-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežius Pranciškus Turkijoje vengė „nepatogių“ temų

Lapkričio pabaigoje įvykęs Romos katalikų bažnyčios popiežiaus Pranciškaus vizitas Turkijoje turėjo du tikslus – užtikrinti didesnę krikščionių mažumos apsaugą Artimuosiuose Rytuose ir suartinti katalikų ir stačiatikių bažnyčias. Tai nėra nauji tikslai, kadangi dar 2006 m. popiežius Benediktas XVI viešėjo Stambule su beveik identiška darbotvarke. Vis dėlto, dalis žmonių nusivylė tuo, kad per vizitą daugiau skambėjo tik tušti deklaratyvūs pareiškimai ir vengta „nepatogių“ temų, pavyzdžiui armėnų genocido klausimo, rašo naujienų svetainė catholicherald.co.uk.
Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus / „Scanpix“/AP nuotr.

Nors Turkijoje niekada katalikų bendruomenė nebuvo didelė, tačiau šioje šalyje įvyko daug reikšmingų bažnyčios istorijos įvykių. Katalikai tiki, kad Jėzaus motina Marija mirė Efeso mieste. Turkija taip pat laikoma gimtąja Šventojo Paulius šalimi.

Be to, spaudos konferencijoje Turkijoje popiežius kelis kartus pakartojo, kad netiki, jog visi musulmonai yra teroristai, ir taip pat tiki, kad ne visi krikščionys yra fundamentalistai.

Vis dėlto, Vatikano ir Turkijos valdžios santykiai ilgą laiką buvo įtempti, ypatingai XX a. trečiajame dešimtmetyje, kuomet modernios Turkijos Respublikos įkūrėjas Kemalis Ataturkas įtvirtino antireliginę politiką.

Tuo metu valstybė konfiskavo nemažai bažnyčios nuosavybės, uždraudė religinių simbolių rodymą viešuose vietose, o islamo dvasininkus imamus pavertė pasaulietinei valdžiai paklūstančiais darbuotojais.

Vis dėlto, dar prieš popiežiaus vizitą buvo aišku, kad su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu bus siekiama surasti bendrų sąlyčio taškų. Ir iš tiesų, buvo akcentuojamas musulmonų ir krikščionių bendras tikėjimas vienu Dievu. Be to, paminėta ir tai, kad Jėzus Kristus yra laikomas vienu iš pranašų islame, o Šv. Marija minima ir musulmonų šventojoje knygoje Korane.

Tačiau didžiausias šiuo metu esantis iššūkis tiek nuosaikiesiems musulmonams, tiek krikščionimis yra islamo fundamentalizmas. Džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ taikiniais dažnai tampa krikščionių mažumos Sirijoje ir Irake nariai, rašo naujienų svetainė foreignaffairs.com.

Dėl šios priežasties popiežius Pranciškus paragino musulmoniškų šalių, tame tarpe ir Turkijos, lyderius pasmerkti smurtą, kuris vykdomas prisidengiant islamo vardu. Be to, spaudos konferencijoje Turkijoje popiežius kelis kartus pakartojo, kad netiki, jog visi musulmonai yra teroristai, ir taip pat tiki, kad ne visi krikščionys yra fundamentalistai.

Vis dėlto, dalis kritikų piktinosi nepakankamai griežtais popiežiaus pasisakymais Turkijoje. Pati Ankara pasyviai stebi kurdų mūšius su IS džihadistais Kobanės mieste Sirijoje ir dažnai netrukdo islamistams naudotis Turkijos teritorija tiekiant ginklus į Siriją.

Vis dėlto, dalis kritikų piktinosi nepakankamai griežtais popiežiaus pasisakymais Turkijoje. 

Be to, pasakymas, kad islamiškasis ir krikščionybės fundamentalizmas nesiskiria, taip pat labai patiko R.T.Erdoganui.

Maža to, minint 100–ąsias armėnų genocido metines popiežius Pranciškus nesakė nieko šia tema, kas galėjo nepatikti Turkijos lyderiui. Visa tai sukėlė milžinišką didelės dalies katalikų ir krikščionių armėnų nusivylimą.

Dar vienas prieštaringai vertinamas popiežiaus pareiškimas nuskambėjo jam susitikus su Turkijos graikų stačiatikių dvasininkais. Šiame susitikime nuskambėjo pareiškimas, kad dviejų bažnyčių suartėjimui labiausiai priešinasi tik „tam tikros konservatyvios jėgos“ abiejose bažnyčiose. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius