-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Politologė Lilija Ševcova: V.Putinas – ne naujas Stalinas, jis rusų pasauliniam karui nesutelks

Taktiniai laimėjimai dažnai baigiasi strateginiais pralaimėjimais ir būtent tai laukia Vladimiro Putino, kuris brutalia politika pats save įvarė į kampą, „Financial Times“ rašo Rusijos politologė Lilija Ševcova. Ją cituoja Tvn24.pl.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Pradiniai V.Putino apskaičiavimai atrodė teisingi: Vakarai „nurijo“ Krymo aneksiją, o ukrainiečiai nesipriešino baimindamiesi didesnio karo. Tai pastūmėjo Rusiją į karinę-patriotinę mobilizaciją, skatinančią V.Putiną siekti absoliučios valdžios net nesiėmus masinių represijų“, – teigia Maskvos „Carnegie“ centro ekspertė ir knygos „Putino Rusija“ autorė L.Ševcova.

Tačiau ji įspėja, kad V.Putinas įsiūbavo procesus, kurių nebegali sustabdyti ir pats tapo šios situacijos auka.

„Ironiška šioje situacijoje yra tai, kad Novorusija netrukus taps problema Rusijos prezidentui. Kremlius privalės susitvarkyti su iki dantų ginkluotais teroristais, nusivylusiais, kad jiems nepavyko gauti Maskvos „stipendijos“. O pačioje Rusijoje stiprės nepasitenkinimo banga, – prognozuoja L.Ševcova.

Anot L.Ševcovos, V.Putinas nebegali savanoriškai atsisakyti karinių planų, tuo pačiu nerizikuodamas netekti valdžios.

„Jis neišvengs „apgultos tvirtovės“ retorikos. Jis gali valdyti tik pavergęs tautą, o tam tėra vienintelis pateisinimas – karas“, – sako politologė.

Ekspertė įsitikinusi, kad V.Putinas prašovė manydamas, kad gali eiti istorinių Rusijos valdovų pėdomis ir sutramdyti savo pavaldinius priešpastatydamas Rusiją likusiam pasauliui.

„Bet Rusijos visuomenė pateisins tik greitą ir laimėtą karą. Ji nėra pasiruošusi kraujo praliejimui, – tikina L.Ševcova. – Nedaugelis yra pasiryžę žūti dėl V.Putino režimo. Patriotinį nusiteikimą slopina žinios apie šimtus žuvusių rusų kareivių Ukrainoje, kurių kūnai tyliai palaidoti Rusijoje.“

O kur dar ekonominės problemos, kurias netrukus pajus visi rusai. Jau dabar 37 proc. iš jų pastebi, kad kai kurių veikėjų reikalai tapo svarbesni už tautos poreikius. „V.Putinas nėra naujasis Stalinas, jis neįstengs mobilizuoti Rusijos eiliniam Pasauliniam karui“, – įsitikinusi L.Ševcova.

„Ironiška šioje situacijoje yra tai, kad Novorusija (kurios sukūrimo ir siekia teroristai Ukrainos rytuose – red.past.) netrukus taps problema Rusijos prezidentui. Kremlius privalės susitvarkyti su iki dantų ginkluotais teroristais, nusivylusiais, kad jiems nepavyko gauti Maskvos „stipendijos“. O pačioje Rusijoje stiprės nepasitenkinimo banga“, – prognozuoja L.Ševcova.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius