Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 23 /14:02

Po slaptumo skraiste: A.Lukašenka Minske šeštą kartą inauguruotas prezidentu

Trečiadienį Minske ėmus uždarinėti gatves, o mieste pasirodžius milicijai, tapo aišku, kad kažkas vyksta. O įvyko jau šeštoji Aliaksandro Lukašenkos inauguracija prezidentu – slapčia.

Kad A.Lukašenka, kurio Vakarai teisėtu Baltarusijos prezidentu jau nepripažįsta, būtent trečiadienį bus inauguruotas, iš anksto nebuvo skelbiama. Bet ji įvyko Nepriklausomybės rūmuose.

Padėjęs dešinę ranką ant Konstitucijos, A.Lukašenka prisiekė baltarusių kalba. Tada Centrinės rinkimų komisijos pirmininkė Lidija Jermošina, kurios teigimu, masinio rinkimų rezultatų klastojimo nebuvo, įteikė jam Baltarusijos Respublikos prezidento pažymėjimą.

Agentūros BelTA duomenimis, į inauguracijos ceremoniją buvo pakviesta keli šimtai žmonių, tarp jų aukščiausio rango pareigūnai, parlamentarai, valstybinių struktūrų ir organizacijų, valstybinės žiniasklaidos priemonių vadovai, mokslo, kultūros ir sporto atstovai.

„Mes ne tik išrinkome šalies prezidentą – mes apgynėme savo vertybes, savo taikų gyvenimą, suverenumą ir nepriklausomybę. Šiuo aspektu dar reikia daug padaryti“, – taip per inauguraciją, anot prezidento spaudos tarnybos, kalbėjo A.Lukašenka.

VIDEO: Po slaptumo skraiste: A.Lukašenka Minske šeštą kartą inauguruotas prezidentu

Jis, kaip jau įpratęs, pridūrė, kad neva buvo organizuojama „spalvotoji revoliucija“: „Tačiau mūsų šalis galbūt vienintelė, kurioje ji neįvyko. Ir tai baltarusių, nenorinčių prarasti valstybės, pasirinkimas.“

„Aš negaliu, neturiu teisės apleisti baltarusių, kurie su valstybiniu kursu susiejo ne tik savo politinius pasirinkimus, bet ir savo likimą, savo vaikų ateitį“, – teigė A.Lukašenka.

Ceremonija buvo surengta slapta. Trečiadienio rytą nei ministrai, nei kitų šalių ambasadoriai, su kuriais buvo susisiekęs portalas Tut.by, nebuvo girdėję, kad inauguracija suplanuota būtent rugsėjo 23 dieną.

Bet Minsko gyventojai ryte jau pamatė daugiau nei įprasta karinės technikos ir milicijos barikadų prie Nepriklausomybės rūmų. Centrinės gatvės ir prospektai buvo uždaryti. Netrukus centre prašvilpė prezidentinė automobilių kolona.

Negana to, nors pagal įstatymus inauguracijos ceremonija turi būti transliuojama per valstybinį radiją ir televiziją, trečiadienį eteryje sukosi serialai.

Baltarusijoje jau daugiau kaip mėnesį vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A.Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Žmonės ir dabar pradėjo rinktis Minske – spontaniškam protestui prieš A.Lukašenkos inauguraciją.

Netrukus ištikimybę A.Lukašenkai prisiekė šalies kariškiai.

„Baltarusių kariškiai šiandien po valstybės vadovo Aliaksandro Lukašenkos inauguracijos ceremonijos prisiekė ištikimybę liaudžiai ir prezidentui“, – pranešė valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Inauguracijos ceremonijoje dalyvavę įvairių kariuomenės dalių atstovai prisiekė, kad bus „visada pasirengę patikimai ginti Tėvynės suverenitetą ir teritorinį vientisumą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius