Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po Clintono vizito į Šiaurės Korėją išlaisvintos ten kalintos JAV žurnalistės (atnaujinta 23.29 val.)

Buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas antradienį netikėtai atvyko į Šiaurės Korėją, pranešė valstybinė žiniasklaida. Šio vizito metu pavyko susitarti dėl dviejų kalinamų amerikiečių žurnalisčių paleidimo.
Billas Clintonas
Billas Clintonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

B.Clintonas, dabartinės JAV valstybės sekretorės Hillary Clinton vyras, tapo aukščiausio rango amerikiečiu, aplankiusiu stalinistinę šalį po valstybės sekretorės Madeleine Albright vizito 2000 metais.

Buvusį prezidentą ir jį lydinčius asmenis Pchenjano Sunano oro uoste pasitiko Šiaurės Korėjos parlamento vicepirmininkas Yang Hyong Sopas, taip pat užsienio reikalų viceministras Kim Kye-Gwanas, pranešė valstybinė Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

Liepos 4 dieną, kai Jungtinėse Valstijose buvo švenčiama Nepriklausomybės diena, Šiaurės Korėja išbandė septynias balistines raketas, ignoruodama jai paskelbtas sankcijas.„Maža mergaitė įteikė Billui Clintonui gėlių puokštę“, – sakoma KCNA pranešime, bet išsamesnių detalių nepateikiama.

Šiaurės Korėjos ir Jungtinių Valstijų bei jų sąjungininkių santykiai šiuo metu yra pašliję labiausiai per kelerius pastaruosius metus. Įtampa regione ypač padidėjo dėl gegužės 25 dieną Pchenjano įvykdyto antro branduolinio bandymo ir atsakomųjų Jungtinių Tautų (JT) sankcijų.

Liepos 4 dieną, kai Jungtinėse Valstijose buvo švenčiama Nepriklausomybės diena, Šiaurės Korėja išbandė septynias balistines raketas, ignoruodama jai paskelbtas sankcijas. Tačiau praėjusią savaitę Pchenjanas taip pat nurodė esantis atviras dialogui su Vašingtonu.

Žurnalistės Laura Ling ir Euna Lee buvo suimtos kovo 17 dieną prie sienos su Kinija, kai jos kūrė reportažą apie pabėgėlius iš neturtingos Šiaurės Korėjos.

Už neteisėtą patekimą į Šiaurės Korėjos teritoriją ir neįvardytą „sunkų nusikaltimą“ Pchenjano teismas birželį šioms žurnalistėms skyrė 12 metų „pataisos darbų“.

Abi moterys dirbo Kalifornijos televizijoje „Current TV“, kurios vienas iš steigėjų – buvęs B.Clinton administracijos viceprezidentas Alas Gore'as.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dėl Lauros Ling ir Eunos Lee įkalinimo JAV ir Pietų Korėjoje vyko protesto akcijos.
Dėl Lauros Ling ir Eunos Lee įkalinimo JAV ir Pietų Korėjoje vyko protesto akcijos.

Šiaurės Korėjos žiniasklaida pranešė, kad 32 metų L.Ling ir 36 metų E.Lee prisipažino rengusios politiškai motyvuotą šmeižto kampaniją.

Pranešama, kad jos neteisėtai perėjo sieną „siekdamos kurti vaizdo failus, kurie turėjo būti naudojami prieš KLDR (Korėjos Demokratinę Liaudies Respubliką) nukreiptoje šmeižto kampanijoje, susijusioje su žmogaus teisių padėtimi šioje šalyje“.

Žiniasklaidos laisvės organizacijos pasmerkė žurnalistėms skirtus nuosprendžius, o jų šeimos ir H.Clinton kreipėsi į Pchenjaną, prašydamos paleisti suimtąsias dėl humanitarinių priežasčių.

Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“ citavo vieną Seulo šaltinį, kuris sakė, jog Šiaurės Korėja ir JAV pastarąsias savaites „aktyviai konsultavosi“ dėl žurnalisčių likimo.

Pasak jo, JAV prezidento Baracko Obamos administracija planavo pasiųsti į Šiaurės Korėją A.Gore'ą, tačiau Pchenjanas atmetė šį pasiūlymą, akivaizdžiai tikėdamasis, kad Vašingtonas pasiųs aukšto rango pareigūną, įgaliotą aptarti politinius klausimus.

„Yonhap“ nurodė, kad B.Clintono kandidatūra tikriausiai buvo kompromisinis sprendimas, leidžiantis abiem dialogo šalims išlaikyti orumą. Kitas šaltinis sakė, kad B.Clintoną lydėjo jo įsteigto labdaros fondo civiliai darbuotojai, o ne JAV Vyriausybės pareigūnai.

Pietų Korėjos dienraštis „Munhwa Ilbo“ citavo vieną Vašingtono šaltinį, kuris nurodė, jog B.Clintonas į JAV grįš trečiadienį.

Tas pats šaltinis sakė, kad ši kelionė buvo surengta reikalaujant Šiaurės Korėjai, kuri diplomatiniais kanalais Niujorke nurodė pageidaujanti, kad atvyktų B.Clintonas arba H.Clinton.

Papildyta 17.15 val. BBC pranešė, kad B.Clintonas susitiko su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong-ilu. Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“ pranešė, kad B.Clintonas perdavė Šiaurės Korėjos lyderiui JAV prezidento Baracko Obamos žodžius. Vašingtonas iš pradžių niekaip nekomentavo B.Clintono vizito, o vėliau pranešė, kad tai yra jo privatus vizitas.

Papildyta 23.29 val. Šiaurės Korėjos naujienų agentūra KCNA pranešė, kad Kim Jong-ilas sutiko paleisti iš kalėjimo įkalintas žurnalistes. Jis pasirašė potvarkį, kuriuo joms paskelbiama amnestija, praneša CNN. Šiaurės Korėjos lyderis sutiko pasirašyti potvarkį po to, kai B.Clintonas atsiprašė už žurnalisčių elgesį.

Taip pat skelbiama, jog B.Clintonas kalėjime prieš tai susitiko su įkalintomis žurnalistėmis. Šis susitikimas apibūdintas kaip "labai emocionalus". Manoma, kad žurnalistės iš šalies turėtų išvykti jau artimiausiu metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius