Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po gaisro svarbiame budistų vienuolyne į jo apylinkes vėl įleidžiami piligrimai

Tibeto regiono sostinėje Lhasoje sekmadienį vėl buvo atidarytos gatvės šalia vieno svarbiausių tibetiečių budistų vienuolynų, po ankstesnę dieną šią šventyklą nuniokojusio gaisro, pranešė Kinijos valstybinė žiniasklaida.
Džokango vienuolynas Lhasoje
Džokango vienuolynas Lhasoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Tibetas Gaisras

Oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“ informavo, kad gaisras 1 300 metų senumo Džokango vienuolyne įsiplieskė šeštadienio vakarą, tačiau netrukus buvo užgesintas.

Socialiniuose tinkluose paskelbtose nuotraukose buvo matyti liepsnojantis vienuolyno komplekso stogas.

„Gaisras buvo greitai užgesintas, nebuvo jokių aukų, ir toje vietovėje (atkurta) normali tvarka“, – pranešė valstybinis dienraštis „Tibet Daily“. Pasak šio leidinio, įvykio vietoje lankėsi įtakingas Tibeto komunistų partijos pareigūnas Wu Yingjie.

Džokango vienuolynas, laikomas Tibeto budizmo dvasiniu centru, yra įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

Po gaisro buvo laikinai uždarytas greta to vienuolyno esantis Barkhoro rajonas. Jo gatvės ir aikštė priklauso vienam svarbiausių tibetiečių piligrimystės takų. „Xinhua“ pranešė, kad sekmadienį ten vėl įleidžiami piligrimai.

Žymi tibetiečių rašytoja Tsering Woeser naujienų agentūrai AFP sakė, kad yra „labai sunerimusi“ dėl vienuolyno būklės.

„Tibetiečiai laiko Lhasą šventa vieta, tačiau Džokangas yra šventa vieta, esanti toje šventoje vietoje – švenčiausia iš visų Tibete, – sakė ji. – Kai kurie žmonės sako, kad šventasis Lhasos miestas egzistuoja tik dėl Džokango.“

T.Woeser: „Tibetiečiai laiko Lhasą šventa vieta, tačiau Džokangas yra šventa vieta, esanti toje šventoje vietoje. Kai kurie žmonės sako, kad šventasis Lhasos miestas egzistuoja tik dėl Džokango.“

„Kad ir kur pasaulyje bebūtų, visi tibetiečiai trokšta atvykti į Lhasą ir pasimelsti Džokange; tai yra viso gyvenimo troškimas. Daugybė piligrimų, keliais ateinančių į Lhasą, taip daro tik todėl, kad apsilankytų šventykloje“, – pasakojo Tsering Woeser.

Šioje vietoje anksčiau vyko protestai prieš Pekino kontrolę Tibete.

Užsienyje gyvenantys tibetiečiai pastebėjo, kad socialiniame tinkle „Twitter“, kuris Kinijoje yra užblokuotas, skelbtos nuotraukos ir žinutės apie gaisrą buvo cenzūruojamos.

Tibetologas iš Londono Robertas Barnettas tviteryje parašė, kad, šaltinių iš Lhasos teigimu, „policija grasino visiems, kurie platino nuotraukas arba neoficialias naujienas apie tą gaisrą“.

Garbinamos ikonos namai

Nelaimė įvyko tibetiečiams švenčiant Losarą – Naujuosius metus. Ši tradicinė šventė prasidėjo penktadienį, kaip ir kinų Naujieji metai.

Džokango vienuolynas šeštadienį buvo uždarytas, pranešė „Xinhua“.

Šiame vienuolyne saugoma viena iš švenčiausių Tibeto budistų statulų – Džovo Šakjamunis; tikima, kad tai yra viena iš trijų skulptūrų, sukurtų Budai esant gyvam; ji vaizduoja 12-metį Budą.

Be to, Džokango vienuolyne yra gausybė neįkainojamų kultūrinių eksponatų: per 3 tūkst. Budos, kitų dievybių ir istorinių asmenybių atvaizdų, rankraščių ir kitokių relikvijų, skelbia UNESCO.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius