Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 28 /18:12

Po didžiausios rusų dronų atakos V.Zelenskis gyrė Ukrainos oro gynybą: „Esate didvyriai!“

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį pasveikino savo šalies oro gynybos pajėgas ir gelbėjimo tarnybas po to, kai Kyjivas atlaikė didžiausią Rusijos dronų ataką nuo invazijos pradžios.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Per naktį įvykdytą išpuolį žuvo du žmonės ir dar trys buvo sužeisti.

Ataka įvykdyta Rusijai šį mėnesį suintensyvinus į sostinę nukreiptus oro smūgius ir perspėjus Vakarus neaštrinti konflikto po to, kai Jungtinės Valstijos sutiko patvirtinti naikintuvų F-16 tiekimą ukrainiečiams.

Ukrainos karinė valdžia anksčiau pranešė, kad naktį iš šeštadienio į sekmadienį Rusija surengė didžiausią paleistų dronų skaičiumi ataką prieš Kyjivą nuo invazijos pradžios.

„Iš viso suskaičiuotas rekordinis paleistų sprogstamųjų dronų skaičius – 54!“ – „Telegram“ tinkle pranešė Ukrainos karinės oro pajėgos.

Teigiama, kad daugiau kaip keturiasdešimt iš jų buvo nukreipti į sostinę.

„Kiekvieną kartą, kai numušate priešo dronus ir raketas, išgelbėjamos gyvybės... Jūs esate didvyriai!“ – sakė V.Zelenskis, taip pat dėkodamas gelbėtojams.

Tai buvo 14-oji šį mėnesį Rusijos dronų ataka prieš Ukrainos sostinę.

„Žmones ištiko šokas. Padaryta daug žalos, išdaužyti langai, apgadintas stogas“, – sakė 50-metis Kyjivo gyventojas Serhijus Movčanas, kurio namą apgadino nuolaužos.

Nuo metų pradžios Kyjivas buvo sąlyginai apsaugotas, tačiau gegužę jo gyventojams teko beveik kasnakt girdėti oro pavojaus sirenas ir griausmingus sprogimus.

„Rusai mus gąsdina. Bet aš manau, kad tai jų režimo agonija“, – sakė S.Movčanas.

„Kyjivas tapo simboliu“

Kyjive oro pavojus truko daugiau nei penkias valandas, taikant atakos taktiką keliomis bangomis, pranešė miesto valdžia.

Kyjivo karinė administracija pareiškė, kad „daugiau kaip 40 Rusijos dronų buvo sunaikinti priešlėktuvinės gynybos“ sistemomis per „svarbiausią dronų ataką prieš sostinę nuo invazijos pradžios“ 2022 metų vasarį.

Pareigūnai pranešė, kad keliuose rajonuose, nukritus numušto bepiločio orlaivio nuolaužoms, žuvo du žmonės ir dar trys buvo sužeisti.

Kyjivo meras Vitalijus Kličko apibūdino išpuolį kaip masinį, kurio metu dronai „atskriejo iš kelių pusių vienu metu“.

Sekmadienį turėjo būti švenčiama Kyjivo miesto diena, kuri paprastai pažymima gatvės koncertais ir iškilmėmis.

„Šiandien priešas nusprendė pasveikinti gyventojus su Kyjivo diena, pasitelkęs dronus žudikus“, – teigė pareigūnai.

„Kyjivas atsilaikė. Kyjivas yra stiprus ir galingas“, – sakė prezidento administracijos vadovas Andrijus Jermakas.

„Kyjivas, laisvų ir drąsių žmonių miestas, tapo nepalaužiamos Ukrainos dvasios ir žlugusių Kremliaus imperinių ambicijų simboliu“, – sakė gynybos ministras Oleksijus Reznikovas.

Ukrainos oro pajėgos pranešė, kad suskaičiuotas rekordinis paleistų sprogstamųjų dronų iš Briansko ir Krasnodaro sričių Rusijoje skaičius – 54, ir pridūrė, kad 52 buvo sunaikinti.

Maskva nusitaikė į „karinius objektus ir ypatingos svarbos infrastruktūrą šalies centre, ypač Kyjivo regione“.

Ukrainos oro pajėgos teigė, kad Rusija naudojo Irano gamybos dronus „Shahed“, o prezidento patarėjas Mychaila Podoliakas pažadėjo naujas sankcijas Iranui.

„Pagrindinis Maskvos sąjungininkas“

„Teheranas tapo pagrindiniu Maskvos sąjungininku šiame kare, sąmoningai tiekiančiu jai ginklus atakoms prieš civilių miestus“, – sakė M. Podoliakas.

Šią savaitę V.Zelenskis sukritikavo Teherano „paramą blogiui“ ir kreipėsi į Irano žmones.

Iranas atsakė, kad V.Zelenskio kaltinimai yra bandymas gauti Vakarų karinę ir finansinę paramą.

Po ilgų Kyjivo prašymų suteikti modernių karo lėktuvų, Jungtinės Valstijos penktadienį pareiškė, kad leis Kyjivui įsigyti F-16 naikintuvų – sudėtingiausių ginklų, kuriuos iki šiol tiekė Vakarai.

Maskva kaltina Kyjivą ir jo rėmėjus iš Vakarų dėl didėjančio išpuolių ir sabotažo operacijų skaičiaus, taip pat dėl gegužės 3 dieną įvykdyto išpuolio prieš Kremlių, tačiau Ukraina tai neigia.

Užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sekmadienį perspėjo, kad Vakarų šalys žaidžia su ugnimi, sutikdamos aprūpinti Ukrainą JAV pagamintais naikintuvais F-16.

Tai buvo „nepriimtinas konflikto eskalavimas“, sakė S. Lavrovas socialiniuose tinkluose paskelbtoje ištraukoje iš interviu Rusijos televizijai, taip pat pasmerkdamas Vašingtono, Londono ir jų sąjungininkų Europos Sąjungoje bandymą susilpninti Rusiją.

Vykstant karui su bepiločiais orlaiviais, Rusija per pastarąsias kelias savaites atakavo ir savo teritoriją, kaltindama Kyjivą dėl dešimčių artilerijos, minosvaidžių ir dronų smūgių pietinėje Belgorodo srityje.

Ukraina daugumą kaltinimų paneigė.

Pranešimai apie išpuolius pasirodė tuo metu, kai Kyjivas teigia, kad baigia pasiruošimą kontrpuolimui, kuriuo sieks susigrąžinti prarastas teritorijas, įskaitant 2014 metais aneksuotą Krymo pusiasalį.

Dauguma dronų taikosi į Rusijos regionus, besiribojančius su Ukraina, tačiau kartais jie pasiekia šimtus kilometrų Rusijos viduje, taip pat ir patį Kremlių.

Šeštadienį Rusijos vakaruose dėl dviejų dronų atakos buvo apgadintas naftotiekio administracinis pastatas, pranešė gubernatorius Michailas Vedernikovas.

Praėjusią savaitę taip pat įvyko precedento neturintis kelių Kremliui priešiškų grupuočių dviejų dienų įsiveržimas iš Ukrainos, kuriam Rusija panaudojo savo oro pajėgas ir artileriją, kad atremtų ataką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius