jos iš esmės praėjo taikiai, stebint gausiam policijos būriui, nors sekmadienio vakarą Londono metropoliteno policija pranešė, kad buvo suimta 15 žmonių.

„Zuma press“/„Scanpix“/Protesto Londone akimirka
„Zuma press“/„Scanpix“/Protesto Londone akimirka

JK ministras pirmininkas Rishi Sunakas pirmadienį pasmerkė kai kuriuos antisemitinius incidentus per šias demonstracijas.

Propalestinietiškos eitynės surengtos ir Balkanų šalyse, Vidurio Europoje, Šveicarijoje, Italijoje, Nyderlanduose, Danijoje, Vokietijoje, taip pat JAV, Kanadoje. Ketvirtadienį tokios eitynės planuojamos ir Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius