-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Po J.Bideno pergalės laukia kova dėl Senato kontrolės Džordžijoje

Kas kontroliuos Jungtinių Valstijų Senatą, veikiausiai nebus žinoma iki sausio, kai bus rengiamas antrasis balsavimo turas Džordžijoje, nors šeštadienį tapo aišku, kad demokratas Joe Bidenas laimėjo kovą dėl Baltųjų rūmų.
Donaldo Trumpo rėmėjų grupė prie Džordžijos valstijos Kapitolijaus Atlantoje
Donaldo Trumpo rėmėjų grupė prie Džordžijos valstijos Kapitolijaus Atlantoje / „Scanpix“ nuotr.

Džordžijos rinkimų rezultatai nulems galios pusiausvyrą Vašingtone, nes kol kas nė viena partija nėra užsitikrinusi daugumos Senate. Kol kas respublikonai ir demokratai yra užsitikrinę po 48 vietas. Kova dėl dar dviejų vietų Džordžijos valstijoje keliasi į antrą turą sausio 5 dieną. Taip pat kol kas dar neaiškūs Senato rinkimų rezultatai Šiaurės Karolinoje ir Aliaskoje.

Politinėje kovoje Džordžijoje ant kortos pastatyta labai daug. Valstija yra itin susiskaldžiusi: nors demokratai stiprina savo pozicijas dėl išaugusio naujų rinkėjų skaičiaus, tačiau joks demokratas šioje valstijoje į Senatą nebuvo išrinktas maždaug 20 metų. Vienas strategas prognozavo, kad kovai dėl dviejų senatorių pozicijų šioje valstijoje gali būti išleista net 500 mln. JAV dolerių.

„Dabar paimsime Džordžiją, o tuomet pakeisime Ameriką“, – šeštadienį po J.Bideno pergalės kreipdamasis į minią Bruklino gatvėse sakė demokratų lyderis Senate Chuckas Schumeris.

Jeigu užsitikrintų daugumą Senate, Atstovų Rūmus jau kontroliuojanti partija įsitvirtintų Vašingtone. Tokiu atveju J.Bidenas turėtų daugiau laisvės nominuoti kandidatus, taip pat ir savo administracijai, galėtų lengviau gauti Kongreso pritarimą savo įstatyminei programai.

Jeigu demokratams pritrūks vietų, Senato daugumos lyderis respublikonas Mitchas McConnellas galėtų įgyti galios žaboti J.Bideno ambicijas.

„Senatas yra paskutinė gynybos linija“, – iš karto po to, kai J.Bidenas buvo paskelbtas laimėtoju, tviteryje parašė Nacionalinis respublikonų Senato komitetas, remiantis į Senatą besibalotiruojančių respublikonų kandidatų kampanijas.

Respublikonai siekia išsaugoti daugumą Senate, tačiau net jei jiems pavyks laimėti paskutines dvi kovas dėl mandatų Šiaurės Karolinoje ir Aliaskoje, kur balsai vis dar skaičiuojami, jiems vis tiek pritrūks mandatų iki būtinos 51 vietos daugumos.

Politinės matematikos problema respublikonams yra ta, kad jeigu balsavimo Senate metu balsų „už“ ir „prieš“ skaičius yra vienodas, lemiamą balsą skiria viceprezidentas, atstovaujantis partijai, kuri kontroliuoja Baltuosius rūmus. O kitais metais tai bus išrinktoji viceprezidentė Kamala Harris. Tai reiškia, kad 50 vietų užsitikrinę demokratai kontroliuotų Senatą. O respublikonams reikia mažiausiai 51 mandato, kad išsaugotų kontrolę.

Todėl dėmesys nukrypsta į Džordžiją. Abi šios valstijos atstovų Senate vietas dabar kontroliuoja respublikonai. Valstijoje teks sausį rengti antrąjį balsavimo turą, nes nė vienas iš kandidatų nesurinko 50 proc. balsų, kad laimėtų iškart.

J.Bidenas iki šiol nekalbėjo apie galios pusiausvyrą Senate, nes dar laukė prezidento rinkimų rezultatų. Tačiau prieš prezidento rinkimus praėjusį antradienį jis prakalbo apie jos svarbą.

„Negaliu ir apsakyti, kaip yra svarbu, kad perimtume Jungtinių Valstijų Senatą. Šioje kovoje nėra labiau baigtį lemsiančios valstijos už Džordžiją“, – sakė jis.

Respublikonai taip pat sutinka, viskas priklausys nuo Džordžijos.

Tuo metu Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi savo kolegoms priminė, kas pastatyta ant kortos. „Tai, ką padarysime per ateinančius du mėnesius, turės įtakos mūsų rezultatams Džordžijoje“, – Atstovų Rūmų demokratams sakė ji ir pabrėžė būtinybę „būti pagarbiems“.

Jos žodžius frakcijai citavo asmuo, nenorėjęs viešinti savo pavardės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius