Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Po trijų protestuotojų žūties Peru Kongresas susirinko kriziniam pasitarimui

Peru Kongresas sekmadienį pradėjo krizinį pasitarimą, laikinajam prezidentui Manueliui Merino jaučiant vis didesnį spaudimą atsistatydinti po to, kai smurtinėmis priemonėmis slopinant protestus prieš jo naująją vyriausybę žuvo mažiausiai trys žmonės.
Protestai Peru
Protestai Peru / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.
Temos: 1 Peru

M.Merino prezidento pareigas pradėjo eiti antradienį, bet šeštadienį vakare daugiau kaip pusė jo ministrų kabineto narių atsistatydino.

Devynių Kongreso partijų lyderių susitikimą sušaukė naujasis Kongreso pirmininkas Luisas Valdezas, kuris pareiškė, kad padėtis Peru po protestų vaikymo tapo „netinkama“.

L.Valdezas, pakeitęs M.Merino parlamento pirmininko poste, šeštadienį vakare paragino laikinąjį prezidentą „nedelsiant atsistatydinti“.

VIDEO: Aukų pareikalavusius protestus keičia džiaugsmo šūksniai – atsistatydino 5 d. dirbęs Peru prezidentas

Jau kelios dienos tūkstančiai protestuotojų išeina į gatves po M. Merino populiaraus pirmtako Martino Vizcarros nušalinimo. Pirmadienį Peru Kongresas nubalsavo už apkaltą M.Vizcarrai ir jo nušalinimą dėl kaltinimų, kad jis ėmė kyšius 2014 metais, kuomet ėjo vieno regiono gubernatoriaus pareigas.

„Prašau p. Merino vertinti savo nedelsiamą atsistatydinimą“, – pareiškime televizijai „Channel N“ sakė L.Valdezas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Manuelis Merino
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Manuelis Merino

Įstatymų leidėjai sekmadienį susirinks į neeilinę sesiją aptarti M.Merino atsistatydinimo, sakoma pareiškime, vėliau paskelbtame Kongreso paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

„Kongresas privalo atsiprašyti šalies už neatsakingą sprendimą [nušalinti M.Vizcarrą]", – sekmadienį atvykusi į Kongresą sakė parlamentarė Mirtha Vasquez iš partijos „Frente Amplio“.

Ultimatumas buvo pareikštas pasirodžius naujienoms apie trijų protestuotojų žūtį per didžiulę taikią demonstraciją Limoje, kurią policija vaikė šratinių šautuvų šūviais ir ašarinėmis dujomis.

Ombudsmeno biuras pranešė, kad pirmoji auka, 25 metų vyras, žuvo šratams pataikius jam į galvą.

Mažiausiai 112 protestuotojų buvo sužeisti, sakoma Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime.

10 iš 18 M. Merino vyriausybės ministrų šeštadienį vakare paskelbė apie savo atsistatydinimą, pranešė šalies žiniasklaida.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius