Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po homoseksualų santuokų bumo išmuš poligamiškų šeimų valanda?

Ar iš tiesų kam nors turėtų rūpėti, kuomet du suaugę asmenys nori susituokti vienas su kitu? O gal LGBT bendruomenės kovą, siekiant vienalyčių santuokų įteisinimo, stebi poligamijos šalininkai ir norėtų tokių santuokų įteisinimo, naujienų svetainėje dailybeast.com svarsto apžvalgininkė Sally Kohn.
2013 m. Kenijoje legalizuotos poligaminės santuokos
2013 m. Kenijoje legalizuotos poligaminės santuokos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prieš keletą metų, vieną rytą, su dukra bėgant į vaikų darželį, pro mus prabėgo dar viena skubanti mama. Mano dukra šiai moteriai spėjo pasigirti „Turiu dvi mamas“. Pradžioje buvusi susierzinusi, moteris atsisuko į Willą (dukros vardas) ir pasakė: „Net neįsivaizduoji, kokia esi laiminga“.

Panašūs nutikimai įvyko keletą sykių. Buvo daugybė atvejų, kuomet heteroseksualūs tėvai išreiškė savo paramą mums ir juokais pareiškė norintys, kad ir jų šeimoje būtų dvi mamos. Tokie pasakymai man dažnai primena patarlę „kuo daugiau, tuo geriau“, kurią mėgsta naudoti kai kurie poligamijos šalininkai.

Jeigu dauguma tėvų būtų sąžiningi ir atviri patys prieš save, jie pripažintų, kad diesnio rankų kiekio namų ūkyje idėja skamba patraukliai. Net jeigu daugelis mūsų ir nesuprastų tokio santuokos modelio ir yra skeptiški dėl monogamiškose šeimose ryškaus lyčių disbalanso. 

Nuo pat pačios kovos už vienalytes santuokas pradžios, pareiškimai, kad po jų ateis poligaminių santuokų eilė, buvo laikomi tabu. Juos laidė tik homoseksualų lygių teisių priešininkai.

Vis dėlto, kai kurie žmonės iki šiol dažnai mini poligamiją ir gėjų santuokas viename sakinyje. Neseniai, Jutos valstijoje panaikinta dalis prieš poligamiją nukreiptų įstatymų. Svarbu nepamiršti, kad Jutos įstatymuose iki šiol yra nuostata, pagal kurią sunkiu nusikaltimu laikomas gyvenimas su kitu asmeniu nesusituokus. Keista, kad Juta dar neuždraudė interneto, degimo variklio ir kitų modernaus gyvenimo atributų.

Tačiau reikia nepamiršti, kad poligamija nėra homoseksualų santuokos išdava. Ji yra tik visuotinai priimtos nuomonių įvairovės išdava.

Valstija neseniai iškėlė ieškinį TV realybės šou „Sesės – žmonos“ žvaigždėms. Šiame televizijos projekte sekamas vieno vyro, jo keturių žmonų ir 17 vaikų gyvenimas. „Sesės – žmonos“ eteryje pasirodė 2010 m. rugsėjį, tačiau vienas iš šou herojų, Kodys, su viena iš žmonų – Meri, susituokė 1990 m., su kita, Janelle, 1993 m., o su trečiąja, Christine, 1994 m. (teisiškai tik pirmoji santuoka yra laikoma teisėta, kitas Kodys vadina dvasinėmis sąjungomis).

Kitaip tariant, visos šios santuokos įvyko anksčiau negu pirmoji homoseksualių asmenų santuokų JAV teritorijoje – Masačusetse 2004 m. Be to, „Sesių – žmonų“ šeimoje, Kodis susituokęs su kiekviena iš moterų, bet moterys tarpusavyje nėra susituokusios.

Tai reiškia, kad JAV praktikuojama poligamija daugiausiai yra paplitusi heteroseksualų tarpe. Be to, nepaisant to, kad pastaruoju metu auga moterų, kurios yra neištikimos savo sutuoktiniams, skaičius, tačiau šioje kategorijoje vyrai vis dar pirmauja. Konservatoriai, kurie dėl aukšto skyrybų skaičiaus kaltina homoseksualų santuokas, turėtų labiau atkreipti dėmesį į heteroseksualų neištikimybę – 55 proc. skyrybų priežastį.

Jeigu poros nori apgaudinėjimą iškelti į dienos šviesą ir, be to, turėti papildomų rankų namų ūkyje, kas mes tokie, kad jas teistume?

2013 m., kuomet JAV Aukščiausiasis teismas pripažino santuokos teisę vienalytėms poroms, poligamiją palaikančios grupės sveikino šį sprendimą, nes jis pakoregavo santuokos apibrėžimą. Tai jau nebėra tik sąjunga tarp vyro ir moters. Supratau tai, kad jie nori pasinaudoti LGBT bendruomenės sėkme tam, kad prastumtų savo nepopuliarias idėjas.

Girdžiu ką nors klausiant „Jeigu keičiame santuokos įstatymą, ir dabar santuoka apima homoseksualų poras, kaip dar galėtume jį pakeisti?“ Tačiau reikia nepamiršti, kad poligamija nėra homoseksualų santuokos išdava. Ji yra tik visuotinai priimtos nuomonių įvairovės išdava.

Konservatoriai, kurie dėl aukšto skyrybų skaičiaus, kaltina homoseksualų santuokas, turėtų labiau atkreipti dėmesį į heteroseksualų neištikimybę – 55 proc. skyrybų priežastį.

Mes leidžiame amerikiečiams apibrėžti savo pačių šeimas ir naikiname priverstinę viešąją politiką bei kovojame su smerkiančiomis visuomenės normomis. Visa tai pasireiškia turima teise kontroliuoti gimstamumą ir lyčių lygybe – visu tuo, kam religiniai ekstremistai nuolat priešinasi. 

Nors egzistuoja įdomūs poligamijos legalizavimo argumentai, tačiau, atvirai kalbant, man jie visiškai nesvarbūs ir neįdomūs. 

Neplanuoju artimiausiu metu turėti poligaminių santykių. Gyvenu Niujorke, taigi, dėl labai paprastos priežasties, neturiu pakankamai vietos bute dar dviem žmonoms. Ir mano širdyje nėra vietos ne monogamijai.

Tačiau nesu abejinga idėjai, kad suaugę asmenys gali priimti savo sprendimus, kuriuos vyriausybė paremtų, o ne juos suvaržytų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius