-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po skandalo traukiasi Čekijos premjeras

Čekijos premjeras Petras Nečasas sekmadienį vakare paskelbė apie savo ketinimą atsistatydinti, praneša newsru.com. Tokį pranešimą premjeras paskelbė po Pilietinės demokratų partijos, kurios vadovu pats yra, valdybos posėdžio.
Čekijos premjeras Petras Nečas
Čekijos premjeras Petras Nečas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Premjeras Čekija

Oficialų atsistatydinimo pareiškimą P.Nečasas ketina įteikti pirmadienį.

„Labai atidžiai stebėjau politinę situaciją, besitęsiančią nuo trečiadienio, ir žinau, kokias pasekmes tai turi man asmeniškai. Todėl šiandien (sekmadienį) Pilietinės demokratų partijos nariams, o vėliau ir koalicijos partneriams pranešiau, kad rytoj (pirmadienį) atsistatydinsiu iš premjero posto“, – sakė P.Nečasas.

Jis pridūrė, kad atėjo laikas, kai jis prisiima visą politinę atsakomybę dėl kilusio skandalo.

Korupcinis skandalas

Prahą krečiantis kyšininkavimo skandalas kilo policijai praėjusią savaitę atlikus kratas ministrų kabineto biure, Gynybos ministerijoje, vilose ir viename banke.

P.Nečaso atsistatydinimas susijęs su korupciniu skandalu, kuriame įsipainioję buvę jo partijos parlamentarai. Dėl kaltinimų korupcija už grotų atsidūrė jo kanceliarijos vadovė Jana Nagyova, jai gresia penkerių metų laisvės atėmimo bausmė. Moteris apkaltinta prisidėjusi prie „piktnaudžiavimo įgaliojimais ir kyšininkavimu“.

Dar septyni žmonės, tarp jų – karinės žvalgybos vadovai ir buvę parlamentarai, taip pat, be kitų nusikaltimų, buvo apkaltinti korupcija.

P.Nečasas šią savaitę paskelbė, kad po daugiau kaip 25 metus trukusios santuokos skiriasi. Žiniasklaida spėja, kad J.Nagyova buvo jo meilužė.

48 metų J.Nagyova esą pažadėjo trims buvusiems parlamentarams iš P.Nečaso partijos pelningus postus valstybinėse kompanijose su sąlyga, kad jie pasitrauks iš parlamento.

Tačiau policija taip pat išaiškino atvejų, kai J.Nagyova piktnaudžiavo savo įgaliojimais – paprašydama Čekijos karinės žvalgybos vadovo sekti premjero 47 metų žmoną Radką ir dar du žmones.

P.Nečasas šią savaitę paskelbė, kad po daugiau kaip 25 metus trukusios santuokos skiriasi. Žiniasklaida spėja, kad J.Nagyova buvo jo meilužė.

Karinės žvalgybos vadovas Milanas Kovanda yra vienintelis iš aštuonių kaltinamųjų, šeštadienį išvengęs kardomojo kalinimo, nes prisipažino dėl savo veiksmų.

Ironiška, kad premjeras pagrindiniu savo koalicijos tikslu buvo iškėlęs vajų prieš korupciją.

Gali griūti vyriausybė

Dar penktadienį P.Nečasas teigė neketinantis atsistatydinti. Sekmadienį jo sprendimas pasitraukti iš posto buvo susijęs su valdančiųjų partijos kolegų spaudimu, kurie mano, kad pasitraukus premjerui bus išsaugotas dabartinis ministrų kabinetas iki kitąmet vyksiančių parlamento rinkimų.

Tačiau analitikai mano, kad P.Nečaso pasitraukimas gali sugriauti visą vyriausybę, o šalyje gali tekti surengti pirmalaikius rinkimus.

Svarbų vaidmenį parenkant naują premjerą turės šalies prezidentas Milošas Zėmanas.

48 metų fiziko išsilavinimą turintis P.Načesas Čekijos vyriausybei ėmė vadovauti 2010 metų liepą, po to, kai jį paskyrė tuometis prezidentas Vaclavas Klausas. Iki tol P.Nečasas buvo pirmuoju gynybos ministro pavaduotoju ir darbo ministru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius