Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 11 27 /15:43

Po tragedijos „Maximoje“ atsistatydino Latvijos premjeras Valdis Dombrovskis ir visa Vyriausybė

Trečiadienį po susitikimo su Latvijos prezidentu Andriu Bėrziniu atsistatydino šios šalies premjeras Valdis Dombrovskis. Drauge su juo traukiasi ir visa Vyriausybė.
Valdis Dombrovskis
Valdis Dombrovskis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

V.Dombrovskis pareiškė, kad tokiu būdu jis prisiima atsakomybę už tragediją „Maximos“ parduotuvėje. 

„Reikia Vyriausybės, kuri gaus Seimo pritarimą ir galės išspręsti situaciją, kuri susidarė valstybėje“, – atsistatydinusio premjero žodžius cituoja tvnet.lv. 

Manau, kad dabar išties būtina nauja vyriausybė, kuriai reikalinga Seimo daugumos parama ir kuri su nauju pasitikėjimo mandatu sugebės išspręsti šiuo metu šalyje esančias problemas.

„Noriu padėkoti Latvijos visuomenei už tą paramą, kurią jutau sunkiu finansinės ir ekonominės krizės įveikimo metu, ir kuri leis Latvijai sugrįžti į augimo kelią. Atsiprašau už tuos dalykus, kurie nepavyko. Manau, kad dabar išties būtina nauja vyriausybė, kuriai reikalinga Seimo daugumos parama ir kuri su nauju pasitikėjimo mandatu sugebės išspręsti šiuo metu šalyje esančias problemas“, – sakė jis. Prezidentas paragino Latvijos gyventojus žvelgti į priekį, į ateitį.

16 val. šaukiama spaudos konferencija, kurioje atsistatydinantis premjeras pateiks daugiau komentarų. 

Prezidentas pradės konsultacijas dėl naujo premjero

Prezidentas paragino Latvijos gyventojus žvelgti į priekį, į ateitį. Po netikėto ministro pirmininko atsistatydinimo jis pradės politines konsultacijas dėl naujo premjero kandidatūros su parlamente atstovaujamomis partijomis, trečiadienį pranešė prezidentūros kanceliarija.

Termino, iki kurio prezidentas turėtų pateikti naujo vyriausybės vadovo kandidatūrą, numatyta nėra.

Kanceliarija nurodė, jog kandidatas bus įvardytas, kai bus aišku, kad jį remia parlamento dauguma.

Kanclerio žmonos ryšiai su statybos bendrove

Kiek anksčiau trečiadienį apie savo atsistatydinimą paskelbė Ekonomikos ministerijos valstybės kancleris Juris Pūcė, atsakingas už statybų sektorių, kai buvo paskelbta apie jo žmonos vadovaujamo labdaros fondo ryšius su statybų bendrove, pastačiusia minėtą prekybos centrą Zuolitūdėje, kurio stogas įgriuvo praeitą ketvirtadienį.

„Buvo išsakyta abejonių dėl mano veiksmų etiškumo, susijusių su mano žmonos vadovaujamai labdaringai organizacijai paaukotomis lėšomis ir mano profesine veikla. Kitomis aplinkybėmis aš tikriausiai manyčiau, jog privalau tiesiog atmesti tuos nepagrįstus pareiškimus. Tačiau suvokiu, jog dabar vien mano įsitikinimo nepakanka visuomenės pasitikėjimui atkurti“, – sakė J.Pūcė.

Žiniasklaida paskelbė, kad ministerijos kanclerio žmona Zaiga yra viena iš vadovų 2011 metais įkurtame labdaros fonde „Ascendum“. Tarp dosniausių jo rėmėjų buvo kai kurios statybų bendrovės, įskaitant „Re&Re“, pastačiusi minėtą prekybos centrą.

Ministras apie planuojamą atsistatydinimą nežinojo

Latvijos ekonomikos ministras Danielas Pavliutas trečiadienį pareiškė nežinojęs, kad premjeras V.Dombrovskis ketina atsistatydinti.

„Dabar dar turime darbų, kuriuos reikia užbaigti iki šio atsistatydinimo. Dar turėsime porą savaičių, kad užbaigtume numatytus darbus. Apie šiuos premjero ketinimus man iš anksto nebuvo žinoma“, – ministras sakė Latvijos radijui.

D.Pavliutas prisipažino pats rimtai svarstęs atsistatydinimo galimybę, tačiau prieš tai norėjęs pasikalbėti su premjeru.

„Jau praeitos savaitės pabaigoje nuodugniai apgalvojau šį klausimą ir jau buvau parengęs dokumentus (dėl atsistatydinimo). Vis dėlto nusprendžiau, kad geriausias būdas pademonstruoti atsakomybę (po tragedijos prekybos centre) – pakeisti žaidimo taisykles statybose“, – aiškino jis.

D.Pavliuto nuomone, premjeras kruopščiai pasvėrė ir pagrindė savo sprendimą.

„Manau, V.Dombrovskis labai, labai daug nuveikė Latvijos labui, ir jis nepriima paviršutiniškų sprendimų. Man teko laimė kiek ilgiau nei dvejus metus dirbti jam vadovaujant“, – sakė ministras.

Gynybos ministras: jis turėjo likti savo poste

„Atsižvelgdamas į nacionalinius interesus Latvijos ministras pirmininkas V.Dombrovskis turėjo likti savo poste ir užbaigti pradėtą tyrimą dėl prekybos centro „Maxima“ stogo griūties aplinkybių“, – pareiškė gynybos ministras Artis Pabrikas, komentuodamas V.Dombrovskio sprendimą atsistatydinti.

Pasak A.Pabriko, ministro pirmininko sprendimas jam buvo staigmena.

„Šiuo metu kiekvienas iš mūsų išgyvena moralinę krizę. Visiems sunku susitaikyti su prekybos centro griūtimi, kuri pareikalavo tiek daug gyvybių, todėl turi būti surasti šio nusikaltimo kaltininkai. Tačiau būtina išsaugoti sveiką nuovoką ir blaivų protą. Negalima užmiršti, kad Latvija yra demokratinė valstybė, todėl iki teismo negalima kaltinti žmonių“, – sakė jis.

Manau, kad jo vadovaujama vyriausybė galėjo užbaigti šį tyrimą. Šįkart jam reikėjo likti savo poste.

Gynybos ministras prisipažino, kad jei šį premjero žingsnį paskatino prekybos centro tragedija, jis negali jam pritarti.

„Dombrovskis yra pasiekęs aukščiausią pasitikėjimo laipsnį iš visų Latvijos premjerų. Manau, kad jo vadovaujama vyriausybė galėjo užbaigti šį tyrimą. Šįkart jam reikėjo likti savo poste“, – pareiškė jis ir pridūrė, kad jam nežinomas premjero pokalbio su prezidentu turinys, kuris galėjo turėti įtakos V.Dombrovskio sprendimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius