Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po ginčo su radijo žurnaliste M.Pompeo užsienyje gina spaudos laisvę

Pastarąsias keturias dienas JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo ragino autoritariškas vyriausybes Rytų Europoje ir Centrinėje Azijoje švelninti spaudos laisvės suvaržymus, nors pats yra kritikuojamas dėl elgesio su žurnalistais Amerikoje.
Mike'as Pompeo Taškente
Mike'as Pompeo Taškente / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Baltarusijoje, Kazachstane ir Uzbekistane praėjusį savaitgalį ir pirmadienį M.Pompeo savo pašnekovams kėlė žmogaus teisių, įskaitant spaudos laisvę, klausimus ir neigė taikantis dvejopus standartus.

M.Pompeo teisino savo nepasitenkinimą JAV visuomeninio radijo „National Public Radio“ (NPR) žurnaliste, kuri praėjusį mėnesį jo paklausė apie buvusios ambasadorės Ukrainoje nušalinimą. Be to, jis sakė, kad jo elgesys nerodo pagarbos trūkumo laisvai žiniasklaidai.

Žurnalistė tvirtino, kad M.Pompeo po interviu išplūdo ją nešvankiais žodžiais.

Valstybės sekretorius oficialiame pareiškime teigė, kad žurnalistė jam „melavo“, ir pavadino jos elgesį „gėdingu“. Jis sakė, kad tas incidentas yra „dar vienas pavyzdys, kokia pamišusi žiniasklaida pasidarė siekdama pakenkti“ prezidentui Donaldui Trumpui ir jo administracijai.

NPR paskelbė, kad palaiko savo žurnalistės teiginius.

M.Pompeo NPR pranešimais skųsdavosi ir anksčiau, pavyzdžiui, derybų, po kurių 2015 metais buvo sudarytas tarptautinis susitarimas dėl Irano branduolinės programos, nušvietimu.

NPR po incidento su interviu iš M.Pompeo ėmusia žurnaliste paskelbė, kad kitai šio radijo žurnalistei buvo uždrausta lydėti valstybės sekretorių per šią jo kelionę užsienyje.

M.Pompeo gyrė Uzbekistano vyriausybę už „žiniasklaidos suvaržymų švelninimą“ ir sakė, kad JAV „tikisi tolesnės pažangos“ šioje srityje.

Tai išprovokavo antrą komentuotojų, įskaitant JAV pareigūnus ir diplomatus, kritikos bangą. Buvo teigiama, kad M.Pompeo nebegali spausti užsienio vyriausybių gerbti spaudos laisvę, nes šiuo atžvilgiu prarado pasitikėjimą.

Vis dėlto pirmadienį lankydamasis Taškente M.Pompeo gyrė Uzbekistano vyriausybę už „žiniasklaidos suvaržymų švelninimą“ ir sakė, kad JAV „tikisi tolesnės pažangos“ šioje srityje.

Šeštadienį Baltarusijoje jis sakė, kad JAV prioritetais laiko pagarbą žmogaus teisėms, stiprią pilietinę visuomenę ir spaudos laisvę kiekviename pasaulio kampelyje. Jis pridūrė, jog Minskas šiais klausimais turi padaryti daugiau, kad būtų galima panaikinti JAV taikomas sankcijas.

Sekmadienį Kazachstane radijo „Azattyq“ žurnalistas paklausė M.Pompeo, „kokią žinią“ incidentas dėl NPR siunčia šalims, kurių vyriausybės „įprastai slopina spaudos laisvę“.

Ši radijo stotis yra JAV finansuojamo „Laisvosios Europos radijo/Laisvės radijo“ (Radio Free Europe/Radio Liberty) padalinys.

M.Pompeo paneigė, kad minimas NPR interviu buvo „labiau konfrontacinis“ palyginti su visais kitais jo duotais interviu, ir sakė, kad žurnalistams leidžiama pateikti jam visus norimus klausimus.

„Amerikoje tai yra mūsų šalies didybė: reporteriai kaip jūs užduoda man bet kokius ir visus klausimus, – sakė jis. – Mes kalbamės atvirai. Mes išreiškiame savo nuomonę; jie užduoda savo klausimus. Štai kaip elgiamės Amerikoje.“

Pasak M.Pompeo, klausimas dėl to, kuriems reporteriams leidžiama keliauti jo lėktuvu, priklauso nuo „tam tikrų elgesio modelių“, apimančių sąžiningumą ir tiesos sakymą.

„Kai jie tai daro, jie dalyvauja, o jei ne, tai tiesiog nederama, iš tiesų, nesąžininga kitų žurnalistų, kurie dalyvauja drauge su jais, atžvilgiu“, – sakė M.Pompeo.

Jis pabrėžė, kad tai siunčia „tobulą žinią“.

„Tai tobula žinia apie spaudos laisves. Jie turi laisvę užduoti klausimus“, – sakė jis ir pažymėjo, kad trečias NPR reporteris penktadienį dalyvavo jo spaudos konferencijoje Ukrainoje.

„Amerikoje tai plačiai atverta. Man tai labai patinka. Tikiuosi, kad likęs pasaulis laikysis mūsų spaudos laisvių ir tų puikių dalykų, kuriuos darome Jungtinėse Valstijose“, – pridūrė M.Pompeo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius