Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 07 /19:24

Po Kapitolijaus apsiausties irakiečiai šaiposi iš JAV, Iranas kalba apie Vakarų demokratijos „trapumą“

Po JAV Kongreso rūmų šturmo irakiečiai nepraleido progos pasišaipyti iš savo buvusių okupantų, parodijuodami Amerikos diplomatų pareiškimus ir lygindami šį incidentą su didžiausiais Irako politiniais neramumais.
D.Trumpo šalininkų protestas
D.Trumpo šalininkų protestas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Irako vyriausybė ragina amerikiečius pademonstruoti susitvardymą ir vengti smurto“, – rašoma viename komentare socialiniuose tinkluose.

„Arabų valstybės... ragina Ameriką gerbti žodžio laisvę“, – parašė kitas ir pridūrė, kad į šalį siunčiami pasiuntiniai tarpininkaus ieškant „taikių sprendinių“.

Vienas komentatorius paragino JAV Nacionalinę gvardiją „gerbti protestuotojų žmogaus teises“.

Dauguma socialinio tinklo „Facebook“ vartotojų perdirbo daug mėnesių trukusio irakiečių antivyriausybinio protesto šūkius, skelbdami juos su grotažyme „Amerika sukilo“.

Irake antivyriausybiniai protestai prasiėjo 2019 metų spalį. Pasipiktinę vyriausybės korupcija ir nelygybe irakiečiai metus buvo užėmę Bagdado Tahrido (Išsivadavimo) aikštę, iš kurios juos kariuomenė išvarė pernai spalį.

Vienas irakietis įvykius Vašingtone pavadino „Meksikos ambasados sąmokslu“. Kitas parašė: „Užpuolikai, derinantys savo veiksmus su Argentinos ambasada, sėja chaosą!“.

Kai kurie prisiminė 2016 metų šiitų dvasininko populisto Moqtado Sadro, pasistačiusio palapinę prie Parlamento rūmų griežtai saugomoje Bagdado „žaliojoje zonoje“, protestą.

„Šiam populiariam Amerikos filmui trūksta tik dvasininko, palapinės ir kilimo“, – parašė vienas komentatorius.

VIDEO: 15/15: Speciali laida. Trumpo šalininkai šturmavo Kapitolijų. Valdžios pasikeitimo krizė

Kitas pasinaudojo palapinėje sėdinčio M.Sadro nuotrauka, jo veidą pakeisdamas D.Trumpo atvaizdu.

Dar vienas irakietis paskelbė protestuotojo, sėdinčio prie Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi stalo, nuotrauką ir prisiminė Abu Samrą – vyrą, įamžintą sėdintį Irako parlamento pirmininko kėdėje, kai demonstrantai įsiveržė į Irako parlamentą.

„Abu Samra iš Teksaso“, – parašė komentatorius.

„Vakarų demokratija yra trapi ir pažeidžiama“

Irano prezidentas Hassanas Rouhani ketvirtadienį pareiškė, kad jo kolegos amerikiečio Donaldo Trumpo šalininkų siautėjimas JAV Kapitolijuje liudija apie Vakarų demokratijų trapumą.

„Tai, ką matėme JAV vakar [trečiadienį] vakare ir šiandien, visų pirma rodo, kokia trapi ir pažeidžiama yra Vakarų demokratija“, – sakydamas kalbą per valstybinę televiziją pabrėžė H.Rouhani.

„Matėme, kad, deja, nepaisant mokslo ir pramonės pažangos, [šalyje] paruošta dirva populizmui“, – tęsė jis.

„Atėjo populistas, per pastaruosius ketverius metus atvedęs savo šalį prie katastrofos“, – pabrėžė Irano prezidentas.

„Tikiuosi, kad visas pasaulis ir nauji Baltųjų rūmų šeimininkai iš to pasimokys“, – pridūrė jis.

H.Rouhani išreiškė viltį, kad būsima išrinktojo JAV prezidento Joe Bideno administracija pakeis politikos kursą.

Jis paragino naująją administraciją „kompensuoti [už praeities klaidas] ir sugrąžinti šaliai poziciją, kurios verti amerikiečiai, nes amerikiečių liaudis yra didi tauta“.

„Tegu jie ateina į protą, sugrįžta prie teisėtumo ir įsipareigojimų – savo pačių ir pasaulio labui“, – pažymėjo H.Rouhani.

Tai buvo ne pirmas kartas, kai iraniečių prezidentas apibūdino Jungtines Valstijas kaip „didžią tautą“, nors Teherano oficialioje retorikoje Amerika dažniausiai įvardijama „Didžiuoju Šėtonu“.

H.Rouhani, gana nuosaikių pažiūrų iraniečių politikas, vadovavo deryboms su pasaulio galingosiomis valstybėmis dėl istorinio 2015 metų branduolinio susitarimo, iš kurio 2018 metais vienašališkai pasitraukė D.Trumpo vyriausybė.

Irano prezidentas pastatė ant kortos savo reputaciją, pasinaudojęs progą užmegzti diplomatinius ryšius su būsima J.Bideno administracija, kad išgelbėtų tą paktą.

H.Rouhani vyriausybės vyriausiasis diplomatas pareiškė, kad D.Trumpas „kelia grėsmę“ tarptautinės bendruomenės saugumui.

„Parijas prezidentas, siekęs atkeršyti SAVO PATIES žmonėms, per pastaruosius 4 metus padarė daug blogesnių dalykų mūsų – ir ne tik – žmonėms“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas.

„Nerimą kelia faktas, kad tas pats žmogus turi NEVARŽOMAS galimybes pradėti branduolinį karą; [jis] kelia grėsmę visai tarptautinei bendruomenei“, – pažymėjo M.J.Zarifas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius