Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 10 17 /13:01

Po išpuolio Briuselyje įtariamas šaulys neutralizuotas

Briuselio policija neutralizavo vyrą, įtariamą per išpuolį Belgijos sostinėje nušovus du švedų futbolo sirgalius, antradienį pranešė pareigūnai.

Vidaus reikalų ministrė Annelies Verlinden pranešė, kad įtariamasis buvo pašautas ir mirtinai sužeistas policijos antradienį jį sulaikant.

„Teroristinio išpuolio Briuselyje vykdytojas buvo identifikuotas, jis negyvas“, – socialiniame tinkle parašė ji.

Belgijos premjeras šį incidentą pavadino teroristine beprotybe.

VIDEO: Belgijos premjeras po teroristų išpuolio: jų smurtas tik įrodo jų bejėgiškumą

Pasak pareigūnų, po intensyvios naktinės automatiniu šautuvu ginkluoto užpuoliko paieškos sostinėje, įtariamasis buvo neutralizuotas.

Būta prieštaringų pranešimų apie įtariamojo būklę po jo sulaikymo Schaerbeeko rajone Briuselio centre.

VIDEO: Nufilmuota, kaip šaulys pabėga motociklu iš nusikaltimo vietos Briuselyje
Telegram/Abdesalemas Lassouedas
Telegram/Abdesalemas Lassouedas

Belgijos ministras pirmininkas Alexander'as De Croo anksčiau sakė, kad įtariamasis yra tunisiečių kilmės ir nelegaliai gyveno Belgijoje.

Jis pridūrė, kad asmuo, prisiėmęs atsakomybę už žudynes, socialiniuose tinkluose paskelbė, kad jį įkvėpė ekstremistinė grupuotė „Islamo valstybė“.

„Vakar įvykusi teroristinė ataka buvo įvykdyta su absoliučiu bailumu, užpuolikas taikiniu pasirinko du švedų futbolo sirgalius“, – spaudos konferencijoje sakė A. de Croo. Jis pridūrė, kad trečias asmuo – taksi vairuotojas – buvo rimtai sužeistas.

„Terorizmas smogia nesirinkdamas, – sakė jis. – Jis siekia pasėti baimę, nepasitikėjimą ir susiskaldymą mūsų laisvose visuomenėse. Teroristai turi žinoti, kad jie niekada nepasieks savo tikslų.“

„Jie niekada neprivers mūsų nusilenkti. Jų neapykanta ir smurtas tik įrodo jų bejėgiškumą“, – kalbėjo premjeras.

Po išpuolio, įvykdyto pirmadienio vakarą prieš pat Belgijos ir Švedijos futbolo rungtynes, Švedija išreiškė savo pasibaisėjimą, o Europos lyderiai suskubo rodyti solidarumą.

Šiemet, po kelių Korano deginimo incidentų, Švedija įsivėlė į piktą ginčą su musulmoniškomis šalimis.

Socialiniuose tinkluose paskelbtame vaizdo įraše arabiškai kalbantis žmogus, prisistatantis užpuoliku, sako, kad jį įkvėpė ekstremistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS), nurodė prokuratūra.

Įtariamasis pabėgo iš įvykio vietos motoroleriu, vilkėdamas fluorescencinės oranžinės spalvos striukę. Belgijos valdžia terorizmo grėsmės lygį Briuselyje pakėlė iki aukščiausio ketvirto, o visoje šalyje – iki trečio.

Kelios belgų žiniasklaidos priemonės pranešė, kad įtariamasis yra 45 metų Abdesalemas L.

Teisingumo ministras Vincentas Van Quickenborne sakė, kad šis prieglobsčio prašytojas Tunise buvo nuteistas už bendrosios teisės įstatymų pažeidimus, bet apie jo keliamą teroristinę grėsmę nebuvo pranešta.

Pasak prokuratūros, užpuolikas savo vaizdo įraše užsiminė, kad vienas motyvų buvo aukų Švedijos pilietybė, o požymių apie sąsajas su Izraelio ir palestiniečių grupuotės „Hamas“ konfliktu nėra.

„Priblokštas naujienų apie du Briuselyje (...) nužudytus švedų futbolo sirgalius ir rimtai sužeistą trečią asmenį. Mintimis esu su jų šeimomis ir artimaisiais“, – sakė Švedijos užsienio reikalų ministras Tobias Billstromas.

„Švedijos valdžia glaudžiai bendradarbiauja su savo partneriais belgais, kad žudikas būtų surastas“, – pridūrė jis savo įraše socialiniuose tinkluose.

Futbolo rungtynės nutrauktos

AFP/„Scanpix“ nuotr./Briuselis po išpuolio
AFP/„Scanpix“ nuotr./Briuselis po išpuolio

Pasirodžius naujienoms apie du nužudytus žmones, Europos čempionato kvalifikacinės rungtynės per pertrauką buvo nutrauktos, o maždaug 35 tūkst. žiūrovų buvo evakuoti iš Karaliaus Baudouino (Bodueno) stadiono Briuselyje.

Policija per rungtynes skyrė papildomą apsaugą Švedijos piliečiams, nulydėjo žaidėjus švedus tiesiai į oro uostą, televizijai RTBF sakė Belgijos futbolo asociacijos vadovas.

„Man baisiai liūdna. 100-u procentų sutikome nežaisti antrojo kėlinio – dėl sąlygų ir iš pagarbos aukoms bei jų šeimoms“, – sakė švedų treneris Janas Anderssonas. Jį citavo Švedijos naujienų agentūra TT.

Išpuolis buvo įvykdytas miesto centro šiaurinėje dalyje. Policijai apie incidentą buvo pranešta po 19 val. vietos (20 val. Lietuvos) laiku.

Vaizdo įraše, kurį internete paskelbė flamandų laikraštis „Het Laatste Nieuws“, šaulys matomas su automatiniu ginklu ant peties, nuvažiuojantis motoroleriu.

Įraše girdimi keturi šūviai.

Vienas liudininkas televizijai LN24 pasakojo apie patirtą šoką.

„Stovėjau ten suakmenėjęs, negalėjau pajudėti. Patyriau šoką dėl to, kas įvyko, dar ir dabar neatsigaunu. Atėjo vyras, pastūmė mane, pasakė man liautis bėgus, jei noriu likti gyvas“, – sakė liudininkas, prisistatęs Sulaymanu.

Belgijos karališkieji rūmai pareiškė, kad yra šokiruoti išpuolio.

Niekingas išpuolis

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Briuselis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Briuselis

Briuselyje įsikūrusios Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen greit pasmerkė ataką.

„Šįvakar mintimis esu su dviejų Briuselyje įvykdyto niekingo išpuolio aukų šeimomis“, – sakė ji socialiniame tinkle „X“.

„Kartu mes vieningai kovojame su teroru“, – pridūrė U. von der Leyen.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas taip pat pareiškė, kad Europą sukrėtė teroro išpuolis Briuselyje.

Prancūzų vidaus reikalų ministras anksčiau nurodė sustiprinti patikras prie sienos su Belgija.

2016 metų kovą Belgija taip pat buvo tapusi teroro atakų, už kurias atsakomybę prisiėmė IS, taikiniu. Tuomet pagrindiniame Briuselio oro uoste ir metropolitene žuvo 32 žmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius