Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Policija: Talibanas suėmė sprogimo Afganistano šiitų mečetėje „sumanytoją“

Talibano pajėgos suėmė įtariamą džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) kovotoją, suplanavusį sprogdinimą Afganistano šiitų mečetėje, per kurį žuvo mažiausiai 12 žmonių, penktadienį pranešė policija.
Afganistano šiitų mečetė po sprogdinimo
Afganistano šiitų mečetė po sprogdinimo / „Scanpix“/AP nuotr.

IS prisiėmė atsakomybę už išpuolį Afganistano šiaurinio Mazari Šarifo mieste esančioje šiitų mečetėje, kuris ketvirtadienį driokstelėjo vidurdienio pamaldų metu.

Sprogimas sužeidė dar 58 žmones.

Balcho provincijos policijos atstovas Asifas Waziri nurodė, kad Abdul Hamidas Sangaryaras yra vienas svarbių IS kovotojų.

„Jis buvo vakarykščio išpuolio mečetėje sumanytojas“, – naujienų agentūrai AFP sakė A.Waziri.

Vidaus reikalų ministerija taip pat patvirtino, kad dėl šios atakos suimtas Afganistano pilietis A.H.Sangaryaras.

„Jis atliko svarbų vaidmenį rengiant kelias atakas praeityje ir ne kartą sugebėjo pabėgti, tačiau šį kartą buvo suimtas specialios operacijos metu“, – nurodė A.Waziri.

IS taip pat prisiėmė atsakomybę už dar vieną ketvirtadienį įvykusį sprogimą šiauriniame Kundūzo mieste, per kurį žuvo keturi žmonės ir 18 buvo sužeisti.

Ši grupuotė dažnai prisiima atsakomybę už kruvinus išpuolius Afganistane, kurie neretai būna nukreipti prieš šiitų taikinius. Tačiau panašių atakų sumažėjo, Talibano kovotojams pernai nuvertus JAV remiamą vyriausybę ir perėmus Afganistano kontrolę.

Šiitai sudaro maždaug 10–20 proc. iš 38 mln. Afganistano gyventojų. Dauguma jų priklauso hazarų etninei grupei, dešimtmečius persekiotai Afganistane, kurią IS laiko eretikais.

Anksčiau šią savaitę per du sprogimus prie berniukų mokyklos Kabulo šiitų gyvenamame rajone žuvo mažiausiai šeši žmonės.

Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės už šią ataką.

Talibano pareigūnai tvirtina, kad jų pajėgos įveikė IS kovotojus, nors ekspertai sako, kad ši džihadistų grupuotė kelia didžiausią iššūkį saugumui šalyje.

Todėl Talibano pajėgos reguliariai rengia operacijas prieš IS slaptavietes, ypač rytinėje Nangarharo provincijoje, kuri laikoma grupuotės atšakos „Chorasano Islamo valstybė“ (IS-K) tvirtove.

Didžiausias ideologinis skirtumas tarp dviejų sunitų islamistų grupių yra tas, kad Talibanas siekė išvaryti užsienio pajėgas tik iš Afganistano, o IS tikslas – Islamo kalifatas, apimantis teritoriją nuo Turkijos iki Pakistano ir dar už jo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius