-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po konflikto dėl L. I. Lulos da Silvos komentarų A. Blinkenas atvyko į Braziliją 

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) antradienį nusileido Brazilijoje ir pradėjo savo pirmąją kelionę po šią Pietų Amerikos šalį, į kurią atvyko kilus diplomatiniam ginčui po to, kai prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva (Luisas Inasiju Lula da Silva) supykdė Vašingtono sąjungininką Izraelį, palygindamas jo karinę kampaniją Gazos Ruože su Holokaustu.
Ton Molina / ZUMAPRESS.com
Ton Molina / ZUMAPRESS.com

Vizitą A. Blinkenas pradės Brazilijoje, taip pat vyks į Rio de Žaneirą, kur dalyvaus Didžiojo dvidešimtuko (G-20) užsienio reikalų ministrų aukščiausiojo lygio susitikime, o vėliau užsuks į Argentiną, kur susitiks su naujuoju prezidentu Javieru Milei (Chavjeru Milejumi).

Pirmąją kelionę į Lotynų Amerikos valstybes vyriausiasis JAV diplomatas vertino kaip galimybę užmegzti ryšius su dviem svarbiausiais lyderiais ir pailsėti nuo intensyvių kelionių į Artimuosius Rytus.

Tačiau šį regioną apėmusių neramumų jis negalės pamiršti ir kitoje Žemės rutulio pusėje. 

Savaitgalį 78-erių metų kairiųjų veteranas L. I. Lula da Silva, atvykęs į Etiopiją, kur vyko Afrikos Sąjungos aukščiausiojo lygio susitikimas, pareiškė, kad Gazos Ruože vykstantis konfliktas „yra ne karas, o genocidas“.

„To, kas vyksta Gazos Ruože su palestiniečiais, nėra buvę jokiu kitu istorijos momentu. Tiesą sakant, taip jau yra buvę: kai Hitleris nusprendė žudyti žydus“, – kalbėjo L. I. Lula da Silva.

Antradienį palaikymą jam pareiškė Kolumbijos ir Bolivijos – dviejų kitų Pietų Amerikos šalių, kurios kritikavo Izraelį – prezidentai.

Palyginimas supykdė Izraelį, kuris paskelbė L. I. Lulą da Silvą persona non grata. Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) taip pat pareiškė, kad L. I. Lula da Silva savo komentarais „peržengė raudoną liniją“.

Valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris (Metjus Mileris) apie L. I. Lulos da Silvos komentarus sakė: „Akivaizdu, kad su šiomis pastabomis nesutinkame.“

„Mes aiškiai pasakėme, kad nemanome, jog Gazos Ruože vyko genocidas“, – antradienį žurnalistams sakė M. Milleris.

Brazilija ir Izraelis, atsakydami į konflikto eskalavimą, iškvietė viena kitos ambasadorius, o Brazilija atšaukė savo pasiuntinį konsultacijoms. Izraelio užsienio reikalų ministras Israelis Katzas (Israelis Kacas) L. I. Lulos da Silvos palyginimus pavadino iliuzijomis, o jį patį Brazilijos kolega pavadino melagiu.

Karą Gazos Ruože sukėlė precedento neturintis „Hamas“ išpuolis prieš Izraelį spalio 7 dieną, per kurį žydų valstybėje žuvo apie 1 160 žmonių, daugiausia civilių, rodo naujienų agentūros AFP duomenys, pagrįsti oficialiais skaičiais.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą, per kurį Gazos Ruože žuvo mažiausiai  29 092 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai, skelbia „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija.

Kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, o Izraelis teigia, kad Gazos Ruože tebėra 130 įkaitų, įskaitant mažiausiai 30, kurie, kaip manoma, buvo nužudyti.

Prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) buvo pagrindinis Izraelio rėmėjas, o JAV antradienį vetavo Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos naują rezoliucijos projektą, kuriame buvo raginama nedelsiant nutraukti ugnį Gazos Ruože, nors J. Bidenas išreiškė susirūpinimą dėl civilių gyventojų aukų ir spaudė Izraelį įsileisti daugiau pagalbos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius