Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Po naujų užsikrėtimo COVID-19 rekordų – papildomi ribojimai Lenkijoje: vestuvės vyks be senelių

Lenkijoje pastarosios dienos neramios dėl vis naujų užsikrėtimo COVID-19 rekordų. Pastarąją parą užfiksuoti 726 atvejai – daugiausia nuo pandemijos pradžios. Todėl Lenkijos valdžia praneša apie naujus ribojimus, kurie laukia artimiausiu metu. Dalis jų galios atskirose savivaldybėse, kur sergamumas didžiausias, tačiau kai kas numatoma ir visai šaliai. Tarkim, draudimas vestuvėse dalyvauti seneliams.
Liepos mėnuo Lenkijoje
Liepos mėnuo Lenkijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Lenkijos sveikatos ministerija ketvirtadienį pranešė apie naujus 726 užsikrėtimo koronavirusu atvejus, 18 žmonių mirė. Iš viso nuo pandemijos pradžios užsikrėtusiųjų skaičius pasiekė 49 515, iš kurių mirė 1 774 žmonės. Pastaruoju metu kasdien Lenkija fiksuoja naujus užsikrėtimo rekordus. Šiuo metu šimtui tūkstančių gyventojų čia jau tenka 20,1 užsikrėtimo atvejų.

Lietuva greičiausiai penktadienį priims sprendimą įtraukti Lenkiją į labiausiai COVID-19 paveiktų šalių sąrašą, tad grįžus iš jos nuo kito pirmadienio teks izoliuotis.

Plačiau skaitykite čia: Giedrius Surplys esantiems Lenkijoje: „Grįžkite iki pirmadienio vidurnakčio“

Lokalūs ribojimai

O pačioje Lenkijoje irgi nerimo netrūksta. Ypač dalyje regionų, kur užsikrėtimo atvejų daugiausia ir jų skaičius sparčiai auga, o tai iš esmės Pietų Lenkijos vaivadijos: Silezija, Mazovija, Didžioji Lenkija, Mažoji Lenkija, Lodzė ir t.t.

Šių vaivadijų kai kuriose savivaldybėse įvedami griežtesni draudimai. Jeigu vaivadijos apskritis pažymėta raudonai, o devynios tokios yra Didžiosios Lenkijos, Mažosios Lenkijos, Lodzės ir Silezijos vaivadijose, ten nebebus galima organizuoti konferencijų ir mugių bei kultūros renginių, sporto varžybos vyks ne žiūrovų, uždaromi sporto klubai ir kino teatrai, neveiks pramogų parkai, uždaromos sanatorijos.

Lenkijos žemėlapis su raudonai ir geltonai pažymėtomis savivaldybėmis
Lenkijos žemėlapis su raudonai ir geltonai pažymėtomis savivaldybėmis

Asmeninės šventės, tokios kaip vestuvės, vėl galės vykti tik pakvietus ribotą skaičių žmonių – ne daugiau kaip 50. Viešajame transporte ketinama riboti keleivių skaičių, leidžiant užimti tik pusę sėdimų vietų. Apribojimai neaplenks ir bažnyčių, nes vienam tikinčiajam čia turės tekti keturi kvadratiniai metrai, o jeigu pamaldos lauke, jose dalyvauti galės iki 150 žmonių.

Taip pat „raudonojoje zonoje“ privaloma bus visur nešioti kaukes – lauke taip pat.

Apskritys, kuriose susirgimų skaičius kiek mažesnis, žymimos geltonai, tokių šiuo metu Lenkijoje yra 10, jos išsidėsčiusios Didžiosios Lenkijos, Mažosios Lenkijos, Lodzės, Silezijos, Šventojo Kryžiaus ir Pakarpatės vaivadijose. Čia ribojimai švelnesni, bet irgi galios.

Pavyzdžiui, sporto, kultūros renginiai, kino filmai vyks, tačiau juose dalyvauti galės tik 25 proc. žiūrovų. Pramogų parkuose ir panašiose vietose vienam asmeniui turės tekti net 10 kv.m erdvės. Vestuvėse ir kitose asmeninėse šventėse svečių skaičius negalės viršyti šimto. Bažnyčiose ir viešajame transporto papildomų ribojimų nėra.

Vestuvėse – apribojimai

Šie ribojimai labai lokalūs, skirti tik atskiroms savivaldybėms, tačiau Lenkijoje kalbama ir apie visai šaliai planuojamus įvesti draudimus. Ekonominės plėtros viceministrė Olga Semeniuk leidiniui „Rzeczpospolita“ sakė, kad galvojama apie ribojimus vestuvių rengėjams.

Jeigu galime apsaugoti močiučių ir senelių gyvybes ir sveikatą, įvesime draudimą dalyvauti senjorams tokiuose renginiuose.

„Žinome, kad kiekviena šeima norėtų kuo didesniame būryje švęsti vestuves, bet jeigu galime apsaugoti močiučių ir senelių gyvybes ir sveikatą, įvesime draudimą dalyvauti senjorams tokiuose renginiuose“, – teigė viceministrė.

Anot valdininkės, vestuvės privalo būti saugios ir komfortiškos, todėl naujieji draudimai reikalingi. Juos įvesti Lenkija galvoja dar šią savaitę, kadangi vyresnio amžiaus žmonės yra labiausiai pažeidžiami, todėl jiems teks likti namuose.

Neatmetama, kad tokiose asmeninėse šventėse gali apsilankyti ir pareigūnai – jie tikrins, kaip laikomasi nustatytų taisyklių.

Kaukes nešioti reikia

Kai kurie ribojimai tebegalioja Lenkijoje ir atšaukus karantiną. Tarkim, uždaryti naktiniai klubai, nevyksta diskotekos, dideli masiniai renginiai. Bažnyčiose ir viešajame transporte, kur užsikrėtimo galimybės pakankamai didelės, privaloma nešioti veido kaukes. Tiesa, išimtys daromos problemų dėl kvėpavimo turintiems asmenims, tačiau jau nuo rugsėjo jie privalės su savimi turėti gydytojo pažymą, kitaip neišvengs baudos.

Su kauke susijęs ir incidentas Poznanės oro uoste, rašo tvn24.pl. Čia į vieną iš Graikijos salų kilęs lėktuvas buvo priverstas vėluoti, kadangi vienas keleivis nepakluso įgulos nurodymui užsidėti veido kaukę.

Dėl koronaviruso grėsmės kaukes būtina dėvėti ir oro uoste, ir orlaiviuose visos kelionės metu. Tačiau šis keleivis, ketinęs skristi „LOT“ reisu, kaukę turėjo, tačiau jos nedėvėjo. Todėl besiruošęs kilti lėktuvas grįžo į stovėjimo vietą, o keleivį išsivedė pareigūnai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Moteris su kauke oro uoste
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Moteris su kauke oro uoste

Lenkijoje iš viso nuo COVID-19 infekcijos sukeltų ligų mirė jau 1774 asmenys. Kaip rašo tvn24.pl, vyriausi mirę asmenys buvo 99-erių vyras ir moteris, jauniausiems vyrui ir moteriai buvo po 18 metų. 21 asmuo buvo jaunesni nei 40-ies, 1258 – 70 metų ir vyresni, iš jų – 776 buvo 80-ies ir vyresni.

Lenkijos sveikatos ministerijos teigimu, labai dažnai mirę žmonės turėjo gretutinių ligų, dažniausiai – širdies, imuninės sistemos, kvėpavimo takų, onkologinių, metabolinių, inkstų susirgimų, taip pat diabetą ir antsvorį. Šie sveikatos sutrikimai kartu su koronavirusu stipriai veikė pacientų būklę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius