Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 08 22

„Kinija nėra patenkinta“: politologas K.Andrijauskas paaiškina, ko tikėtis iš Pekino dėl Ukrainos

Nors nuo karo pradžios oficialiai Kinija bandė išlaikyti neutralumą ir kurį laiką rodė save kaip tarpininkę tarp Ukrainos ir Rusijos, Pekinas ir Maskva demonstravo „jokių kliūčių nepaisančią“ bičiulystę. Po Rusijos pasitraukimo iš Juodosios jūros grūdų iniciatyvos ir Kinijos sprendimo prisijungti prie Saudo Arabijoje organizuoto susitikimo dėl Ukrainos taikos, pasigirdo nuomonių, jog Pekinas keičia savo poziciją. Tačiau ar tikrai? Apie Kinijos vaidmenį tarptautinėje arenoje 15min kalbasi su politologu Konstantinu Andrijausku.
Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir Rusijos lyderis Vladimiras Putinas / „AP“/„Scanpix“

– Kinija beveik paskutinę minutę pareiškė prisijungsianti prie Saudo Arabijoje organizuoto susitikimo dėl Ukrainos taikos. Ar toks vadovybės sprendimas indikuoja, kad Pekinas yra pasiruošęs persvarstyti savo poziciją karo atžvilgiu ir santykius su Europa?

– Manau, kad tai labiau taktinis manevras. Nesutikčiau, kad Kinija nuo pat pradžių neplanavo dalyvauti susitikime. Ji pabrėžtinai nori įtvirtinti neutralumo poziciją. Priminsiu, jog visapusiškos invazijos į Ukrainą metinių išvakarėse Pekinas paskelbė savo parengtą taikos planą Ukrainai, kurio vienas iš punktų kalba apie maisto saugumą – tai buvo ir viena iš pagrindinių diskusijų temų susitikimo metu Džidoje.

Šiame kontekste Kinija atrodo net labai nuosekli. Tačiau nemanau, kad tai reikėtų vertinti kaip signalą to, kad Kinija planuotų keisti savo laikyseną Rusijos atžvilgiu. To neturėtume tikėtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius