Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 05 /13:21

Popiežiaus Pranciškaus „Urbi et Orbi“: „Tegu baigiasi ginklų žvangėjimas“

Sekmadienį po Velykų šv. Mišių Romos šv. Petro aikštėje popiežius Pranciškus iš bazilikos balkono sakė tradicinį kreipimąsi „Urbi et Orbi“ („Miestui ir pasauliui“).
Popiežiaus Pranciškaus „Urbi et Orbi“
Popiežiaus Pranciškaus „Urbi et Orbi“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tiesioginę transliaciją iš Romos šv. Petro aikštės ir popiežiaus Pranciškaus Velykų palaiminimą galima buvo stebėti per LRT. Palaiminimas „Urbi et Orbi“ („Miestui ir pasauliui“) sakomas du kartus per metus.

„Iš prisikėlusio Jėzaus meldžiame malonės nekristi į puikybę, kuri maitino smurtą ir karus, o turėti nusižeminusios drąsos, atleidimo ir ramybės. Prašome Jėzaus, mirties nugalėtojo, palengvinti kančias daugelio mūsų brolių ir seserų, kurie yra persekiojami dėl jo vardo, ir visų tų, kurie patiria neteisybę kaip tebesitęsiančių konfliktų ir smurto rezultatą, o tokių yra daug“, – kalbėjo popiežius. 

Popiežius Pranciškus, sakydamas palaiminimą, tikintiesiems, prašė ramybės Sirijai – kad liautųsi ginklų žvangesys.

Tegu Kristaus prisikėlimas neša šviesą mylimai Ukrainai. Tegul šalis atranda ramybę, taiką ir viltį, – prašė taikos popiežius.

„Ramybės maldaujame visos Šventosios žemės gyventojams. Ramybės prašome Libijai, kad būtų sustabdytas bet koks barbariškas smurtas“, – tęsė popiežius Pranciškus.

Dvasininkas linkėjo taikos ir Jemenui, Nigerijai, Pietų Sudanui, Kongo Demokratinei Respublikai.

Kone vienintelis pozityvus dalykas popiežiaus kalboje buvo Šveicarijoje pasiekto susitarimo tarp Irano ir tarptautinės bendruomenės paminėjimas.

„Su viltimi patikime gailestingajam Viešpačiui pagrindų susitarimą, neseniai sutartą Lozanoje, tegu tai būna galutinis žingsnis saugesnio ir broliškesnio pasaulio link“, – sakė jis.

Meldėsi už Kenijoje nužudytus studentus

Popiežius kalbėjo tokiu metu, kai bažnyčios Kenijoje, kur „al Shabaab“ kovotojai, atsirinkdami krikščionis, išžudė beveik 150 žmonių, kreipėsi į ginkluotus sargybinius su prašymu saugoti jų kongregacijas svarbiausią krikščionių liturginio kalendoriaus dieną. „Tegu iš visų geros valios žmonių kyla nuolatinės maldos už tuos, kurie neteko gyvybių, – ypač galvoju apie tuos jaunus žmones, kurie praėjusį ketvirtadienį buvo nužudyti Garisos universiteto koledže Kenijoje, – už visus tuos, kurie buvo pagrobti, ir už tuos, kurie buvo priversti palikti savo namus ir sau brangius žmones“, – sakė Pranciškus.

„Tegu Kristaus prisikėlimas neša šviesą mylimai Ukrainai. Tegul šalis atranda ramybę, taiką ir viltį. Abi suinteresuotos šalys“, – prašė taikos popiežius.

Nepaisė lietaus

Popiežius Pranciškus ir dešimtys tūkstančių tikinčiųjų sekmadienį nepaisydami lietaus susirinko švęsti Velykas Šv. Petro aikštėje. Pranciškų nuo liūties saugojo baldakimas prie Šv. Petro bazilikos, o prelatai laiko baltus ir geltonus – Vatikano spalvų – skėčius.

Po kelių šiltų ir saulėtų dienų Romoje anksti sekmadienį griaudėjo perkūnija ir tikintieji per mišias vilkėjo apsiaustus nuo lietaus, laikė skėčius.

Kęsdami stichijas tikintieji, regis, vadovavosi Pranciškaus raginimu, išsakytu per Velyknakčio vigilijos pamaldas bazilikoje vėlai šeštadienį. Per tas apeigas Pranciškus skatino žmones išeiti iš savo „komforto zonos“ atsisakant abejingumo savo gyvenime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius