Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po protestų Rusijoje Kremliaus kritikams kyla abejonių dėl A.Navalno veiksmų

Rusijos opozicija nuo seno garsėja nesutarimais. Atrodo, kad suvienyti Kremliaus kritikų nepavyks ir Aleksejui Navalnui – nors Maskvoje ir kituose Rusijos miestuose pirmadienį jau antrą sykį šiemet vyko dideli protestai, atsiranda abejojančių dėl aktyvisto sprendimo prieš pat demonstracijas Rusijos sostinėje pakeisti jų vietą, rašo „Radio Free Europe“.
Protestas Rusijoje
Protestas Rusijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Maskva – didžiausias Rusijos miestas, tad natūralu, kad ir protestų čia laukta įspūdingiausių. Tačiau demonstrantai turbūt buvo net pastebimesni Sankt Peterburge ar Novosibirske. Kodėl?

Dalis prezidento Vladimiro Putino režimo kritikų gana chaotiškų vaizdų Maskvoje priežastimi vadina nelauktą A.Navalno sprendimą pakeisti demonstracijos vietą.

VIDEO: Rusijos miestų gatvėse – vėl tūkstančiai protestuotojų

„Padriki, pasimetę ir demoralizuoti“

A.Navalnas sekmadienio vakarą internete prabilo, kad sulaukia spaudimo iš valdžios, ir paskelbė, jog demonstracija perkeliama iš Akademiko Sacharovo prospekto, kur merija protestuoti leido, į centrinę Tverės gatvę netoli Kremliaus.

Miesto valdžia demonstracijai čia leidimo nebuvo išdavusi, tad tikriausiai nenuostabu, kad policija ir Nacionalinė gvardija čia sulaikė apie 800 žmonių (Sankt Peterburge – dar 900, – red.). Sulaikytas buvo ir pats A.Navalnas – dar prieš protestą. Jam skirta 30 dienų arešto.

„Scanpix“/AP nuotr./Suimamas Aleksejus Navalnas
„Scanpix“/AP nuotr./Suimamas Aleksejus Navalnas

A.Navalno įgeidis pakeisti demonstracijos vietą sukūrė gana keistą situaciją. Keli tūkstančiai žmonių visgi atėjo į Akademiko Sacharovo prospektą, o Kremliaus kontroliuojama valstybinė televizija parodė būtent šį protestą – kaip padriką ir prastai organizuotą reikalą.

„Pasakysiu tik kelis žodžius: Navalnas susilpnino protesto judėjimą“, – nepriklausomam laikraščiui „Novaja gazeta“ teigė aršus V.Putino kritikas, veteranas opozicionierius Levas Ponomariovas.

O garsus istorikas Andrejus Zubovas, kuris anksčiau buvo atleistas iš elitinio Maskvos universiteto už Rusijos ekspansionizmo Ukrainoje kritiką, pridūrė, kad dėl A.Navalno veiksmų „nepavyko“ nei demonstracija Tverės gatvėje, nei Akademiko Sacharovo prospekte.

„Jei pažvelgtume į didelius protestus kituose miestuose, maskviečiai atrodė padriki, pasimetę ir demoralizuoti. Ir kalti, deja, ne miesto valdžios atstovai, o mitingo organizatoriai“, – feisbuke rašė A.Zubovas.

Spaudė neišnuomoti įrangos?

Pats A.Navalnas, kitais metais norintis kovoti prezidento rinkimuose, tvirtino esantis patenkintas protestų dydžiu ir mastu.

Demonstracijose, kaip ir kovo mėnesį, vėl pasirodė daug jaunų žmonių – tų, kurie užaugo nė nepatyrę kitokios nei V.Putino valdžios.

„Šiandienos veiksmą vertinu labai gerai, – reporteriams prieš paskelbiant jam nuosprendį Maskvos teisme sakė aktyvistas. – Mūsų geografinė aprėptis buvo nuostabi.

Atėjo daug žmonių. Buvo demonstracijų miestuose, kur jų anksčiau niekada nebuvo.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Rusijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Rusijoje

Vis dėlto koordinuotų demonstracijų epicentras turėjo būti Maskva. O A.Navalnas mitingo išvakarėse pareiškė, kad valdžia prispaudė kompanijas neišnuomoti protesto organizatoriams reikalingos garso ir vaizdo įrangos.

R.Roslovcevas: „Navalnas gavo dar daugiau viešųjų ryšių, o tie, kurie ėjo už jį į gatves, geriausiu atveju gaus dienų už grotų.“

Toks oficialus spaudimas privačioms kompanijoms, į kurias kreipiasi ar gali kreiptis opozicija, Rusijoje nieko nestebintų. A.Navalnas būtent ir teigė, kad demonstracijos vietą pakeisti buvo kone priverstas.

Jis tikino, kad įstatymai – protestuotojų pusėje, ir citavo Rusijos konstituciją, garantuojančią piliečiams laisvę taikiai rinktis.

Tačiau kai kurie kiti opozicijos aktyvistai kaltina A.Navalną specialiai sukėlus jo rėmėjų konfrontaciją su policija.

„Navalnas gavo dar daugiau viešųjų ryšių, o tie, kurie ėjo už jį į gatves, geriausiu atveju gaus dienų už grotų“, – feisbuke parašė protestais, per kuriuos jis dėvi V.Putino kaukę, išgarsėjęs Romanas Roslovcevas.

Rusijoje jau kuris laikas yra kalbų, kad A.Navalnas gali būti Kremliaus statytinis ir opoziciją tik vaidina. Apie tai jau rašė 15min.

Kremlius pasinaudojo sprendimu

Kita vertus, nemažai aktyvistų remia A.Navalną. Vienas jų – veteranas opozicionierius Ilja Jašinas, kuris pirmadienį buvo sulaikytas.

„Scanpix“/AP nuotr./Ilja Jašinas
„Scanpix“/AP nuotr./Ilja Jašinas

„Negalima leisti valdžiai laikyti protestuotojų avimis ir varyti juos į gardą. Šitų žaidimų amžinai žaisti negalima. Kažkuriuo metu reikia atsistoti ir parodyti, kad turime teises ir esame pasiryžę jas ginti“, – kalbėjo I.Jašinas.

O Kremlius sumaištimi, regis, pasinaudojo. Oficialioje demonstracijos vietoje – Akademiko Sacharovo prospekte – pirmadienį išdygo scena, veikė garso sistema.

„Scanpix“ nuotr./Į Akademiko Sacharovo prospektą atgabenta įranga
„Scanpix“ nuotr./Į Akademiko Sacharovo prospektą atgabenta įranga

A.Navalno padėjėjas Leonidas Volkovas dabar sako net neįsivaizduojantis, iš kur atsirado įranga. Tačiau greičiausiai Maskvos valdžia pati ja pasirūpino, kad parodytų, jog A.Navalnas neva melavo apie politinį spaudimą.

Oficialioje demonstracijos vietoje – Akademiko Sacharovo prospekte – pirmadienį išdygo scena, veikė garso sistema.

O opozicijai prijaučiantis žurnalistas Andrejus Lošakas teigė likęs nustebintas jaunimo kiekio Tverės gatvėje. Jis feisbuke parašė: „Išgirdau, kaip viena mergina, pamačiusi, kaip riaušių policija tempia jaunuolius, savo vaikinui pasakė: „Ačiū, kad mane atsivedei. Aš čia šiandien daug ko išmokau.“

Tokių kaip ši mergina bus vis daugiau. Tai labai blogas ženklas režimui ir labai geras ženklas visiems kitiems.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius