Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Politico“: Lenkijos prezidentas ruošiasi rinkimams Jungtinėse Valstijose ir turi naują misiją

Lenkijos vyriausybė tiki, kad savo rankose turi „slaptą ginklą“, galintį nukreipti buvusį Jungtinių Valstijų prezidentą ir JAV respublikonų partijos kandidatą į prezidentus Donaldą Trumpą prieš autoritarinį Rusijos vadovą Vladimirą Putiną, skelbia leidinys „Politico“.
Andrzejus Duda ir Donaldas Trumpas
Andrzejus Duda ir Donaldas Trumpas / „Scanpix“/AP nuotr.

Anot straipsnio, po to, kai balandžio pabaigoje JAV Kongresas priėmė įstatymą dėl 60,8 mlrd. dolerių pagalbos Ukrainai paketo, Lenkijos partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) įstatymų leidėjai pareiškė, kad tai įvyko dėl vieno iš jų, būtent Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos, kuris prieš tai Niujorke buvo susitikęs su D.Trumpu, įtakos.

„Karšti plojimai prezidentui Andrzejui Dudai, kuris turi galingų išteklių kovai su Rusijos imperializmu“, – socialiniame tinkle „X“ paskelbė PiS įstatymų leidėjas Dariuszas Mateckis.

Nepaisant to, jog susiskaldžiusioje Lenkijoje, kur premjero Donaldo Tusko vyriausybė ir PiS kovoja dėl visko – nuo požiūrio į Europos Sąjungą iki abortų ir net elektromobilių - esama reto sutarimo, kad būtina įsiteikti D.Trumpui.

„Prezidentas Andrzejus Duda gali pasidžiaugti gerai atliktu darbu Lenkijai ir visam regionui“, – pažymėjo kitas partijos narys Marcinas Przydaczas.

„Politico“ atkreipė dėmesį, kad, nepaisant to, jog susiskaldžiusioje Lenkijoje, kur premjero Donaldo Tusko vyriausybė ir PiS kovoja dėl visko – nuo požiūrio į Europos Sąjungą iki abortų, visuomeninės televizijos, teisinės valstybės, naujo oro uosto statybos projekto ir net elektromobilių -, esama reto sutarimo, kad būtina įsiteikti D.Trumpui.

„Manau, kad per susitikimą Niujorke prezidentas įsiklausė į Lenkijos vyriausybės rekomendacijas ir pristatė Lenkijos požiūrį saugumo klausimais. Šiais klausimais mums reikia kuo didesnio sutarimo ir kuo mažiau ginčų“, – pabrėžė D.Tuskas socialiniame tinkle „X“.

„Politico“ pastebi, kad A.Dudos susitikimas sutapo su buvusio JAV prezidento ir respublikonų politikos dėl pagalbos Ukrainai pokyčiais, nes po dienos D.Trumpas, anksčiau palankiai atsiliepęs apie V.Putiną ir kaltinęs Ukrainą dėl jos politinių bėdų, socialiniuose tinkluose išreiškė jam neįprastą nuomonę.

„Kaip visi sutinka, Ukrainos išlikimas ir stiprybė turėtų būti kur kas svarbesni Europai nei mums, bet ji svarbi ir mums! Judėk, Europa, judėk!“, – rašė buvęs prezidentas.

„AFP“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas
„AFP“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas

D.Trumpo asmenybei dėmesys nėra svetimas, žurnalistų vertinimu, jam patinka, kai jį viešai giria ir gerbia. PiS politikai reguliariai kalba konservatyviųjų pažiūrų susirinkimuose Jungtinėse Valstijose, o A.Duda buvo vienas iš nedaugelio, kurie nepasveikino Joe Bideno su pergale 2020 m. rinkimuose.

Be to, 2018 m. PiS vyriausybė svarstė galimybę pavadinti Lenkijoje esančią bazę „Fort Trump“, kad paskatintų Baltuosius rūmus dislokuoti JAV karius Lenkijoje.

Nepaisant A.Dudos išreikštų simpatijų D.Trumpui, dabartinė Lenkijos vyriausybė atsargiai nusiteikusi jo atžvilgiu. Premjeras D.Tuskas anksčiau kritikavo D.Trumpą dėl jo „antiukrainietiškų nuotaikų“ ir „prorusiškos pozicijos“. Jis taip pat paragino JAV Atstovų Rūmų pirmininką Mike'ą Johnsoną paspartinti sprendimą dėl pagalbos paketo.

Savo ruožtu Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis paragino Lenkijos nacionalistus ir konservatorius išnaudoti savo ypatingus santykius su D.Trumpu ir paremti Ukrainą.

„Ukrainai reikia paramos... todėl kreipiuosi į mūsų nacionalistus, į tuos, kurie palaikė Donaldą Trumpą... tikindamas Lenkijos visuomenę, kad su juo juos sieja ypatingi santykiai. Dabar yra tinkamas momentas pasinaudoti šia įtaka, jei ji iš tikrųjų egzistuoja“, – kalbėjo jis.

Lankydamasis Jungtinėse Valstijose A.Duda taip pat susitiko su Atstovų Rūmų pirmininku Mike'u Johnsonu, kuris, nepaisant radikalų savo Respublikonų partijoje, padėjo priimti pagalbos Ukrainai paketą.

„A.Duda yra mūsų respublikonų užkalbėtojas“, – anksčiau interviu „Politico“ sakė Michalas Baranowskis, kuris vadovauja Jungtinių Valstijų Vokietijos Maršalo fondo Lenkijos biurui.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Andrzejus Duda
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Andrzejus Duda

Tuo tarpu europarlamentaras Andrzejus Galickis, kuris yra dešinioji D.Tusko ranka Briuselyje, šaipėsi iš minties, kad A.Duda ir PiS partija galėtų pakeisti D.Trumpo nuomonę dėl Ukrainos.

„Nesąmonė“, – sakė jis interviu „Politico“, pavadindamas tokius PiS deputatų pareiškimus „juokingu suktu pasakojimu“.

Ne vienas lenkų politologas mano, kad A.Dudos ir D.Trumpo susitikimas veikiau buvo atsitiktinumas.

„Šis prezidento Andrzejaus Dudos ir buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo susitikimas galėjo būti malonus... bet šiuo atveju tai neturėjo jokios reikšmės. Nepersistenkime“, – interviu lenkų leidiniui „Fakt“ sakė politikos analitikas Zbigniewas Lewickis.

Anksčiau skelbta, kad balandžio mėn. Lenkijos vadovas neoficialiai susitiko su D.Trumpu Niujorke, kur jiedu kalbėjosi apie karą Ukrainoje. Pranešama, kad vakarienė truko dvi su puse valandos ir vyko buvusio JAV prezidento bute „Trump Tower“ pastate, kuriame jis apsistojo dalyvaudamas teismo procese Niujorke.

„Kartu praleidome ketverius nuostabius metus. Galbūt turėsime tai pakartoti“, – prieš vakarienę žurnalistams pareiškė D.Trumpas.

Po šio susitikimo D. Trumpas pirmą kartą prabilo apie būtinybę didinti paramą Ukrainai. Jis taip pat pažėrė kritikos sąjungininkams Europoje dėl nepakankamos paramos Kyjivui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius