Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Po naujo atsitiktinio apšaudymo Izraelis vėl smogė Sirijos vyriausybės pajėgoms

Izraelis trečiadienio vakarą smogė Sirijos režimo pajėgų pozicijoms po incidento, kai iš karo krečiamos kaimyninės šalies paleistas atsitiktinis minosvaidžio sviedinys nukrito okupuotose Golano aukštumose.
Izraelio kariai 2014 metų konflikto metu
Po naujo atsitiktinio apšaudymo Izraelis vėl smogė Sirijos vyriausybės pajėgoms / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Sirija Izraelis

Tokio pobūdžio incidentas buvo jau trečias per pastarąją savaitę.

Viena kariuomenės atstovė sakė, kad minosvaidžio sviedinys nukrito atviroje vietovėje Izraelio kontroliuojamoje plokščiakalnio zonoje, o žydų valstybės „pajėgos atsakė ir smogė Sirijos kariuomenės pozicijoms, iš kurių buvo paleistas šis minosvaidžio sviedinys“.

Ji nenurodė, ar atsakomąjį smūgį surengė antžeminės pajėgos, ar aviacija.

Šio incidento metu Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu lankėsi izraeliečių gyvenvietėje Kacrine, esančioje piečiau Golano aukštumose.

„Per mano kalbą sviediniai iš Sirijos pusės krito mūsų teritorijoje, o Izraelio gynybos pajėgos jau smogė atgal, – sakoma premjero pranešime anglų kalba. – Pasakiau, kad netoleruosime (konflikto) prasiveržimo ir kad atsakysime į kiekvieną apšaudymą.“

„Kad ir kas atakuos mus – mes atakuosime jį. Tokia yra mūsų politika, ir jos toliau laikysimės“, – perspėjo Izraelio lyderis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu

Sekmadienį po vieno ankstesnio apšaudymo Izraelis smogė „dviem artilerijos pozicijoms ir šaudmenis vežusiam sunkvežimiui, priklausančiam Sirijos režimui“. Kariškiai taip pat nurodė izraeliečiams vengti būti atvirose vietose netoli paliaubų linijos.

Ankstesnę dieną Izraelio aviacija smogė dviem Sirijos kariuomenės tankams ir kulkosvaidžio lizdui, atsakydama į incidentą, kai dešimt sviedinių, paleistų per susirėmimus Sirijoje, nukrito žydų valstybės kontroliuojamoje zonoje.

Balandį Izraelis virš Golano numušė neįvardytą „taikinį“. Kelios valandos iki to incidento Sirija apkaltino žydų valstybę smogus kariuomenės pozicijoms netoli Damasko oro uosto.

Nuo Sirijos pilietinio karo pradžios 2011 metais Izraelis jau ne kartą surengė aviacijos antskrydžių šioje šalyje. Izraeliečiai nurodo daugiausiai atakuodavę ginklus vežančias automobilių kolonas arba ginkluotės sandėlius, priklausančius Libano islamistų judėjimui „Hizbollah“ – įnirtingam Izraelio priešininkui ir svarbiam Sirijos režimo rėmėjui, palaikančiam glaudžius santykius su Iranu.

Balandį Izraelis virš Golano numušė neįvardytą „taikinį“. Kelios valandos iki to incidento Sirija apkaltino žydų valstybę smogus kariuomenės pozicijoms netoli Damasko oro uosto.

Izraelis pranešimų apie antskrydį Damaske nepatvirtino, bet ir nepaneigė.

Izraelis užėmė 1,2 tūkst. kv. km Golano aukštumų teritoriją 1967-aisiais per Šešių dienų karą ir vėliau ją aneksavo. Vis dėlto tarptautinė bendruomenė šio žingsnio niekada nepripažino.

Sirija kontroliuoja Golano aukštumų dalį, kurios plotas – apie 510 kvadratinių kilometrų.

Izraelio kontroliuojama Golano aukštumų dalis retkarčiais būna apšaudoma Sirijos vyriausybei ištikimų pajėgų arba sukilėlių. Manoma, kad dauguma tokių incidentų yra atsitiktiniai, bet Sirija ir Izraelis formaliai tebekariauja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius