Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po gaisro Paryžiaus katedroje pasaulis solidarizuojasi su Prancūzija

Po gaisro Paryžiaus Dievo Motinos katedroje pasaulis solidarizuojasi su Prancūzija ir siūlo savo pagalbą atstatant šią šventovę.
Gaisro nuniokota Dievo Motinos katedra
Gaisro nuniokota Dievo Motinos katedra / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Pirmadienio pavakarę įsiplieskusi ugnis nusiaubė XII amžiaus pastato stogą, dėl gaisro įgriuvo katedros smailė. Žinia apie šią nelaimę Prancūzijos sostinės širdyje daugybei sukėlė liūdesį ir atgaivino prisiminimus apie savo apsilankymus šioje ankstyvosios gotikos katedroje. JAV prezidentas Donaldas Trumpas šią katedrą pavadino „viena iš didžiųjų pasaulio brangenybių“.

VIDEO: Žmonės, bejėgiškai stebėdami degančią Paryžiaus katedrą, apraudojo ją giedodami giesmes

Užuojautą dėl pastatą nuniokojusio gaisro išreiškė popiežius Pranciškus, Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, Danijos ministras pirmininkas Larsas Loekke Rasmussenas, Norvegijos vyriausybės vadovė Erna Solberg ir Austrijos prezidentas Alexanderas van der Bellenas.

Reikšdamas apgailestavimą dėl šio įvykio Libano ministras pirmininkas Saadas Hariri šią nelaimę pavadino „paveldo ir humanitarine katastrofa“. Pirmadienio vakarą paskelbtoje žinutėje socialiniame tinkle „Twitter“ jis rašė, kad Libanas reiškia tvirtą solidarumą „draugiškai prancūzų tautai“.

VIDEO: Liepsnos suvaldytos: iš Paryžiaus katedros liko tik akmeninis kevalas

Tarp žmonių, pasidalinusių savo prisiminimais apie paskutinius savo apsilankymus šioje katedroje, buvo Barackas ir Michelle Obamos. Buvęs JAV prezidentas B.Obama paskelbė seną nuotrauką, kurioje jo sutuoktinė Michelle su dukromis šioje katedroje dega žvakes. Michelle Obama pirmadienį pati buvo Paryžiuje, kur pristato savo naują knygą.

„Dievo Motinos katedros didybė – jos istorija, meistriškumas ir dvasingumas – atėmė mums žadą, pakylėjo, leisdama geriau suprasti, kas mes esame ir kas galime būti“, – parašė ji tviteryje.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pažadėjo prašyti pagalbos „didžiausių pasaulio talentų“, kad katedra būtų atstatyta. Pasak jo, prie šio svarbaus architektūrinio sumanymo planuoja prisidėti daugelis valstybių.

VIDEO: Susijaudinęs ir apsiašarojęs E.Macronas pažadėjo: atstatysime Dievo Motinos katedrą kartu

Austrijos prezidentas A.van der Bellenas nurodė virš prezidentūros Vienoje iškelti Prancūzijos vėliavą, demonstruodamas Austrijos solidarumą su šia šalimi. Socialiniame tinkle „Twitter“ jis parašė, kad Dievo Motinos katedra yra „svarbus mūsų bendros Europos kultūros simbolis“. Prezidentas taip pat įkėlė Vienoje iškeltų Prancūzijos ir ES vėliavų nuotrauką.

Japonijos vyriausybė pažadėjo svarstyti paramos galimybę.

„Padaryta žala yra netektis pasauliui ir mūsų širdžių skausmas“, – sakė Japonijos vyriausybės vyriausiasis sekretorius Yoshihide Suga.

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas paragino tarptautinę bendruomenę susivienyti ir atstatyti vieną iš Paryžiaus simbolių.

„Mūsų meilė humaniškumui dar brandžiau atsispindės rekonstrukcijos procese“, – sakė jis.

Žinutę Kremliaus interneto svetainėje paskelbęs Rusijos prezidentas V.Putinas rašė apie tragediją, „užgavusią stygą rusų širdyse“. Paryžiaus Dievo Motinos katedrą jis pavadino „neįkainojamu krikščionybės ir pasaulio kultūros lobiu“ ir pareiškė, jog Rusija yra pasiruošusi siųsti savo „geriausius specialistus“, kad padėtų ją atstatyti.

VIDEO: A.Gelūnas apie gaisrą Paryžiuje: jeigu tai išpuolis, tuomet tai svieto pabaigos ženklas

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis priminė, kad buvo atstatyta per Antrąjį pasaulinį karą vokiečių sugriauta Varšuva.

„Lenkija žino, ką reiškia per gaisrą netekti kultūros paveldo. Mes patys prikėlėme Varšuvą iš griuvėsių. Mes, europiečiai, kartu atstatysime ir Paryžiaus Dievo Motinos katedrą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė jis.

Niujorko arkivyskupas kardinolas Timothy Dolanas pareiškė, kad niurjorkiečiai liūdi drauge su paryžiečiais, galinčiais „tikėtis mūsų meilės, maldų, paramos ir solidarumo. Didžioji savaite mus moko, kaip ir Jėzus Kristus, kad mirtis atneša gyvenimą. Tikime, kad šios dienos netektis atneš prisikėlimą“, – prie Šv. Patriko katedros Manhatane kalbėjo Th.Dolanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius