-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po rinkimų į JAV Kongresą politinė aklavietė tęsis

Po rinkimų į JAV Kongresą prognozuojama, kad demokratai išlaikys kontrolę Senate, o respublikonai – Atstovų Rūmuose, tad ši partinė aklavietė ir susiskaldymas Kongrese tikriausiai tęsis.
JAV
Po rinkimų į JAV Kongresą politinė aklavietė tęsis / Scanpix nuotr.

Per antradienio rinkimus respublikonai patyrė ne vieną smūgį savo ambicijoms susigrąžinti Senato kontrolę ir nesugebėjo laimėti kelių vietų, kurių tikėjosi, o demokratai tuo tarpu savo turimų vietų skaičių pasididino trimis.

Didžiausią nesėkmę respublikonai patyrė Masačusetse, kur kovojo labai atkakliai ir kur, kaip prognozuoja televizijos, demokratė Elizabeth Warren nušalins dabartinį respublikonų senatorių Scottą Browną ir atgaus demokratų simbolio, velionio Edwardo Kennedy vietą.

„Dėl kiekvienos šeimos, kuri buvo silpninama, spaudžiama ir talžoma, kovosime už (visiems) lygų žaidimo lauką ir grąžinsime žmones į darbą. Žinoma, kaip tik tai mes ir padarysime“, – džiūgaujantiems šalininkams sakė triumfuojanti E.Warren.

Nors didžiausias dėmesys krypo į antradienį taip pat įvykusius prezidento rinkimus, mūšis už dvejų Kongreso rūmų kontrolę buvo gyvybiškai svarbus norint sušvelninti itin didelį Vašingtono politikos susiskaldymą.

Ekspertai nekantravo sužinoti, ar rezultatai reikš išeitį iš dabartinės aklavietės, tačiau, nepaisant rinkėjų pasipiktinimo pastaruosius dvejus metus „nieko nedarančiu Kongresu“, dabar kokių nors permainų tikimybė atrodo maža.

Televizijos nuo pat pradžių prognozavo, kad respublikonai po šio antradienio, kaip ir tikėtasi, išlaikys Atstovų Rūmų kontrolę, nes demokratams reikėjo atkovoti visuomet mažai tikėtinas 25 vietas, kad pakeistų jėgų pasiskirstymą.

Tuo tarpu respublikonų ambicijos dėl Senato pirmąjį smūgį patyrė Meine, kur, kaip prognozuojama, buvęs gubernatorius Angusas Kingas – nepriklausomas kandidatas, tikriausiai palaikysiantis demokratus, – įveiks respublikonę Olympią Snowe.

Respublikonai taip pat prarado savo vietas Konektikute ir Indianoje, praneša televizijos.

Konektikute laimėti buvo ypač sunku. Čia respublikonų kandidatė Linda McMahon išleido labai daug, bet pergalė vis tiek prognozuojama demokratui Christopheriui Murphy, kuris perims pasitraukiančio nepriklausomo senatoriaus Joe Liebermano vietą.

Rinkimai vyko į maždaug 33 iš 100 vietų Senate, kurių 25 gynė demokratai. Respublikonai turėjo galimybę, nors ir mažą, savo vietų skaičių pasididinti keturiais ir perimti Senato kontrolę.

Tačiau dar didesnė nesėkmė juos ištiko paaiškėjus, kad demokratai tikriausiai išsilaikys Misūryje.

Indianoje ir Misūryje respublikonai Richardas Mourdockas ir Toddas Akinas per rinkimų kampaniją įsivėlė į skandalus dėl neapgalvotų komentarų apie išžaginimus ir abortus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius