Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Politologai: Medvedevas sugėdijo tuos, kurie laikė jį techniniu prezidentu

Dmitrijus Medvedevas nuo išrinkimo į Rusijos prezidento postą pasirodė, kad yra stiprus vadovas, galintis priimti atsakingus politinius sprendimus esant sudėtingoms situacijoms, mano Rusijos politologai.
Dmitrijus Medvedevas
Dmitrijus Medvedevas / „Scanpix“ nuotr.

Kovo 2 dieną sukanka vieneri metai, kai D.Medvedevas iškovojo pergalę prezidento rinkimuose Rusijoje.

„Kai Medvedevas buvo išrinktas valstybės vadovu, buvo manoma, kad jis prezidentaus ramiai, nes šalyje tebevyko gana spartus ekonomikos augimas“, – pareiškė agentūrai „Interfax“ Politikos technologijų centro direktoriaus pavaduotojas Aleksejus Makarkinas.

„Tačiau padėtis Kaukaze pernai rugpjūtį, taip pat pasaulinės finansų krizės įtaka ekonomikos situacijai šalyje pakoregavo Medvedevo prezidentavimą“, – sakė politologas.

„Be abejo, pirmenybė teikiama krizės įveikimo politikai, taip pat pastangoms neleisti, kad kristų piliečių gyvenimo lygis, kad neįvyktų socialinis šokas. Tačiau ir visi kiti uždaviniai, tarp jų kova su korupcija, tebėra svarbūs“, – mano A.Makarkinas.

„Karo veiksmai ir Abchazijos ir Pietų Osetijos pripažinimas pakoregavo prezidentavo darbotvarkę. Tačiau tai ne pakeitimas, o būtent pakoregavimas trumpalaikiam laikotarpiui. Krizė nepakeitė prioritetų, bent jau vidutinio tolumo perspektyvai“, – pažymėjo politologas.

Pasak jo, nuomonė apie D.Medvedevą, kaip apie prezidentą, daug kur pasikeitė po konflikto Kaukaze. „Iki to, daugiausia užsienyje, buvo manoma, kad D.Medvedevas silpnas. Taip manė ir tas pats (Gruzijos prezidentas Michailas) Saakašvilis. Tačiau tikrovė parodė, kad jis smarkiai klydo. Per rugpjūčio karą Kaukaze Medvedevas pasirodė kaip prezidentas – ne formalus vietos saugotojas, o būtent prezidentas“, – pareiškė A.Makarkinas.

Jo nuomone, D.Medvedevas taip pat parodė, kad sugeba priimti sprendimus esant sunkmečiui.

„Medvedevas pasirodė kaip žmogus, kuris prezidento poste sugeba priimti ir įgyvendinti naujas idėjas tiek, kiek tai įmanoma, smarkiai pasikeitus situacijai. Drauge D.Medvedevas pasirodė galįs reaguoti į šiuos pokyčius“, – mano politologas.

Be to, jis pareiškė nuomonę, kad D.Medvedevui esant prezidentu valstybės vadovo ir premjero tandemas pasirodė esąs efektyvus.

„Medvedevas sugeba kolektyviai vadovauti. Tas bendras valdymas, kuris dabar yra Rusijoje, neturi precedento šalies nūdienos istorijoje, ir ši sistema veikia“, – sakė ekspertas.

D.Medvedevo prezidentavimas ir jo tandemas su V.Putinu pasirodė veiksnus, esant krizinėms situacijoms, mano Efektyvios politikos fondo prezidentas Glebas Pavlovskis.

„Medvedevo darbotvarkė, taip pat tandemas su Putinu buvo numatyti kitokiam scenarijui, ramesniam. Tačiau vadovybė, numatyta veikti ramesniais laikais, sugeba dirbti ir ekstremaliomis sąlygomis“, – pareiškė G.Pavlovskis agentūrai „Interfax“.

Politologo nuomone, vienas svarbiausių D.Medvedevo nuopelnų yra tai, kad prezidentas neatsisakė savo darbotvarkės dėl krizės.

„Beveik visos pasaulio vyriausybės atsisakė, esant naujai situacijai savo toli siekiančių planų ir ėmėsi tik antikrizinės veiklos. Medvedevas neatsisakė savo programos, kurią per pačią krizę paskelbė pranešime (Federaliniam Susirinkimui) ir ją toliau įgyvendina“, – sakė politologas.

Politologo Dmitrijaus Oreškino nuomone, D.Medvedevas sugebėjo parodyti, kad yra ne techninis veikėjas, o tikras valstybės vadovas.

„Medvedevas įsijautė į savo vaidmenį. Į valdžią jis atėjo kaip Putino šešėlis, o dabar vis dėlto tai Medvedevas, o ne antrasis Putinas. Ir vykdo jis jau „Medvedevo politiką“, – pareiškė D.Oreškinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius