Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Policija per didžiulę pasaulinę operaciją gavo prieigą prie nusikaltėlių šifruotų telefonų

Tarptautinės teisėsaugos agentūros antradienį atskleidė, kad pastaruosius trejus metus buvo vykdoma pasaulinio masto operacija, per kurią buvo gauta prieiga prie smurtinių nusikalstamų grupuočių naudotų šifruotų telefonų, o šimtai įtariamųjų buvo sulaikyti skirtingose šalyse.
Programišius
Programišius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Europos, Australijos, Naujosios Zelandijos ir JAV agentūros, pristatė „pasaulio sudėtingiausias“ pinkles nusikaltėliams sugauti.

Policijos teigimu, nusikalstamos gaujos manė, kad šifruojama programėlė, vadinama AN0M, yra saugi nuo šnipinėjimo, kai iš tikrųjų pareigūnai ištisus mėnesius stebėjo milijonus pranešimų apie narkotikų kontrabandą, pinigų plovimą ir net planuojamas žmogžudystes.

Vien Australijoje per operaciją buvo pareikšti kaltinimai 224 asmenims. Pasak ministro pirmininko Scotto Morrisono, šis žingsnis „sudavė skaudų smūgį organizuotam nusikalstamumui – ne tik šioje šalyje, jis atsilieps organizuotam nusikalstamumui visame pasaulyje.“

Pranešama, kad JAV Federalinis tyrimų biuras ir kitos teisėsaugos agentūros net tik sugebėjo iššifruoti žinutes realiu laiku, bet ir inicijavo įmantrią kampaniją, siekdamos paskatinti įtariamus nusikaltėlius naudoti šifruotus telefonus su AN0M programėle.

Įrenginiai neturėjo elektroninio pašto, skambučių ar GPS funkcijų ir tegalėjo siųsti žinutes į kitus AN0M telefonus, kurie buvo parduodami juodojoje rinkoje ir veikė tik gavus kodą iš kito vartotojo.

Pasak Australijos žiniasklaidos, teisėsaugos institucijos padėjo išdalinti tokius telefonus žinomiems įtariamiesiems, įskaitant vieną į Turkiją pabėgusį australų narkotikų baroną, siekdamos įgauti grupuočių pasitikėjimą.

„Nusikaltėliai turėjo pažinoti nusikaltėlį, kad gautų prietaisą“, – nurodoma Australijos federalinės policijos pranešime.

„Įrenginiai buvo natūraliai platinami ir populiarėjo tarp nusikaltėlių, kurie buvo įsitikinę, kad programėle galima pasitikėti, nes įtakingi organizuoto nusikalstamumo veikėjai laidavo už jos patikimumą“, – priduriama jame.

Operacija buvo inicijuota FTB įsilaužus į panašias sistemas – „Phantom Secure“ ir „Sky Global“ – ir sėkmingai susipažinus su dešimčių tūkstančių vartotojų, įskaitant įtariamus kriminalinio pasaulio autoritetus, komunikacija.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Federalinis tyrimų biuras (FTB)
AFP/„Scanpix“ nuotr./Federalinis tyrimų biuras (FTB)

„Uždarius šias dvi šifruoto ryšio platformas, šifruoto ryšio rinkoje atsirado didelis vakuumas“, – nurodė Naujosios Zelandijos policija ir pridūrė, kad siekdamas užpildyti šį vakuumą „FTB valdė savąją šifruotų įrenginių įmonę AN0M“.

Tuo pat metu pasklido gandai apie panašios platformos „Ciphr“ pažeidžiamumą.

Lieka neaišku, ar teisėsauga pati sukūrė AN0M, ar tiesiog perėmė įrenginių kontrolę.

„Pramoninis mastas“

Australijos federalinės policijos duomenimis, per operaciją vien tik Australijoje 224 žmonėms buvo pareikšta daugiau nei 500 kaltinimų, buvo uždarytos šešios pogrindinės narkotikų laboratorijos, taip pat konfiskuota šaunamųjų ginklų ir 45 mln. Australijos dolerių (28,6 mln. eurų) grynųjų.

„Įtariame, kad jie yra nusikalstamų motociklininkų gaujų, Australijos mafijos, Azijos kriminalinių sindikatų ir rimtų bei organizuotų nusikalstamų grupuočių nariai“, – pažymėjo federalinės policijos komisaras Reece'as Kershaw.

„Įtariame, kad jie pramoniniu mastu gabeno narkotikus į Australiją“, – pridūrė jis.

Naujosios Zelandijos policijos teigimu, buvo įvykdyti „lig šiol sudėtingiausi pasaulyje teisėsaugos veiksmai prieš organizuotą nusikalstamumą“.

Vyresnysis inspektorius detektyvas Gregas Williamsas pareiškė, kad visoje šalyje dėl 900 „rimtų narkotikų platinimo, pinigų plovimo ir kitų su sąmokslu susijusių kaltinimų“ buvo areštuoti 35 asmenys, kurie antradienį turi stoti prieš teismą.

Naujosios Zelandijos policija per operaciją konfiskavo metamfetamino, šaunamųjų ginklų ir milijonų JAV dolerių vertės turto bei grynųjų.

„Ruošiami orderiai ir tikimės, kad bus suimta dar kažkiek asmenų“, – Oklande žurnalistams sakė G.Williamsas.

Anot australų policijos, visame pasaulyje turėtų būti paskelbta apie daugiau areštų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius