Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po nesėkmingo starto Ramiajame vandenyne nuskendo trys Rusijos dirbtiniai palydovai

Po nesėkmingo raketos nešėjos starto sekmadienį Ramiajame vandenyne netoli Havajų salyno nuskendo trys Rusijos dirbtiniai palydovai GLONASS-M.
Raketa nešėja „Proton-M“ su trimis GLONASS palydovais prieš startą
Raketa nešėja „Proton-M“ su trimis GLONASS palydovais prieš startą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip skelbia naujienų portalas lenta.ru, remdamasis šaltiniais iš Rusijos kosmonautikos srities, palydovus į orbitą skraidinanti raketa „Proton-M“ po starto iš Baikonūro kosmodromo nukrypo nuo kurso aštuoniais laipsniais.

Oficialios nesėkmės priežastys kol kas neįvardijamos. Šaltiniai Rusijos kosmonautikos agentūroje „Roskosmos“ naujienų agentūrai ITAR-TASS pareiškė, kad palydovai dėl nenustatyto gedimo buvo išvesti į „neapskaičiuotą orbitą“.

Specialistai mėgina nustatyti, kas būtent įvyko starto metu. „Roskosmos“ sudarė priežasčių tyrimo komisiją. Apie patirtus nuostolius oficialiai nepranešama, tačiau kai kurie šaltiniai teigia, kad jie sieks kelis milijardus rublių.

GLONASS (ГЛОбальная НАвигационная Спутниковая Система – Globali navigacinė palydovinė sistema) yra Rusijos kuriamas amerikietiškosios palydovų sistemos GPS analogas, tai yra šie palydovai iš esmės yra skirti navigacijai ir objektų koordinatėms Žemėje nustatyti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./GLONASS-K klasės palydovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./GLONASS-K klasės palydovas

Šiuo metu aplink Žemę skrieja 26 GLONASS palydovai. 20 iš jų naudojami, du laikomi kaip rezervas, o keturi laikinai perjungti į techninės priežiūros režimą. Tam, kad būtų nenutrūkstamai priimamas GLONASS sistemos signalas Rusijos teritorijoje, reikia ne mažiau nei 18 veikiančių palydovų, o norint užtikrinti sistemos veikimą visos planetos paviršiuje – 24 palydovų.

Prezidentas supyko

Kaip praneša lenta.ru, Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pavedė savo administracijos Kontrolės valdybos viršininkui Konstantinui Čuičenkai ir šalies generaliniam prokurorui Jurijui Čaikai atlikti GLONASS programos lėšų naudojimo tyrimą.

D.Medvedevas taip pat pareikalavo „atlikti tyrimą dėl prarastų trijų GLONASS palydovų ir pateikti jam pasiūlymus dėl asmenų, atsakingų už įvykį“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius