Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Politiniai pokyčiai Kuboje sukėlė kulinarinę revoliuciją

65 metų Ramonas Alfonso per savo gyvenimą gimtojoje Kuboje daug ko matė. Tačiau jis pirmą kartą paragavo veganiškų salotų. Jo teigimu, ne vieną dešimtmetį komunistų valdyta sala atsiveria ne tik politinėms, bet ir kulinarinėms naujovėms.
Politiniai pokyčiai Kuboje sukėlė kulinarinę revoliuciją
Politiniai pokyčiai Kuboje sukėlė kulinarinę revoliuciją / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sėdėdamas šalia Havanos centrinės aikštės veikiančioje kavinėje R. Alfonso suvalgė salotų iš salotų lapų, baklažano ir kopūstų. Jose nebuvo nė gramo kiaulienos ar pupelių, prie kurių taip pripratę kubiečiai.

„Nežinau, ar valgysiu kasdien, nes nesu pripratęs. Bet buvo skanu, ir tai sveika ir naudinga, atsižvelgiant į mūsų tropinį klimatą“, – sakė R. Alfonso.

Valdant komunistams, Kuboje veikė tik valstybinės viešojo maitinimo įstaigos. Tačiau net ir tie, kas galėjo sau leisti jose pavalgyti, buvo priversti taikstytis su ne itin geru maistu ir prastu aptarnavimu. Dabar tie „restoranai“ yra tušti.

Kubos valdžia privačius restoranus leido atidaryti prieš penkerius metus. Pokyčiai buvo lėti, tačiau nuolat augant turistų skaičiui, vietų, kuriose galima gardžiai pavalgyti, atsirado vis daugiau ir daugiau.

Tiesa, kubiečiams tenka pratintis prie naujų patiekalų. O ir virtuvės šefų šalyje trūksta. Naują virtuvės šefų kartą padeda parengti Kubos kulinarinės federacijos prezidentas Eddy Fernandezas. Jo teigimu, gerų virtuvės šefų paklausa per pastaruosius dvejus metus smarkiai išaugo. Griežtėjo ir standartai.

Kubos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, 45 proc. suaugusiųjų šalyje turi antsvorio, o 12 proc. yra nutukę. Todėl naujieji virtuvės šefai yra mokomi ruošti klasikinius kubietiškus patiekalus, tačiau naudojant „mažiau riebalų, cukraus, druskos ir naudojant daugiau vaisių ir daržovių“.

Užsienio įtaka

Italė virtuvės šefė Annalisa Gallina į Kubą atvyko prieš trejus metus. Ji pasakojo, kad iš pradžių daugumai kubiečių salotos tebuvo patiekalo papuošimas. Be to, kubietiška virtuvė tik ėmė atsigauti po ekonominės krizės, kurią sukėlė jos sąjungininkės Tarybų Sąjungos žlugimas.

Tačiau apie kitokį maistą kubiečiai sužinojo po to, kai 2008 metais Kubos valdymą iš brolio Fidelio perėmęs Raulis Castro sušvelnino kelionių apribojimus. R.Castro taip pat leido steigti privačias įmones ir restoranus.

Ši krizė itin apribojimo asortimentą šalyje, kur daugelis maisto produktų yra importuojama. Daugeliui kubiečių, moters teigimu „jeigu lėkštėje nėra ryžių, pupelių ir mėsos, tai – ne maistas,“

Tačiau apie kitokį maistą kubiečiai sužinojo po to, kai 2008 metais Kubos valdymą iš brolio Fidelio perėmęs Raulis Castro sušvelnino kelionių apribojimus.

R.Castro taip pat leido steigti privačias įmones ir restoranus.

„Ir labai gerai, nes valstybinė gastronomija neveikė“, – sakė E. Fernandezas.

„Mes norime ištobulinti kubietišką virtuvę“, – pabrėžė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius