-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 15 /13:21

Po trijų protestuotojų žūties laikinasis Peru prezidentas raginamas atsistatydinti

Peru Kongreso vadovas šeštadienį vakare paragino „nedelsiant atsistatydinti“ laikinąjį prezidentą Manuelį Merino, kai smurtinėmis priemonėmis slopinant protestus prieš jo naująją vyriausybę žuvo mažiausiai trys ir buvo sužeista dar 13 žmonių.
Manuelis Merino
Manuelis Merino / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Peru

Jau kelios dienos tūkstančiai protestuotojų išeina į gatves po M. Merino populiaraus pirmtako Martino Vizcarros nušalinimo. Pirmadienį Peru Kongresas nubalsavo už apkaltą M. Vizcarrai ir jo nušalinimą dėl kaltinimų, kad jis ėmė kyšius 2014 metais, kuomet ėjo vieno regiono gubernatoriaus pareigas.

„Prašau p. Merino vertinti savo nedelsiamą atsistatydinimą“, – pareiškime televizijai „Channel N“ sakė Kongreso pirmininkas Luisas Valdezas.

Įstatymų leidėjai sekmadienį susirinks į neeilinę sesiją aptarti M. Merino atsistatydinimo, sakoma pareiškime, vėliau paskelbtame Kongreso paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

Ultimatumas buvo pareikštas pasirodžius naujienoms apie trijų protestuotojų žūtį per didžiulę taikią demonstraciją Limoje, kurią policija vaikė šratinių šautuvų šūviais ir ašarinėmis dujomis.

VIDEO: Aukų pareikalavusius protestus keičia džiaugsmo šūksniai – atsistatydino 5 d. dirbęs Peru prezidentas

Limos meras Jorge Munozas, priklausantis M.Merino centro dešinės partijai „Liaudies veiksmas“ („Accion Popular“), taip pat pareikalavo prezidento atsistatydinimo.

„Ką tik sužinojau apie trečią mirtį [per protestus]", – sakė Limos arkivyskupas Carlosas Castillo, kuris pareiškime valstybinei televizijai pasmerkė policijos veiksmus.

Ombudsmeno biuras pranešė, kad pirmoji auka, 25 metų vyras, žuvo šratams pataikius jam į galvą. Mažiausiai 13 protestuotojų buvo sužeisti, sakoma pranešime.

Nuo protestų pradžios antradienį policijos taktiką kritikavo Jungtinės Tautos ir teisių gynimo organizacijos, tokios kaip „Amnesty International“.

Septyni iš 18 M. Merino vyriausybės ministrų šeštadienį vakare paskelbė apie savo atsistatydinimą, pranešė šalies žiniasklaida.

Ministrų atsistatydinimas

Septyni iš 18 M.Merino vyriausybės ministrų šeštadienį vakare paskelbė apie savo atsistatydinimą, pranešė šalies žiniasklaida.

Panašu, kad politinė krizė slenka M.Merino, kurio buvimo vieta ankstyvą sekmadienį nebuvo žinoma, atsistatydinimo link.

„Skambinu jam, bet negaliu susisiekti, neįsivaizduoju, ar jis atsistatydino. Nesu aiškiaregys“, – radijui RPP sakė ministras pirmininkas Antero Floresas Araozas.

Limos tarptautinio oro uosto atstovai nurodė, kad per naktinę komendanto valandą jis yra uždarytas.

M. Merino šeštadienį niekaip nekomentavo smurtinėmis priemonėmis slopinamų protestų ir raginimų atsistatydinti.

Sekmadienį apie 2 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku vyriausybė pasidalijo nuotrauka iš M. Merino pasitarimo su vyriausybe, bet kilo abejonių, kada ji buvo padaryta, nes joje matomas sveikatos apsaugos ministras, kuris atsistatydino keliomis valandomis anksčiau.

Ašarinės dujos

Šeštadienį į gatves išėjo tūkstančiai žmonių, nepatenkintų, kad buvęs Kongreso pirmininkas M. Merino antradienį perėmė prezidento įgaliojimus ir tapo trečiuoju Peru vadovu per pastaruosius ketverius metus.

Daugiausia jauni protestuotojai rinkosi įvairiuose miestuose, norėdami pasipriešinti tam, ką jie laiko parlamentiniu perversmu prieš nušalintą prezidentą M. Vizcarrą.

Į didžiausią protestą Limoje susirinko tūkstančiai žmonių, o policija iš sraigtasparnių leidžiamomis ašarinėmis dujomis bandė išvaikyti protestuotojus, grasinusius žygiuoti link Kongreso pastato.

Jie skandavo ir nešėsi plakatus, ant kurių buvo užrašyta „Merino, tu ne mano prezidentas“ ir „Merino apsišaukėlis“.

Limos savivaldybės pareigūnai išjungė apšvietimą San Martino aikštėje, kur rinkosi protestuotojai.

Ši aikštė tapo protestų centru sostinėje.

Protestuotojų grupė, artėdama prie M. Merino namų Limos rytuose, daužė puodus ir būgnus.

Truchiljo arkivyskupas Miguelis Cabrejosas (Migelis Kabrechosas) paragino vyriausybę įsitraukti į dialogą su visuomene ir gerbti jos teisę protestuoti.

„Norint atgauti pasitikėjimą, ramybę ir socialinį stabilumą, būtina įsiklausyti į gyventojų šauksmus ir klegesį“, – sakoma jo pareiškime.

Prezidento įgaliojimus perėmęs M. Merino šią savaitę patikino, kad valstybės vadovo pareigas eis iki dabartinės prezidento kadencijos pabaigos 2021 metų liepą. Prisaikdintas jis pažadėjo, kad bus laikomasi rinkimų tvarkaraščio.

Peru visuotiniai ir prezidento rinkimai numatyti 2021 metų balandį.

M. Vizcarra turėjo didžiulį visuomenės palaikymą nuo tada, kai prezidento poste pakeitė Pedro Pablo Kuczynski (Pedrą Pablą Kučinskį) – buvusį Volstrito bankininką, kuris 2018 metais buvo priverstas atstatydinti, kad nesulauktų apkaltos dėl kaltinimų korupcija.

Kongresas pirmadienį nubalsavo už apkaltą M. Vizcarrai dėl įtarimų, kad jis ėmė kyšius iš nekilnojamojo turto plėtotojų, eidamas pietinio Mokegvos departamento gubernatoriaus pareigas.

Atstatydintas prezidentas bet kokią savo kaltę neigia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius