Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

V.Zelenskis su svarbiausiais savo sąjungininkais įsivėlė į žodžių peštynes dėl dėkingumo

Prieš pat atvykdamas į Vilniuje vykusį NATO viršūnių susitikimą Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tviteryje pasidalino žinute, kurioje išreiškė kritiką Aljansui dėl to, kad jis „nerodo pagarbos Ukrainai“ ir nėra nustatęs tikslių jos priėmimo į bloką gairių bei datų. Šie Ukrainos lyderio pareiškimai sulaukė atsako svarbiausių partnerių – Jungtinių Valstijų ir Jungtinės Karalystės pareigūnų.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis / „AFP“/„Scanpix“

Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Benas Wallace'as ir JAV patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas pasiūlė Ukrainai parodyti daugiau dėkingumo už pagalbą, kurios ji sulaukė iš Vakarų.

Abiejų valstybių atstovai savo pastabas išsakė dviejuose skirtinguose renginiuose, vykusiuose antrąją NATO aukščiausiojo lygio susitikimo dieną Lietuvos sostinėje Vilniuje. Galimai tai paskatino Ukrainos vadovą trečiadienį pakeisti savo poziciją, nes vėliau jis pareiškė, kad yra „dėkingas visiems NATO šalių vadovams“ už jų paramą ir pagalbą.

Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius B.Wallace'as, žurnalistų paklaustas apie išsakytą V.Zelenskio nusivylimą dėl to, kad Ukrainai nebuvo įteiktas oficialus kvietimas prisijungti prie Aljanso, sakė, kad „nesvarbu, ar mums tai patinka, ar ne, žmonės nori matyti šiek tiek dėkingumo“, ir pažymėjo, kad Kyjivui toks požiūris netrukdytų.

Pateikdamas savo pastabas kaip naudingą patarimą, B.Wallace'as sakė, kad Ukraina turi įprotį elgtis su sąjungininkais, įskaitant Jungtinę Karalystę, tarsi su „Amazon“ sandėliu, kuriam galima pateikti sąrašus su reikalavimais įsigyti vienokių ar kitokių ginklų.

Negana to, tvirtino jis, Ukraina ne visada atsargiai bando įtikinti skeptiškiau nusiteikusius JAV Kongreso ir kitų šalių politikus suteikti Kyjivui reikalingos karinės paramos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Benas Wallace'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Benas Wallace'as

„Kartais jūs įtikinėjate šalis atiduoti savo pačių atsargas [šaudmenų], – sakė Wallace'as. – Kartais reikia įtikinti įstatymų leidėjus ant kalvos Amerikoje. Tenka įtikinti abejojančius politikus kitose šalyse, tad, žinote, tai verta.“

Pasak britų gynybos ministro, tai ne pirmas kartas, kai jis apie tai kalba su Kyjivu.

„Pernai, kai važiavau 11 valandų, kad man įteiktų sąrašą, pasakiau jiems, kad nesu panašus į „Amazon“, – sakė jis ir pastebėjo, kad Ukraina turi įprotį, vos gavusi vienos rūšies ginklų, iškart pradėti kampaniją, kad gautų kitų.

Tuo tarpu JAV patarėjas nacionalinio saugumo klausimais S.Sullivanas, atsakydamas į tiesmuką Ukrainos aktyvisto klausimą, ar Joe Baidenas stabdo Ukrainos narystę NATO, nes „bijo, kad Rusija pralaimės, o Ukraina laimės“, pareiškė, kad „Amerikos žmonės nusipelno tam tikro dėkingumo“.

Tolesnis J.Sullivano komentaras išreiškė jo susierzinimą: „Jungtinės Amerikos Valstijos pasitelkė didžiulius pajėgumus, kad padėtų užtikrinti, jog drąsūs Ukrainos kariai turėtų šaudmenų, oro gynybos, pėstininkų, kovos mašinų, minų valymo įrangos“.

Britų leidinys „The Guardian“ atkreipė dėmesį, kad tokios abiejų valdžių atstovų kalbos atskleidžia tam tikrus sukoordinuotus veiksmus ir retai išreiškiamą reakciją į pakartotinius ir ne visada mandagius Ukrainos karinės ir diplomatinės pagalbos prašymus.

„AP“/„Scanpix“/Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas
„AP“/„Scanpix“/Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas

Antradienį V.Zelenskis socialinėje žiniasklaidoje piktinosi, kad „absurdiška“, jog Kyjivui bus pasakyta, kad jis bus laukiamas Aljanse, tačiau nenurodyta data ar tikslios sąlygos.

Politologas Gintas Karalius antradienį 15min sakė, kad V.Zelenskis nuolat bando paspausti partneres.

„Jo taktika yra kiek per kieta, tačiau vis tiek derybinė“, – pažymėjo jis.

G.Karalius tada tvirtino, jog nors V.Zelenskio „pareiškimas tviteryje yra piktokas, tačiau, tikiu, kad jo kalba Vilniuje turės bus sušvelninta, nes vis tik jis vyksta ne pas priešus, o pas draugus, kad ką nors gautų“.

Politologas buvo teisus. Trečiadienį, asmeniškai dalyvaudamas NATO susitikime, Ukrainos vadovas stengėsi sušvelninti toną.

„Vilniuje vykusio vadovų susitikimo rezultatai yra labai reikalinga ir reikšminga sėkmė Ukrainai. Esu dėkingas visų NATO šalių vadovams už labai praktišką ir precedento neturinčią paramą“, – pareiškė V.Zelenskis, stovėdamas greta J.Bideno, R.Sunako ir kitų Didžiojo septyneto (G-7) šalių vadovų.

„Galime atsibusti ryte ir padėkoti asmeniškai“

Vėliau, kai Ukrainos lyderio buvo paprašyta pakomentuoti britų gynybos ministro pastabas, V.Zelenskis sakė, jog jie visada aiškiai reiškė savo dėkingumą.

„Manau, kad visada buvome labai dėkingi Jungtinei Karalystei, visada dėkingi ministrui pirmininkui ir gynybos sekretoriui B.Wallace'ui...Tik nežinau, ką jis turi omenyje, kaip dar reikėtų mums padėkoti. Tegul jis man parašo... Galime atsibusti ryte ir padėkoti ministrui asmeniškai.“

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Volodymyro Zelenskio spaudos konferencija NATO viršūnių susitikime Vilniuje
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Volodymyro Zelenskio spaudos konferencija NATO viršūnių susitikime Vilniuje

„Didžioji Britanija yra mūsų partneriai, esame jiems dėkingi, gal ministras nori ko nors ypatingo...“ – spaudos konferencijos metu Vilniuje ironizavo Ukrainos lyderis.

Be to, jis kreipėsi į auditorijoje buvusį Ukrainos gynybos ministrą Oleksijų Reznikovą, paprašė jo paskambinti B.Wallace'ui ir dar kartą padėkoti už paramą.

„Oleksijau, ar jūsų santykiai su gynybos ministru yra geri? Ar jūs tuo tikras? Ką gi, tada padėkokite jam. Paskambinkite jam šiandien.“

Didžiosios Britanijos premjeras Rishi Sunakas tuo tarpu bandė atsiriboti nuo B.Wallace'o išsakytų komentarų. Jis tvirtino, kad anksčiau tą pačią dieną susitiko su V.Zelenskiu, kuris „ne kartą išreiškė savo dėkingumą“ jam, britams ir kitiems sąjungininkams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius