-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po atakų prieš tanklaivius didėjant įtampai Iranas neigia savo kaltę

Iranas penktadienį atmetė „nepagrįstus“ JAV kaltinimus, esą šiitiška respublika surengė dvigubą ataką, per kurią Omano įlankoje buvo apgadinti du tanklaiviai.
Omano jūroje degantis tanklaivis
Omano jūroje degantis tanklaivis / „Twitter“ nuotr.

Dėl pastarojo incidento, kurį lydėjo naftos kainų šuolis, didėja nuogąstavimai, kad šiame strategiškai itin svarbiame regione gali įsiplieksti pavojinga konfrontacija.

Kinija paragino visas šalis „spręsti konfliktą dialogu“, o Europos Sąjunga ir Jungtinės Tautos ragino elgtis santūriai.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo perspėjo, kad Vašingtonas gins savo interesus regione, amerikiečių kariuomenės Centriniam štabui (CENTCOM) apkaltinus iraniečių pajėgas dėl šios atakos – jau antros šiame regione per pastarąjį mėnesį.

CENTCOM paskelbė neryškų nespalvotą vaizdo įrašą, kuriame esą matyti, kaip Irano patrulių katerio įgulos nariai nuima „nesprogusią limpamąją miną“ nuo japonų tanklaivio „Kokuka Courageous“.

Pasak M.Pompeo, atsakomybė negali būti priskirta jokiai regiono galybėms pavaldžiai grupei.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį irgi kaltino Teheraną, pareiškęs kad atakų pobūdis atitinka Irano „braižą“.

„Tai padarė Iranas“, – D.Trumpas sakė interviu televizijai „Fox News“.

„Žinote, kad tai padarė jie, nes matėte tą katerį, – pridūrė jis. – Spėju, kad viena iš minų nesprogo, ir visa tai iš esmės atitinka Irano braižą.“

„Matėte katerį, naktį sėkmingai mėginusi nuimti tą miną – ir tai buvo atskleista“, – tęsė prezidentas.

Tačiau Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas savo „Twitter“ žinutėje parašė, kad Jungtinės Valstijos „bemat puolė kaltinti Iraną, neturėdamos anei jokių faktinių arba netiesioginių įrodymų“.

Jis kaltino Vašingtoną siekiant vykdyti „sabotažo diplomatiją“ tuo pat metu, kai Irane viešėjo Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe.

Vienas iš taikiniais tapusių laivų priklauso Japonijos bendrovei, o kitas yra valdomas norvegų kompanijos.

„Tai rimtas atvejis, keliantis grėsmę mūsų šalies taikai ir stabilumui“, – savo pranešime nurodė Japonijos užsienio reikalų ministerija ir pridūrė, kad laivybos keliai, kuriuose įvyko incidentai, yra „gyvybiškai svarbūs mūsų šalies energetikos saugumui“.

Įtampai tarp Irano ir JAV vis labiau didėjant, Europos Sąjunga paragino laikytis „didžiausio santūrumo“, o JT vadovas Antonio Guterresas perspėjo vengti konfrontacijos Persijos įlankos regione.

Tačiau Iranas šias atakas laiko „įtartinomis“, o šalies aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei atmetė Sh.Abe siūlymus pradėti derybas su D.Trumpu.

„Agresyvi pozicija“

Irano prezidentas Hassanas Rouhani dalyvaudamas Kirgizijoje surengtame tarptautiniame forume pavadino JAV „rimta grėsme stabilumui pasaulyje“.

„Per pastaruosius dvejus metus... pasinaudodamos savo ekonominiais, finansiniais ir kariniais resursais (jos) užėmė agresyvią poziciją“, – sakė prezidentas.

Maždaug 10 jūrmylių atstumu vienas nuo kito į Aziją plaukusiuose tanklaiviuose sprogimai nugriaudėjo ankstų ketvirtadienio rytą, netrukus po to, kai jie praplaukė Hormūzo sąsiaurį, maždaug už 25 jūrmylių (46 km) nuo Irano pietinės pakrantės.

Osle registruotai bendrovei „Frontline“ priklausančiame perdirbtos naftos produktą ligroiną gabenusiame tanklaivyje „Front Altair“ įvyko trys sprogimai, nurodė norvegų pareigūnai. Ketvirtadienį jis dar liepsnojo.

Sprogimai taip pat sudrebino Japonijai priklausantį tanklaivį „Kokuka Courageus“ su metanolio kroviniu. Tačiau gaisras buvo netrukus užgesintas. Vienas įgulos narys patyrė nesunkių sužalojimų ir penktadienį laivas plaukė link Chaur Fakano uosto JAE.

Atsakomybės už sprogdinimus niekas neprisiėmė. Abu tanklaiviai buvo apgadinti ties vaterlinija.

Iranas pranešė, kad jo karinis laivynas perėmė kelias dešimtis abiejų laivų įgulų narių, o JAV karinis laivynas nurodė, kad iš japonų laivo išgelbėjo 21 jūrininką.

Anglų kalba transliuojantis Irano televizijos kanalas „Press TV“ parodė reportažą, kuriame matyti išgelbėti „Front Altair“ įgulos nariai. Jame sakoma, kad visi jie yra „sveiki“.

„Viskas yra gerai“, – patikino vieno iš laivų „vyresnysis pareigūnas“, prisistatęs, kad yra rusas ir padėkojęs Iranui už jo „svetingumą“.

Remiantis „Press TV“, tarp laivo įgulos narių yra 11 rusų, 11 filipiniečių ir vienas gruzinas.

Japonų tanklaivio „Kokuka Courageous“ įgula sakė prieš antrąjį sprogimą pamačiusi „skraidantį objektą“, penktadienį pranešė laivo operatorės vadovas.

„Laivo įgulos nariai sako, kad į juos trenkėsi skraidantis objektas. Jie jį matė savo akimis“, – sakė laivybos bendrovės „Kokuka Sangyo“ vadovas Yutaka Katada.

Vašingtonas į įvykio vietą išsiuntė eskadrinį minininką „USS Mason“, kad jis „suteiktų pagalbą“, sakoma CENTCOM pranešime. Tuo metu Omanas informavo į pagalbą išsiuntęs du karinio laivyno laivus.

„Iranas arba marionetės“

M.Pompeo ketvirtadienį pareiškė, kad ketvirtadienio sprogimai tanklaiviuose buvo „naujausi iš virtinės atakų“, dėl kurių jis apkaltino Iraną arba jo „marionetes“. Prie tokių jis priskyrė ir trečiadienį Jemeno sukilėlių surengtą ataką, per kurią į oro uostą Saudo Arabijos pietvakariuose buvo paleista raketa. Per ataką buvo sužeisti 26 civiliai.

Su Irano marionetėmis JAV laikomais sukilėliais kovojanti Rijado vadovaujama koalicija pareiškė, kad Saudo Arabijos oro gynybos sistemos penktadienį užkirto kelią dar vienai sukilėlių atakai Saudo Arabijos oro uoste.

Oro gynybos pajėgos ir oro pajėgos sėkmingai sunaikino penkias nepilotuojamas skraidykles, paleistas Chamis Mušaito link. Šiame mieste yra didžiulė oro pajėgų bazė, iš kur koalicija daugiau nei ketverius metus rengia aviacijos smūgius Jemene.

„Bendrai paėmus, šios neprovokuotos atakos kelia aiškią grėsmę tarptautiniai taikai ir saugumui“, – pareiškė M.Pompeo.

„Scanpix“/AP nuotr./Mike'as Pompeo
„Scanpix“/AP nuotr./Mike'as Pompeo

Iranas yra JAV kaltinamas ir dėl gegužės 12 dienos atakų prieš keturis tanklaivius Omano įlankoje netoli JAE Fudžeiros uosto.

Penkių valstybių atlikto tyrimo metu buvo įvardinta, kad už jas atsakinga viena valstybė, tačiau Iranas nebuvo tiesiogiai paminėtas.

JAV ketvirtadienį paragino JT Saugumo Tarybą reaguoti į Irano akivaizdžiai keliamą „grėsmę“.

Iškilus atviro konflikto grėsmei tarp Persijos ir Omano įlankų esančiame Hormūzo sąsiaurio rajone, per kurį per dieną pergabenama maždaug 15 mln. barelių naftos, šios žaliavos kainos išaugo.

Vienu metu ketvirtadienį, biržos ekranuose pasirodžius pranešimams apie užpultus tanklaivius, jos buvo šoktelėjusios daugiau nei 4 procentiniais punktais.

Tačiau penktadienį kainos sumažėjo, Tarptautinei energetikos agentūrai paskelbus mažesnes naftos paklausos augimo prognozes.

„Dabar pavojingas momentas regione dėl atsirandančio tokio atakų pobūdžio“, – sakė Elizabeth Dickinson, nevyriausybinės organizacijos „International Crisis Group“ vyresnioji analitikė.

„Bet kokie apsiskaičiavimai arba nesusipratimai gali išsirutulioti į labiau tiesioginę konfrontaciją“, – kalbėjo ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius