Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Politologas: Rusijos tanklaivio sulaikymas nepadės derybose dėl ukrainiečių jūreivių

Ukrainai sulaikius Rusijos tanklaivį, galimai susijusį su praeitų metų incidentu Kerčės sąsiauryje, politologas teigė, kad toks žingsnis greičiausiai nepadės derybose dėl ukrainiečių jūreivių išlaisvinimo. Be to, naujojo prezidento Volodymyro Zelenskio laukia nemenkas iššūkis – nuspręsti tolesnę veiksmų seką.
Rusijos tanklaivis „Nika Spirit“ („NEYMA“)
Rusijos tanklaivis „Nika Spirit“ („NEYMA“) / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ketvirtadienį Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) ir karinė prokuratūra sulaikė Rusijos tanklaivį, kuris pernai galimai blokavo ukrainiečių karo laivus per jų apšaudymą Kerčės sąsiauryje.

Rusija taip pat sulaikė šių laivų, mėginusių iš Juodosios jūros nuplaukti į Azovo jūrą Kerčės sąsiauriu, 24 įgulų narius. Ruošiamasi juos teisti už „neteisėtą valstybės sienos kirtimą“.

VIDEO: Ukraina sulaikė Rusijos tanklaivį, susijusį su incidentu Kerčės sąsiauryje

Nacionalinio Odesos universiteto asocijuotas profesorius, Tarptautinių studijų centro direktorius Volodymyras Dubovykas 15min teigė, kad Rusijos tanklaivio sulaikymas greičiausiai nepadės derybose dėl ukrainiečių jūreivių išlaisvinimo.

„Rusija jau kurį laiką ėmė ukrainiečių įkaitus kaip derybų svertus. Todėl, spėju, Ukraina nusprendė padaryti tą patį. Nemanau, kad Maskva patenkins prašymą (išlaisvinti jūreivius – red.), nes tokiu atveju pasirodytų silpna. O to jie mažiausiai nori. Greičiausiai jie nenori ir paskatinti Ukrainos imtis tokių žingsnių ateityje“, – sakė V.Dubovykas.

Pasak politologo, Ukrainoje į valdžią atėjus naujiems žmonėms, Maskva greičiausiai iš jų tikisi nuolaidų.

15min primena, kad šį balandį Ukrainos prezidentu buvo išrinktas politinės patirties neturintis komikas Volodymyras Zelenskis. Po sekmadienio rinkimų į Aukščiausiąją Radą jo partija „Tautos tarnas“ turi daugiau nei pusę parlamento vietų.

TAIP PAT SKAITYKITE: Naujasis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis: kas jis ir ką žadėjo?

„Įdomu, kas davė įsakymą sulaikyti tanklaivį. Maskva jau leidžia suprasti, kad tai galėjo būti nueinančios valdžios elementai. Tolesnių veiksmų pasirinkimas yra išbandymas Zelenskiui“, – sakė V.Dubovykas.

„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Anot politologo, V.Zelenskis greičiausiai nenori įpykdyti Maskvos, todėl ieško tam tikro dialogo.

„Tačiau jei jis įsakytų paleisti tanklaivį, sulauktų kritikos šalies viduje. Žmonės sakytų: žiūrėkite, jis nesugeba, Rusijos atžvilgiu yra nedrąsus ir minkštas“, – 15min tikino V.Dubovykas.

Ukrainos sienų apsaugos tarnyba nurodė, kad trečiadienį į Izmajilo uostą pietinėje Odesos srityje atplaukė Rusijos tanklaivis „Nika Spirit“. Ukrainiečių pareigūnai sakė nustatę, kad šis laivas yra pervadintas tanklaivis „Nejma“, panaudotas Kerčės sąsiauriui blokuoti. Manoma, kad laivą valdanti Rusijos bendrovė pakeitė jo pavadinimą, siekdama nuslėpti ryšį su minėtu incidentu.

VIDEO: Kerčės sąsiauryje Rusija atidengė ugnį: sužeisti šeši Ukrainos karo jūreiviai, norima įvesti karo padėtį

SBU ir karinės prokuratūros pareigūnai bei pasieniečiai sulaikė „Nika Spirit“ Izmaile, atliko jame kratą, siekdama rasti su incidentu Kerčės sąsiauryje susijusių dokumentų, radijo pokalbių įrašų ir laivo žurnalų.

Taip pat buvo apklausti įgulos nariai, o laivas buvo pripažintas daiktiniu įkalčiu, todėl teismo bus prašoma leisti jį areštuoti, sakoma SBU pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius