Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Po sprogdinimo Niujorko metropolitene D.Trumpas pasmerkė „tinklinę migraciją“

Metropoliteno stotyje pačioje Manhatano širdyje pirmadienį driokstelėjęs sprogimas nesukėlė tokių kruvinų padarinių, kokių norėjo įtariamas sprogdintojas, tačiau šis incidentas vėl pakurstė JAV prezidento Donaldo Trumpo siekį apriboti imigraciją, tvirtina pareigūnai.
Donaldas Trumpas sako kalbą Pensakoloje
Po sprogdinimo Niujorko metropolitene D.Trumpas pasmerkė „tinklinę migraciją“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Praėjus kelioms valandoms po sprogimo koridoriuje, jungiančiame dvi judrias Manhatano metropoliteno stotis, D.Trumpas užsiminęs apie įtariamo sprogdintojo biografijos faktus, vėl ėmė raginti pareigūnus atidžiau tikrinti užsieniečius, atvykstančius į Jungtines Valstijas, bei į šalį įsileisti mažiau imigrantų, pasinaudojančių lengvatomis, skirtomis JAV piliečių šeimos nariams.

Įtariamas sprogdintojas Akayedas Ullahas atvyko į Jungtines Valstijas iš Bangladešo 2011 metais, gavęs lengvatinę vizą, skirtą JAV piliečių ar nuolat šalyje gyvenančių asmenų artimiesiems. Suimtas įtariamasis tyrėjams sakė, kad norėjo atsikeršyti už amerikiečių veiksmus džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ ekstremistų atžvilgiu.

„Šiandienos teroro (atakos) įtariamasis atvyko į mūsų šalį pasinaudojęs išplėstinės šeimos tinkline migracija, nesuderinama su nacionaliniu saugumu“, – sakė D.Trumpas pranešime, ragindamas reformuoti imigracijos sistemą. Kiek anksčiau Baltųjų rūmų atstovė Sarah Huckabee Sanders pareiškė, kad prezidento siūlytos reformos „būtų užkirtusios kelią šitam (išpuoliui)“.

Pirmadienį iš dalies išsipildė scenarijus, kurio Niujorkas bijota daug metų: A.Ullahas sukonstravo vamzdinę bombą, nepastebėtas prasmuko į judriausią šalies metropoliteną ir paliko ten sprogstamąjį įrenginį, nurodė pareigūnai.

Tačiau įrenginys nesuveikė, kaip planavo 27 metų užpuolikas. Pasak pareigūnų, vienintelis sunkiai sužalotas asmuo buvo pats A.Ullahas. Tačiau driokstelėjus sprogimui išsigandę keleiviai pasileido bėgti koridoriumi, kuriame buvo gausu dūmų. Trys asmenys po sprogimo, nugriaudėjusio metropolitene pirmąkart per daugiau kaip du dešimtmečius, skundėsi galvos skausmais ir dūzgesiu ausyse.

„Tai yra vienas iš mano košmarų... teroro ataka metropoliteno sistemoje, – kabelinei televizijai NY1 sakė Niujorko valstijos gubernatorius Andrew Cuomo. – Tačiau gera naujiena yra, kad valdome padėtį.“

A.Ullahas per sprogimą apdegė rankas ir pilvą. Jis gydomas ligoninėje, tačiau bendrauti su pareigūnais neatsisakė. Įtariamasis „nenuosekliai“ kalbėjo apie savo motyvus, tačiau teigė, kad norėjo atkeršyti už, jo teigimu, JAV agresiją prieš IS, sakė vienas teisėsaugos pareigūnas.

A.Cuomo:„Tai yra vienas iš mano košmarų... teroro ataka metropoliteno sistemoje. Tačiau gera naujiena yra, kad valdome padėtį.“

Savadarbė A.Ullaho bomba buvo pagaminta iš sprogstamųjų miltelių, devynių voltų baterijos, Kalėdų girliandos lemputės ir degtukų, nurodė pareigūnai. Tyrėjai įtaria, kad stebėjimo kameros užfiksavo, kaip įtariamasis padegė bombą.

Tačiau ta vamzdinė bomba nebuvo pakankamai galinga, kad padarytų didesnę žalą, nurodė pareigūnai.

JAV teisėsauga nurodė, kad įtariamasis domėjosi IS propaganda internete, tačiau nepalaikė tiesioginių ryšių su kovotojais ir veikiausiai veikė vienas. A.Cuomo teigimu, kol kas nėra įrodymų, kad užpuolikas turėjo daugiau bombų ar planavo didesnio masto išpuolį.

Gubernatorius informavo, kad pareigūnai aiškinasi, ar A.Ullahas buvo atsidūręs teisėsaugos akiratyje, tačiau kol kas tokių duomenų esą nėra.

Spalio 31-ąją Niujorką sukrėtė dar viena teroro ataka, kai vyras išsinuomotu pikapu lėkė judriu dviračių taku Žemutiniame Manhatane netoli Pasaulio prekybos centro ir nužudė aštuonis žmones.

„Scanpix“/AP nuotr./Sayfullo Saipovas
„Scanpix“/AP nuotr./Sayfullo Saipovas

Pareigūnai sako, kad 29 metų įtariamasis, uzbekų imigrantas Sayfullo Saipovas, veikė pagal IS paskelbtas instrukcijas. Kaip nurodoma bylos medžiagoje, jis buvo prisiekęs ištikimybę „Islamo valstybei“.

Nuo 1965 metų galiojančioje JAV imigracijos politikoje pirmenybė suteikiama į šalį norintiems atvykti asmenims, turintiems itin gerą išsilavinimą ar įgūdžių, žmonėms, kurie šeiminiais ryšiais yra susiję su JAV piliečiais arba nuolat jose gyvenančiais asmenimis.

Jungtinių Valstijų piliečiai turi teisę prašyti vizų savo sutuoktiniams, tėvams, vaikams, broliams ir seserims, jų sutuoktiniams bei nepilnamečiams vaikams. Pareigūnai privalo ištirti galimus imigrantus ir nuspręsti, ar juos galima įsileisti į šalį.

Tuo tarpu D.Trumpo administracija ragina pereiti prie „nuopelnais paremtos“ imigracijos politikos, pagal kurią būtų apribotas žaliųjų kortų išdavimas JAV piliečių sutuoktiniams ir nepilnamečiams vaikams.

A.Ullahas gyveno viename Bruklino rajone su savo tėvu, motina ir broliu gausioje bangladešiečių bendruomenėje, pasakojo vietos gyventojai. 2012–2015 metais jis turėjo licenciją vairuoti taksi automobilį, nurodė teisėsaugos pareigūnai.

Jo artimieji sakė esantys „giliai nuliūdinti“ tos atakos, tačiau taip pat „pasipiktinę, kaip su jais elgėsi teisėsauga“, skelbiama Amerikos ir islamo santykių tarybos (CAIR) Niujorko skyriaus pranešime. Kaip pranešama, įtariamojo brolis paauglys buvo išvestas iš pamokos ir apklaustas mokykloje, nedalyvaujant tėvams, globėjams ar advokatui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius