Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežių vardai: simboliškas pasirinkimas

Nuo Pijaus iki Klemenso, Hilarijaus ir Simplicijaus – popiežių vardai jau šimtmečius yra neatsiejami nuo gero ar blogo Vatikaną valdžiusių žmonių palikimo.
Popiežius Benediktas XVI
Popiežius Benediktas XVI / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kardinolai, kurie šiuo metu slaptoje konklavoje renka naują popiežių po netikėto Benedikto XVI atsistatydinimo, jau turi galvoti, kokį vardą pasirinktų, jei būtų išrinkti vadovauti 1,2 mlrd. pasaulio katalikų.

Nuo išrinkimo iki sutikimo ir pasirodymo balkone, išeinančiame į Šv.Petro aikštę, iš kurio nauji popiežiai paskelbia savo naująjį vardą, praeina labai nedaug laiko. Be to, popiežiaus vardui teikiama didžiulė reikšmė, tad nauji popiežiai jį turi rinktis išmintingai.

Naujo vardo pasirinkimo tradicija siekia 6-ąjį amžių, kai vienas paprastas kunigas, Merkurijus, buvo išrinktas, bet jautė, kad negali pasilikti savo pagoniško vardo, tad prisiėmė vardą Jonas. Jis paaiškino, kad jeigu Kristus davė naują Petro vardą Simonui, pirmajam popiežiui, ir kiti popiežiai gali daryti tą patį.

Nuo to laiko tik vienas popiežius – 16-ajame amžiuje gyvenęs Adrianas VI – pasiliko savo krikšto vardą.

Vieni popiežių vardai siejami su taika ar teologiniu talentu, o kiti turi prieštaringiau vertinamų konotacijų.

Nė vienas popiežius nepasivadino Celestinu nuo pat 1294-ųjų, kai tą vardą prisiėmė atsiskyrėlis, popiežiumi išrinktas prieš savo valią ir vos po penkių mėnesių atsistatydinęs. Jį apdainavo ir italų poetas Dante, kuris jam už jo „didįjį atsisakymą“ skyrė vietą pragare.

Benedikto XVI atsistatydinimas galėjo pakeisti įsivaizdavimą apie šį darbą „iki gyvos galvos“, bet Benedikto XVII ar Celestino VI vardo pasirinkimas galėtų rodyti, kad ateityje laukia dar vienas atsistatydinimas.

„Pontifikas emeritas“, kuris išlaikė savo vardą Benediktas XVI ir nesusigrąžino Josepho Ratzingerio vardo, 2005 metais, kai buvo išrinktas, Šv.Petro aikštėje susirinkusiai miniai pasakė, kad nori sekti Benedikto XV, kuris popiežiavo Pirmojo pasaulinio karo metais, pavyzdžiu.

„Jis buvo tikras ir drąsus taikos pranašas, kuris kovėsi iš visų jėgų ir drąsiai, iš pradžių – kad išvengtų karo dramos, o vėliau – kad sumažintų baisias jo pasekmes“, – tada sakė Benediktas XVI.

Pirmaisiais amžiais popiežių vardai buvo įvairiausi, pradedant Zacharijumi ir baigiant Adeodatu ar Viktoru, bet nuo 16-ojo amžiaus cirkuliuoja tie patys vardai – Klemensas, Grigalius, Pijus, Paulius, Benediktas. Naujasis popiežius taip pat tikriausiai pasirinks vieną ar kelis iš šių vardų.

Jonas Paulius I 1978 metais tapo pirmuoju popiežiumi, pasirinkusiu du vardus. Taip jis norėjo pagerbti pontifikus, vadovavusius Katalikų Bažnyčiai per Vatikano II Susirinkimą. „Estafetę“ perėmė Jonas Paulius II, kai jo pirmtakas vos po 33 dienų mirė.

Toks popiežius, kuris norėtų vadovauti charizmatiškai ir iš naujo atrasti ryšį su tikinčiaisiais po Benedikto XVI gana rimto valdymo, galėtų pasivadinti Jonu Pauliumi III ar tiesiog Jonu – pagal „gerąjį popiežių Joną XXIII“, kuris sušaukė Vatikano II Susirinkimą ir paskelbė jį savo misija, kurios tikslas – atverti Bažnyčią pasauliui.

Nors vardas Pijus iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti „geras“, paskutinis juo pasivadinęs popiežius, Pijus XII, kritikų buvo pramintas „Hitlerio popiežiumi“ – dėl to, ką kritikai vadina „jo tyla“ per holokaustą.

Grigalius ir Aleksandras taip pat kelia neigiamų asociacijų: Grigalius VII, kuris buvo išrinktas 1073 metais, buvo kaltinamas nekromantija ir kankinimų ant vinių gulto tų, kurie stodavo jam skersai kelio, o Aleksandras VI, turtingos Borgių šeimos narys, garsėjo laukinėmis orgijomis popiežiaus rūmuose.

Vienas keisčiausių visų laikų popiežių buvo 9-ajame amžiuje gyvenęs Steponas VII, kuris taip nekentė savo pirmtako Formozaus, kad liepė iškasti apirusius jo palaikus, aprengti juos popiežiaus drabužiais ir teisti už neteisėtą popiežiavimą.

Formozaus kaltė buvo pripažinta, pirštai, kuriais jis teikdavo palaiminimus, buvo nukirsti ir galiausiai jo palaikai buvo įmesti į Tibro upę. Dėl tokio negarbingo galo mažai tikėtina, kad koks nors popiežius dabar pasirinktų vardą Formozus II, nesvarbu, ar pirmojo Formozaus teismas buvo teisingas.

Airių lažybininkai „Paddy Power“ prognozuoja, kad labiausiai tikėtinas naujo popiežiaus vardas yra Leonas, kuris reiškia liūtą, o penktoje vietoje mini vardą Petras.

Tačiau žmogus, kuris pasivadintų Petru II, būtų tikrai drąsus.

Šis vardas laikomas „neliečiamu“ iš pagarbos pirmajam Bažnyčios popiežiui, be to, kaip teigiama pranašystėje, priskiriamoje vienam 12-ojo amžiaus šventajam, kito Petro popiežiavimas atneš Romos sunaikinimą ir taps pradžia į Apokalipsę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius