Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Politologas: tikros Rusijos ir Baltarusijos sąjunginės valstybės artimiausiu metu nebus

Rusų laikraščiui „Kommersant“ paskelbus, esą pasirašytas susitarimas dėl ekonominės Baltarusijos integracijos į Rusiją, politologas tikina, kad tikra sąjunginė valstybė artimiausiu metu nebus sudaryta. Vis dėlto, Rusija Baltarusijos suvereniteto „atsiriekia“ pamažu, o gilesnės kaimyninės šalies integracijos į Rusiją scenarijus turėtų kelti nerimą Vilniui.
Aliaksandras Lukašenka ir Vladimiras Putinas
Aliaksandras Lukašenka ir Vladimiras Putinas / „Scanpix“ nuotr.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) dėstytojas, politologas Laurynas Jonavičius 15min atkreipė dėmesį, kad Rusija ir Baltarusija vykdo formalią, oficialią politiką, tačiau pagrindiniai sprendimai priimami neformaliuose susitarimuose, apie juos sužinoma pakankamai vėlai.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Kommersant“ skelbia susipažinęs su Baltarusijos ekonominės integracijos į Rusiją planu

„Tai, kas buvo paskelbta, yra dar vienas oficialus dokumentas, tarnaujantis skirtingiems tikslams. Rusijai jis reikalingas parodyti šalies viduje, kad Baltarusijos režimas nebefinansuojamas už nieką, todėl vykdoma integracijos programa. Kita vertus, rusai nenori prarasti ar dar labiau pabloginti geopolitinių santykių su Baltarusija, todėl kalbama labai abstrakčiais terminais.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Laurynas Jonavičius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Laurynas Jonavičius

Žvelgiant iš Baltarusijos pusės, jai pernelyg nėra kur dėtis. (Baltarusija) suinteresuota toliau gauti subsidijas, todėl sutinka pasirašyti tą formalią programą, kad pademonstruotų, jog gilina integraciją. Tačiau kol kas sunku pasakyti, kaip atrodytų tie praktiniai veiksmai“, – teigė L.Jonavičius.

Politologas pabrėžė, kad niekas nežino, kas vyksta iš tikrųjų. O ir „Kommersant“ nutekinta programa dar bus papildyta žingsniais, kaip integracija turėtų vykti atskirose srityse.

„Viena vertus, tai – realaus proceso imitacija, kita vertus – bandymas parodyti, jog kažkas vyksta. Mes nežinome, kas vyksta iš tikrųjų“, – sakė jis.

L.Jonavičius tikina, kad tikra sąjunginė valstybė tarp Rusijos ir Baltarusijos artimiausiu metu nebus sudaryta. Esą „vyksta lėtas Baltarusijos virškinimas“: atriekiama po dalį jos suvereniteto įvairiose srityse. Taip sąjunginė valstybė gali būti sudaryta nepastebėtai, apie ją nepaskelbiant.

„Ji ir dabar didele dalimi egzistuoja. Visi šie planai ir gairių rengimas – klasikinė „saliami taktika": kai imama po gabaliuką, o ne bandoma viską praryti iš karto, nes tai sukeltų daug problemų ir pasipriešinimą tiek Rusijoje, tiek Baltarusijoje, be to, sukeltų griežtą išorinę reakciją iš Vakarų", – 15min sakė L.Jonavičius.

Lietuvos nerimas

Ar Vilnius turėtų nerimauti dėl gilesnės Baltarusijos integracijos Rusijoje? Pasak politologo, Lietuvai palankesnė savarankiška, geopolitinių ambicijų mūsų šalies atžvilgiu neturinti bei balansavimu tarp Rytų ir Vakarų suinteresuota Baltarusija, o ne valdoma iš Maskvos.

„Jeigu mes turėsime arčiau savęs daugiau Rusijos, žinant Rusijos politiką ir pajėgumus, atsiras daugiau irzlumo ir problemų saugumo srityje. <...>

L.Jonavičius: „Šia prasme turime dėl ko nerimauti ir kuo domėtis, bandyti maksimaliai išsiaiškinti, kas ten vyksta, kaip, galbūt, galima padėti Baltarusijai."

Šia prasme turime dėl ko nerimauti ir kuo domėtis, bandyti maksimaliai išsiaiškinti, kas ten vyksta, kaip, galbūt, galima padėti Baltarusijai", – sakė politologas.

Vadinasi, Vilniui reikėtų megzti dialogą su Minsku?

Anot L.Jonavičiaus, kalbėtis su skirtingais žaidėjais Baltarusijoje, visų pirma, ekonominiais ir bendrų istorinių patirčių klausimais, būtų prasminga.

„Viena vertus, tai didina mūsų pačių žinojimą apie tai, kas ten vyksta, ir galbūt apie tai, ką galima daryti. Kita vertus, tai palieka atvirą langą, atsarginį išėjimą Lukašenkai ar žmonėms, kurie nori išlaikyti daugiau Baltarusijos suvereniteto.

Tai nereiškia, kad per tą langą visi veršis, kad juo bus pasinaudota ar nebus apgaudinėjama. Bet tai sukuria tam tikrą žinojimą ir išlaiko galimybę turėti alternatyvą", – 15min teigė L.Jonavičius.

Rusų verslo laikraštis „Kommersant" paskelbė susipažinęs su Baltarusijos ekonominės integracijos į Rusiją planu. Jame – bendras mokesčių kodeksas, muitų politika, energetikos rinkos reguliatoriaus sukūrimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius