Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po atostogų į Vašingtoną susirinkę respublikonai negali suprasti, kodėl D.Trumpas giria V.Putiną

Respublikonų kandidatui į JAV prezidentus Donaldui Trumpui vėl pažėrus komplimentų Rusijos lyderio Vladimiro Putino adresu, po atostogų į Vašingtoną sugrįžę įtakingi šios partijos atstovai Senate pakraupę gūžčioja pečiais ir nuo tokių pagyrų ryžtingai atsiriboja, rašo „The Guardian“.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/AP nuotr.

Gerų žodžių apie V.Putiną D.Trumpas nepagailėjo trečiadienį, dalyvaudamas televiziniame forume, kuris buvo surengtas istoriniame JAV lėktuvnešyje „USS Intrepid“.

Jis pareiškė, kad Rusijos prezidentas yra „daug gabesnis“ lyderis nei JAV vadovas Barackas Obama.

„Jis labai tvirtai kontroliuoja savo šalį. Sistema visiškai kitokia, ir vargu ar man ši sistema patinka. Bet aišku, kad šioje sistemoje jis yra lyderis – daug gabesnis lyderis nei mūsiškis prezidentas“, – kalbėjo D.Trumpas.

Lindsey Grahamas: „Ne, aš tikrai nesakysiu, kad Putinas yra geresnis lyderis nei demokratiškai išrinktas Jungtinių Valstijų prezidentas.“

Tokios jo mintys jau ne pirmą kartą pribloškė Respublikonų partijos grietinėlę. Įtakingi senatoriai neslepia negalintys paaiškinti, kodėl jų partijos nominaciją laimėjęs D.Trumpas taip žavisi žmogumi, kurį respublikonai tradiciškai vadina vienu didžiausių JAV priešininkų.

Nors nemažai respublikonų savaitės pradžioje aiškino, kad D.Trumpas pagaliau susiėmė ir kalba atsargiau, ketvirtadienį jie turėjo sugrįžti prie jau įprastos rutinos – atsiribojimo nuo nekilnojamojo turto magnato komentarų.

„Jei sieki tapti laisvojo pasaulio lyderiu ir reiški susižavėjimą Putinu, mano balso negausi, – ryžtingai pareiškė Pietų Karolinos valstijai atstovaujantis senatorius Lindsey Grahamas. – Manau, kad Putinas yra banditas ir diktatorius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Senatorius Lindsey Grahamas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Senatorius Lindsey Grahamas

Jis Rusijos gatvėse žudo opoziciją. Jis sudraskė savo kaimynę (Ukrainą, – red.).“

L.Grahamas, tiesa, pripažino, kad B.Obamą laiko „silpnu“, „neryžtingu“ ir „pralaiminčiu Putinui“, tačiau pridūrė: „Bet ne, aš tikrai nesakysiu, kad Putinas yra geresnis lyderis nei demokratiškai išrinktas Jungtinių Valstijų prezidentas.“

Neatsiliko ir Floridai atstovaujantis senatorius Marco Rubio, kuris kritiką V.Putino adresu buvo pavertęs vienu kertinių nesėkmingos savo pirminių rinkimų kampanijos akcentų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kandidatai į JAV prezidento postą agitavo Naujajame Hampšyre
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marco Rubio

„Klausykite, aš dėl daug ko iš esmės nesutinku su prezidentu, tačiau Vladimiras Putinas yra banditas, kuris su niekuo nesiskaito. Nemanau, kad Putinas reiškia lyderystę. Jis reiškia banditizmą“, – teigė M.Rubio, kuris priminė, kad Rusijos prezidentas kontroliuoja visą pagrindinę šalies žiniasklaidą.

Tiesa, M.Rubio teigė turintis vilties, kad D.Trumpo pozicija dar pasikeis: „Turiu nuojautą, kad tokios pažiūros galbūt pasikeis, kai jis geriau supras, koks iš tiesų yra Putinas. Tokia mano viltis.

Juk galiausiai būtent Hillary Clinton padarė didžiausią klaidą, kalbant apie Putiną. Turiu omenyje bandymą paleisti santykius su Rusija iš naujo 2010 metais.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius