-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po išpuolio Parklando mokykloje bendruomenė gedi ir ieško atsakymų

Nikolas Cruzas iššoko iš „Uber“ automobilio ir nešdamasis juodą kelioninį krepšį bei juodą kuprinę nuėjo Marjory Stoneman Douglas mokyklos pastato link. Jį pastebėjo vienas vyras, kuris atpažino jį kaip buvusį moksleivį, probleminį vaiką, ir racija susisiekė su kolega. Po minutės pasigirdo šūviai.
Šaudynės Floridos mokykloje
Šaudynės Floridos mokykloje / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Nikolas Cruzas

19-metis užpuolikas vilkėjo kaštoninės spalvos marškinius, juodas kelnes, buvo užsidėjęs juodą skrybėlę. Jį pastebėjęs vyras, kurio pavardė šerifo ataskaitoje užtušuota, detektyvams sakė, kad N.Cruzas ėjo ryžtingai, turėdamas tikslą.

Jis prasmuko į pastatą, įėjo į laiptinę ir iš krepšio išsitraukė šautuvą, sakė pareigūnai. Jis šaudė į keturias klases pirmajame aukšte ir į dvi iš jų grįžo šaudyti antrą kartą. Tada užlipo laiptais ir antrajame aukšte nušovė vieną auką.

Šaudymas truko tris minutes. Tada užpuolikas nubėgo į trečią aukštą, numetė savo šautuvą AR-15 ir kuprinę, nubėgo laiptais žemyn ir išbėgo iš pastato, greit įsimaišydamas tarp panikos apimtų bėgančių moksleivių, sakoma Brauardo apygardos šerifo įstaigos ataskaitoje.

Floridos valstijos Senato narys Billas Galvano, kuris lankėsi trečiajame aukšte, iš pareigūnų išgirdo, kad N.Cruzas tikriausiai norėjo pro trečio aukšto langus šaudyti į bėgančius moksleivius, bet langai neatsidarė.

Policija valstijos senatoriui sakė, kad juos atidaryti ne taip ir sunku. „Ačiū Dievui, jis neatidarė“, – sakė B.Galvano.

Nuo to laiko, kai N.Cruzas įėjo į pastatą, iki jo išėjimo praėjo vis šešios minutės. Per tą trumpą laiką jo kulkos pakirto dvidešimt kelis žmones, kurių 17 mirė.

Po skerdynių įtariamasis nuvyko į parduotuvę „Wal-Mart“ ir restorane „Subway“ nusipirko gėrimą, o tada nuėjo į restoraną „McDonald's“.

Išėjusį o iš „McDonald's“ maždaug 40 minučių jį einantį priemiesčio gatve pastebėjo vienas policininkas. Policininkas įtariamąjį sulaikė, šis nesipriešino.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nikolas Cruzas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nikolas Cruzas

Apie šį trečiadienį buvusį šaudymą Parklando mokykloje Floridoje ketvirtadienį daugiau papasakojo liudininkai ir teisėsaugos pareigūnai.

Tarp žuvusiųjų yra futbolo trenerio padėjėjas Aaronas Feisas, kuris žuvo bandydamas užstoti moksleivius nuo kulkų, išskirtinės išvaizdos mokinys Joaquinas Oliveris, kuris kažkada buvo nusidažęs plaukus tigro dryžiais, futbolą žaisdavusi moksleivė Alyssa Alhadeff, 35 metų geografijos mokytojas Scottas Beigelis, padėjęs mokiniams patekti į rakinamą klasę ir išvengti užpuoliko.

Kai kas iš mažiausiai tūkstančio žmonių, ketvirtadienį vakare deginusių žvakutes prie mokyklos, skaitant žuvusiųjų vardus verkė.

Mokyklos spalvos – tamsiai raudonos – drabužius vilkintys žmonės laikė gėles ir užrašus, kuriais raginama kovoti su smurtu mokyklose. Tarp reikalavimų buvo paminėta ginklų kontrolė: „Vaikams nereikia ginklų. Jokių ginklų iki 21 metų.“

Vienu metu kažkas minioje ėmė šaukti: „Daugiau jokių ginklų! Daugiau jokių ginklų!“

Mokyklos mokytojas Ernestas Rospierski, kalbėdamasis su reporteriu apie mokykloje išgyventą siaubą, kelis kartus giliai įkvėpė.

„Pykšt pykšt pykšt – ir staiga šaudymas liovėsi, – pasakojo jis. – Pažvelgiau žemyn. Jis užtaisė iš naujo. Sušukau „Bėkit!“ Raginau bėgti kuo daugiau vaikų.“

Pareigūnai nenurodė jokio konkretaus motyvo, tik sakė, kad N.Cruzas buvo išmestas iš šios mokyklos, kurioje mokosi maždaug 3 tūkst. mokinių. Mokykla aptarnauja pasiturinčiųjų rajoną.

N.Cruzą pažinoję moksleiviai pasakojo, kad jis buvo kaprizingas paauglys ir kad dėl jo keisto elgesio kiti nebenorėdavo su juo draugauti.

N.Cruzas per trumpą teismo posėdį buvo sulaikytas, užstatas nepaskirtas. Jis vilkėjo oranžinį kombinezoną, jo rankos buvo surakintos prie juosmens. Advokatė sprendimo neginčijo. Vėliau ji pavadino jį „palaužtu žmogumi“.

N.Cruzas buvo stebimas dėl savižudybės pavojaus, sakė Brauardo apygardos vyriausiasis gynėjas Gordonas Weekesas.

Trečiadienio išpuolis yra jau 17-tas šiais metais incidentas, kai buvo šaudoma JAV mokyklose. Tarp šių incidentų yra viena savižudybė, du atvejai, kai užpuolikai nušovė mokinių, du atvejai, kai per ginčus žuvo žmonių, trys atvejai, kai žmonės buvo sužeisti. Devyniais šaudymo atvejais žmonės nenukentėjo.

Pareigūnai aiškinasi, ar galėjo būti pražiūrėta ženklų, signalizuojančių, kad N.Cruzas galėtų griebtis smurto.

Jis buvo pašalintas iš mokyklos dėl „drausminių priežasčių“, sakė Brauardo apygardos šerifas Scottas Israelis. Jis pridūrė detalių nežinantis.

Vienas mokinys pasakojo, kad N.Cruzas smurtavo prieš savo buvusią merginą ir iš mokyklos buvo pašalintas dėl muštynių su jos naujuoju vaikinu.

N.Cruzas dirbo prekių po dolerį parduotuvėje „Dollar Tree“ Parklande, pranešė šis prekybos tinklas.

Du federaliniai teisėsaugos pareigūnai sakė, kad šautuvas „Smith & Wesson M&P15 .223“ buvo legaliai nupirktas „Sunrise Tactical Gear“ parduotuvėje Floridoje.

N.Cruzas išlaikė biografijos patikrinimą ir 2017 metų vasarį teisėtai nusipirko ginklą iš licenciją turinčios firmos, naujienų agentūrai AP sakė vienas teisėsaugos pareigūnas. Jis neturėjo įgaliojimų viešai aptarinėti šios informacijos ir nesutiko skelbti savo pavardės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius