Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Po S.Skripalio apnuodijimo Londono rusai skundžiasi stiprėjančia rusofobija

Po buvusio rusų šnipo Sergejus Skripalio apnuodijimo Londono rusai atsidūrė pasaulio dėmesio centre. Nors daugiausia kalbama apie „Londongrado“ oligarchus, grynaisiais perkančius vilas ištaigingame Belgravijos rajone, Jungtinės Karalystės sostinėje netrūksta kur kas kukliau gyvenančių rusų – „Uber“ vairuotojų, auklių ar studentų – kuriems šis dėmesys ne itin malonus, rašo „The Washington Post“.
Jungtinės Karalystės rusai
Jungtinės Karalystės rusai / „Scanpix“ nuotr.

Viskas prasidėjo prieš septynias savaites, kai Anglijos Solsberio mieste buvo apnuodytas buvęs rusų šnipas S.Skripalis ir jo dukra Julija. Juos paveikė karinė nervus paralyžiuojanti „Novičiok“ klasės medžiaga, sukurta ir gaminama buvusiose Sovietų Sąjungos šalyse bei Rusijoje.

Londonas apkaltino Kremlių pasikėsinimu nužudyti, premjerė Theresa May tokią ataką pavadino „visiškai barbariška“.

„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai
„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai

Savo ruožtu Maskva kaltinimus neigia. Vietoj to, kad pripažintų kaltę, Rusijos ambasada Londone dalijasi sarkastiškais tviterio įrašais apie britų nekompetentingumą, ir kad atėjo metas pasikviesti rašytojos Agathos Christie išgalvotą detektyvą Hercule'į Poirot'ą.

Šią savaitę Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas BBC sakė, kad Maskvos santykiai su Vakarais yra prastesni nei Šaltojo karo laikais. Britų pareigūnai su juo sutiko.

Tūkstančiai Londone ir kitose JK vietose gyvenančių rusakalbių taip pat jaučia įtampą.

„Scanpix“/AP nuotr./Sergejus Lavrovas
„Scanpix“/AP nuotr./Sergejus Lavrovas

Ne visi rusai – oligarchai

Jevgenijus Čičvarkinas puikiai žino stereotipus apie Londone gyvenančius rusus. „Jie mano, kad mes visi – oligarchai. Korumpuoti, įtartini“, – sakė jis „The Washington Post“.

J.Čičvarkinas: „Tačiau čia yra tik apie 20-30 asmenų, kurie yra įsivėlę į skandalus. Čia gyvena dar apie 400 tūkst. rusų, apie kuriuos niekas nėra negirdėjęs.“

„Tačiau čia yra tik apie 20-30 asmenų, kurie yra įsivėlę į skandalus. Čia gyvena dar apie 400 tūkst. rusų, apie kuriuos niekas nėra girdėjęs“, – pridūrė J.Čičvarkinas.

J.Čičvarkinas į Londoną atvyko maždaug prieš dešimtmetį. Jis – pasiturintis, kūrybingas, atviras. Vyras su žmona ir vaikais gyvena Čelsio rajone.

J.Čičvarkinas įkūrė vyno parduotuvę „Hedonism“, kurioje galima įsigyti vienus rečiausių ir brangiausių vynų mieste. Kai kurie buteliai kainuoja tūkstančius eurų.

„Nesu stereotipinis rusas“, – tikina jis ir pasakoja iš Maskvos pabėgęs 2008 m. J.Čičvarkinas sako įkūręs pigių mobiliųjų telefonų parduotuvių tinklą visoje Rusijoje, tačiau V.Putinui pavaldūs pareigūnai apkaltino jį pagrobimu.

Vyras tokius kaltinimus vadina absurdiškais.

„Scanpix“/AP nuotr./Prezidento rinkimai Rusijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Prezidento rinkimai Rusijoje

Po to J.Čičvarkinas sako nė karto negrįžęs namo – nesilankė net motinos laidotuvėse.

Su „The Washington Post“ žurnaliste jis susitiko šiek tiek pagiringas – sakė audringai šventęs stačiatikių Velykas.

Anot J.Čičvarkino, Londone yra trijų tipų rusai: tie, kurie bendradarbiauja su V.Putinu, tie, kurie, kaip pats J.Čičvarkinas, jam priešinasi, taip pat daugybė tų, kurie šiuo klausimu susilaiko.

Anot J.Čičvarkino, Londone yra trijų tipų rusai: tie, kurie bendradarbiauja su V.Putinu, tie, kurie, kaip pats J.Čičvarkinas, jam priešinasi, taip pat daugybė tų, kurie šiuo klausimu susilaiko.

„Mes esame išsilavinę, pasiturintys, kultūringi žmonės – nusiteikę prieš Putiną, prieš totalitarizmą, – sakė J.Čičvarkinas. – Toks yra mano žmonių ratas. Jie eina į poezijos skaitymus ir koncertus, o ne rusų DJ'ų pasirodymus.“

„Taip, yra ir rusų, kurie čia gyvena jau 29 metus, tačiau palaiko Putiną. Tai – žmonės išplautomis smegenimis“, – „The Washington Post“ sakė J.Čičvarkinas.

Vyras pasakoja, kad jo akcentą išgirdę ar tautybę žinantys britai jam rėžė, jog „jūsų vyriausybė yra gauja prakeiktų šunsnukių“. Vis dėlto jis to nepriima asmeniškai.

Paklaustas, ar Skripaliai buvo apnuodyti Rusijos vyriausybės įsakymu, J.Čičvarkinas atsakė: „Žinoma, kad ji tai padarė.“

Jis priminė, kad 2006 m. Kremliaus įsakymu radiokatyviu poloniu Londone buvo nunuodytas buvęs šnipas Aleksandras Litvinenka, o Rusijos vyriausybė liko nenubausta.

„Scanpix“/AP nuotr./Aleksandras Litvinenka
„Scanpix“/AP nuotr./Aleksandras Litvinenka

„Jis – išdavikas, – sakė J.Čičvarkinas apie S.Skripalį. – Jiems tai – baisiausias dalykas.“

Vis dėlto rusas mano, kad ir S.Skripalio atveju bus daug kalbama, tačiau nesiimama ryžtingų veiksmų.

Tuo tarpu pats J.Čičvarkinas sako gyvenantis be asmens sargybinių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./2004 metais sulaikomas Sergejus Skripalis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./2004 metais sulaikomas Sergejus Skripalis

Auganti rusofobija?

Londone gyvenanti nepriklausomos radijo stoties „Echo Moskvy“ korespondentė Tonia Samsonova „The Washington Post“ sakė, kad „dėl visos Skripalio situaciją supančios atmosferos būti rusu Londone tapo pakankamai baisu“.

„Gyveni čia ir matai, kad Londonas dabar yra nusiteikęs prieš Rusiją, jautiesi šiek tiek išdavikas. Negali sau paaiškinti, kas dabar esi, ir tai kelia neviltį. Vienas iš būdų atsikratyti tos nevilties – eiti ir balsuoti už Putiną“, – sakė T.Samsonova.

„Facebook“ nuotr./Tonia Samsonova
„Facebook“ nuotr./Tonia Samsonova

Tuo tarpu Arthuras Doohanas, vienas iš antikorupcinės iniciatyvos „ClampK“ įkūrėjų, sveikina tiriamąjį žvilgsnį į Londono rusus.

A.Doohanas Londone veda „kleptokratijos turus“, kurių metu rodo prabangius namus, įsigytus už neaiškios kilmės pinigus. Jis tikino, kad dauguma rusų oligarchams priklausančių namų yra beveik visą laiką tušti – juose apsilanko tik valytojai.

„O, tarnaitė yra viduje“, – sakė jis po to, kai sujudėjo užuolaidos galimai naftos magnatui Olegui Deripaskai, įtrauktam į JAV sankcijų sąrašą dėl ryšių su V.Putinu, priklausančioje viloje.

A.Doohanas teigia, kad nors Londonas užtvindytas užsieniečių grynaisiais, rusų pinigus paprastai lengviau pastebėti.

„Scanpix“ nuotr./Belgravijos rajonas
„Scanpix“ nuotr./Belgravijos rajonas

„Rusai tiesiog puikuojasi savo turtu. Jie visiškai nesantūrūs. Žinome čia esančius kinus: jie – neįtikėtinai santūrūs ir tuo (turtu – red.) nesipuikuoja. Rusai puikuojasi viskuo. Jų matomumas labai lengvai leidžia juos atsekti“, – sako A.Doohanas.

A.Doohanas: „Rusai tiesiog puikuojasi savo turtu. Jie visiškai nesantūrūs. Žinome čia esančius kinus: jie – neįtikėtinai santūrūs ir tuo (turtu – red.) nesipuikuoja. Rusai puikuojasi viskuo. Jų matomumas labai lengvai leidžia juos atsekti.“

Vis dėlto Londone rusams nekilnojamąjį turtą įsigyti padedanti Katia Zenkovič sako, kad didžioji dalis jos klientų nėra milijonieriai, bandantys išplauti pinigus, o profesionalai, atėję iš privačios JK švietimo sistemos.

„Turiu klientų, kurie, kaip ir aš pati, gauna neblogus atlyginimus, kuriems reikia paskolų, kad įsigytų brangesnio nekilnojamojo turto, – sakė K.Zenkovič. – Jie gali būti bet kokios srities profesionalai: IT specialistai, bankų darbuotojai.“

„Manau, kad rusai yra nusiminę todėl, jog yra vertinami pagal vieną kurpalį. Jei rusas – vadinasi, turtingas ar labai turtingas, politinis kleptokratas. Tokie stereotipai – labai stiprūs. Tačiau tiesa yra ta, kad rusų kontingentas yra labai, labai įvairus“, – pridūrė ji.

Tuo tarpu JK vyriausybė pareiškė, kad atšalę santykiai tarp šalių neturėtų paveikti Britanijoje gyvenančių eilinių rusų. Užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas įspėjo žmones neįsitraukti į „rusofobiją“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas

Tačiau JK gyvenantiems rusams skirto žurnalo „ZIMA“ redaktorė Katia Nikitina tikina, kad rusofobija – visur.

„Tai paveikė mus visus: ir tuos, kurie čia jau atsikraustė, ir tuos, kurie galvoja apie kraustymąsi, kadangi šioje situacijoje yra labai daug neužtikrintumo“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius