Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po ginčo dėl „Įsikūnijimo“ filmavimo Naujoji Zelandija keičia sienos kirtimo taisykles

Naujoji Zelandija švelnina dėl koronaviruso pandemijos taikomas sienų kontrolės priemones, penktadienį pranešė vyriausybė.
Jamesas Cameronas ir Jonas Landau atvyko į Naująją Zelandiją
Jamesas Cameronas ir Jonas Landau atvyko į Naująją Zelandiją / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Toks sprendimas buvo priimtas po to, kai Holivudo režisieriui Jamesui Cameronui buvo leista atvykti filmuoti juostos „Įsikūnijimas“ (Avatar) tęsinį, o šis žingsnis išprovokavo pasipiktinimą dėl dvejopų standartų.

J.Cameronas ir jo 55 žmonių filmavimo komanda praėjusį mėnesį atvyko į Velingtoną iš Los Andželo, gavę specialų leidimą atvykti į šalį ir kurti 2009 metų didžiulio populiarumo sulaukusio filmo tęsinį.

Režisieriui pritaikyta išimtis paskatino skundus tų, kas liko anapus Naujosios Zelandijos sienos. Tarp jų buvo vienas tėvas iš Honkongo, kuriam teko praleisti savo pirmojo vaiko gimimą.

Naujoji Zelandija šalies pilietybės ir teisės joje gyventi neturintiems asmenims sienas uždarė kovo mėnesį. Šią savaitę šalis paskelbė nebeturinti aktyvių COVID-19 atvejų ir sustabdžiusi viruso plitimą.

Verslo atstovai atkreipė dėmesį, kad taisyklės taikomos nenuosekliai, kuomet „Įsikūnijimo“ filmuotojai buvo įleisti dėl kino industrijos įtakos ekonomikai, tačiau pelningos jachtų regatos „America's Cup“ dalyviai leidimo atvykti negavo.

„Čia galioja dvejopi standartai. Tai yra visiškai nesąžininga ir kenkia Naujosios Zelandijos reputacijai“, – visuomeniniam radijui RNZ sakė Naujosios Zelandijos migracijos ir investicijų asociacijos pirmininkė June Ranson.

Imigracijos ministras Iainas Leesas-Galloway penktadienį sakė, kad nuo kitos savaitės bus švelninami reikalavimai, anksčiau skelbę, kad priklausomi asmenys į šalį gali atvykti tik lydimi Naujosios Zelandijos piliečių arba teisę gyventi šalyje turinčių asmenų.

Darbuotojai, turintys unikalių techninių ar kitų specifinių įgūdžių arba dalyvaujantys didelės regioninės ar nacionalinės reikšmės projekte taip pat bus įleidžiami.

Privalomasis 14 dienų karantinas galios visiems atvykstantiems, taip pat ir režisieriui J.Cameronui ir jo kolegoms, kurie tebėra užsidarę viename Velingtono viešbutyje, pridūrė I.Leesas-Galloway.

„Išimčių kartelė dėl sienų apribojimų yra iškelta aukštai ir liks iškelta, siekiant užkirsti kelią COVID-19 plitimui ir apsaugoti sveikatą žmonių, kurie jau yra Naujojoje Zelandijoje“, – sakė I.Lees-Galloway.

Pagal keičiamą tvarką dviejų „America's Cup“ komandų „INEOS Team UK“ ir „American Magic“ pagalbinis personalas ir šeimos nariai buvo įleisti.

Tikimasi, kad kitos dvi komandos – „Luna Rossa“ iš Italijos ir „Stars & Stripes Team“ iš JAV – varžysis regatoje „Prada Cup“ kitų metų pradžioje, tačiau jų imigracijos statusas nežinomas.

Šių lenktynių nugalėtojas gaus teisę ateinančių metų kovą varžytis su dabartine čempione „Team New Zealand“ regatoje „American Cup“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius