-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 24 /19:34

Po „Ryanair“ lėktuvo nutupdymo Ukraina stabdo oro susisiekimą su Baltarusija

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį nurodė vyriausybei įšaldyti oro susisiekimą su Baltarusiją dėl ankstesnę dieną įvykusio incidento, kai buvo priverstinai nutupdytas iš Atėnų į Vilnių skridęs bendrovės „Ryanair“ lėktuvas ir sulaikytas iškilus baltarusių opozicijos aktyvistas bei jo draugė, pranešė prezidentūra Kijeve.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Prezidentas pavedė vyriausybei parengti sprendimą, kad būtų sustabdytas tiesioginis susisiekimas oru tarp Ukrainos ir Baltarusijos Respublikos, taip pat būtų uždaryta Baltarusijos oro erdvė skrydžiams iš Ukrainos ir į mūsų šalį“, – sakoma pranešime.

V. Zelenskis šį nurodymą pateikė per pirmadienį vykusį pasitarimą, kuriame dalyvavo premjeras Denysas Šmyhalis, Nacionalinio saugumo ir gynybos sekretorius Oleksejus Danylovas, užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba, vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas, energetikos ministras Hermanas Haluščenka, infrastrukūros ministras Oleksandras Kubrakovas, taip pat kiti aukšto rango pareigūnai.

Per šį pasitarimą buvo aptartas incidentas su „Ryanair“ lėktuvu.

D. Šmyhalis per platformą „Telegram“ parašė, kad antradienį bus surengtas neeilinis vyriausybės pasitarimas išnagrinėti galimybę sustabdyti bet kokį oro susisiekimą su Baltarusija.

„Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio nurodymu antradienį, gegužės 25 dieną, šaukiu neeilinį vyriausybės posėdį, kur bus išnagrinėtas klausimas dėl oro susisiekimo tarp Ukrainos ir Baltarusijos“, – rašė premjeras.

VIDEO: S.Cichanouskaja: didelė tikimybė, kad R.Protasevičius kankinamas Baltarusijos spec. pajėgų

Pasak jo, Užsienio reikalų ir Infrastruktūros ministerijos jau rengia atitinkamų sprendinių paketą.

„Ukraina turi deramai sureaguoti į padėtį dėl bendrovės „Ryanair“ keleivinio lėktuvo priverstinį nutupdymą Minsko oro uoste“, – pabrėžė D. Šmyhalis.

Bendrovė nurodė, kad laineris nusileido, nes Baltarusijos oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę lėktuve. Atlikus lėktuvo patikrą ši informacija nepasitvirtino.

Baltarusijos opozicija sako, jog lėktuvas buvo priverstinai nutupdytas siekiant sulaikyti šiuo lėktuvu skridusį aktyvistą ir tinklaraštininką, informacinio kanalo „Nexta“ vieną įkūrėjų Ramaną Pratasevičių. Drauge su juo Minske buvo sulaikyta jo draugė, Rusijos pilietė ir Vilniuje veikiančio Europos humanitarinio universiteto (EHU) teisės studentė Sofija Sapega.

A. Lukašenkos spaudos tarnyba savo „Telegram“ kanale nurodė, kad jis davė nurodymą nukreipti skrydį ir įsakė keleivinį lėktuvą lydėti naikintuvui MiG-29.

Europos Sąjunga ir JAV pasmerkė priverstinį lainerio nutupdymą Minske ir pareikalavo paleisti R. Pratasevičių.

R. Pratasevičius, kuris aktyvisto veiklą internete pradėjo dar būdamas paauglys, iš Baltarusijos išvyko 2019-aisiais, pradėjęs dirbti įtakingam, opoziciją remiančiam susirašinėjimo programėlės „Telegram“ kanalui „Nexta“. Vėliau R. Pratasevičius tapo kanalo, šiuo metu turinčio per 1,2 mln. prenumeratorių, vyriausiuoju redaktoriumi.

Šis kanalas labai padėjo mobilizuoti protestuotojus per beprecedentes demonstracijas, krėtusias Baltarusiją po pernai rugpjūtį įvykusių ginčijamų prezidento rinkimų. Juose nuo 1994 metų Baltarusijai vadovaujantis A. Lukašenka užsitikrino šeštą kadenciją. Opozicija ir Vakarų demokratijos rinkimus laiko suklastotais.

Gyvendamas tarp Lenkijos ir Lietuvos, kuriose yra didelės baltarusių išeivių bendruomenės, R. Pratasevičius tapo „Telegram“ kanalo BGM, turinčio 260 tūkst. prenumeratorių, redaktoriumi.

Baltarusijos valdžia R. Pratasevičių kaltina masinių neramumų organizavimu, grupinių veiksmų, kuriais šiurkščiai pažeista viešoji tvarka, organizavimu arba aktyviu dalyvavimu juose.

Lapkritį Baltarusijos pareigūnai išdavė R. Pratasevičiaus arešto orderį dėl jo darbo „Nexta“ ir pareiškė, kad jis „dalyvavo teroristinėje veikloje“. Taip pat buvo paskelbta jo tarptautinė paieška, Lenkijai buvo nusiųstas jo ekstradicijos prašymas, nurodo teisių gynėjai. Pasak opozicijos, aktyvistui Baltarusijoje galimai gresia mirties bausmė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius