Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po gaisro Prancūzijos chemijos gamykloje gali kilti pavojus sveikatai

Prancūzijos sveikatos apsaugos ministrė pripažino negalinti garantuoti, jog po šiauriniame Ruano mieste kilusio didelio gaisro, kuris nuniokojo vietos chemijos fabriką, visuomenei nekyla jokio pavojaus.
Gaisras „Lubrizol“ gamykloje
Gaisras „Lubrizol“ gamykloje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Didžiulis gaisras kilo ketvirtadienį produktų saugykloje, priklausančioje amerikiečių investuotojo Warreno Buffetto chemijos įmonei „Lubrizol“, kuri gamina pramoninius tepalus ir kuro priedus. Penktadienį miesto mokyklos antrą dieną iš eilės buvo uždarytos.

„Akivaizdu, kad miestas yra užterštas, – sakė įvykio vietoje apsilankiusi ministrė Agnes Buzyn. – Negaliu garantuoti, kad pavojaus nėra. Be abejo, esama angliavandenilių pėdsakų“.

Normandijoje esančio Pajūrio Senos rajono vadovas Pierre'as-Andre Durand'as kiek anksčiau pamėgino nuraminti gyventojus, nors savo katedra garsėjančiame mieste tvyrojo stiprus angliavandenilių kvapas.

„Nebenerimaujame dėl gaisro“, – pareiškė jis po to, kai ugniagesiai beveik visą ketvirtadienį valė nuosėdas, atneštas aliejingų juodų dūmų kamuolio, užtemdžiusio Ruaną ir šio miesto apylinkes.

„Sakau Ruano žmonėms: galime visiškai normaliai gyventi ir dirbti“, – sakė P.-A.Durand'as ir pridūrė, jog atlikus tyrimus miesto ore ir vandens telkiniuose nebuvo aptikta jokių žalingų toksinų.

Pasak pareigūno, mokyklos buvo uždarytos, kad būtų galima kruopščiai išvalyti jas nuo juodų suodžių, nusileidusių ant žaidimų aikštelių ir kiemų.

Vis tik P.-A.Durand'as vyresnio amžiaus žmonėms, kurie gali būti labiau linkę patirti kvėpavimo sunkumų, patarė „vengti išeiti į lauką“.

Daugelis žmonių penktadienį dėvėjo kaukes, o televizija „France 3“ pranešė, jog buvo evakuotos Ruane esančios jos studijos ir biurai, nes dalis darbuotojų pasiskundė pykinimu ir vėmimu.

„Nemalonus kvapas“

Per Ruaną teka Sena – Prancūzijai svarbus vandens išteklis, – ir P.-A.Durand'as pripažino, jog per gaisrą upė buvo kažkiek užteršta, bet patikino, jog teršalai buvo surinkti panaudojus plūduriuojančias užtvaras.

„Nereikėtų nerimauti dėl padėties. Taip pat nepamirškite, jog Pajūrio Senos departamente Senoje draudžiama žvejoti“, – nurodė pareigūnas.

Sena – viena didžiausių Prancūzijos upių – teka per Paryžių į pietus ir įsilieja į Lamanšo sąsiaurį šiauriau esančiame Havre, kur įsikūręs didelis žvejybos laivynas.

Prokurorai jau pradėjo tirti incidentą, ketvirtadienį paryčiais pažadinusį gyventojus galingu sprogimu.

„Lubrizol“ gamykla yra vos už kelių kilometrų nuo 100 tūkst. gyventojų turinčio Ruano centro. Dūmai buvo pasklidę maždaug 22 kilometrų spinduliu.

Įmonės padalinio Prancūzijoje generalinis direktorius Frederic Henry po sveikatos apsaugos ministrės vizito išreiškė didelę nuostabą dėl gaisro.

„Esu labai nustebęs, kad gaisras kilo vidury nakties, vietoje, kur nieko nebuvo. Aiškinuosi priežastis“, – pareiškė jis.

Ne pirmas incidentas

Pasak „Lubrizol“, liepsnos apgadino saugyklą, prekių sandėlį ir administracinį pastatą.

Tai buvo jau trečias rimtas incidentas šioje įmonėje per pastaruosius septynerius metus.

2013 metų sausį gamykloje nutekėjo daug triolio dujų, kvepiančių kopūstais ar supuvusiais kiaušiniais. Šios dujos dažnai įmaišomos į gamtines dujas, kad jų nuotėkiai neliktų nepastebėti.

Per tą incidentą dujų debesis pasklido virš Paryžiaus ir per Lamanšą pasiekė Anglijos pietinę dalį, kur gyventojai skundėsi nemaloniu kvapu.

O 2015 metais iš „Lubrizol“ priklausančio objekto į vietos kanalizacijos sistemą pateko 2 tūkst. litrų mineralinės alyvos, naudojamos gaminant tepalus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius