Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežius aplankė 2012 metų žemės drebėjimo vietą Italijoje

Tūkstančių tikinčiųjų pasveikintas popiežius Pranciškus sekmadienį atvyko į šiaurinį Emilijos-Romanijos regioną, smarkiai nukentėjusį 2012 metais per žemės drebėjimą ir iš esmės atstatytą, – šis pavyzdys turėtų teikti viltį visam šalies vidurio regionui, pernai patyrusiam dar baisesnių griaunančių požeminių smūgių.
Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus / „Scanpix“/AP nuotr.

Pirmoji Pranciškaus aplankyta vieta buvo žemės drebėjimo apgriauta Duomo katedra Karpyje, ten viduje prie Šv. Mergelės Marijos statulos jis padėjo puokštę gėlių. Kelerius metus restauruojama bažnyčia buvo atidaryta tik praėjusį savaitgalį.

„Čia yra tie, kurie yra lieka palaidoti gyvybės griuvėsiuose, – sakė popiežius savo pamoksle 20 tūkst. susirinkusiųjų į mišias aikštėje priešais katedrą. – Ir čia yra tie, kurie, kaip jūs, Dievui padedant, pakilo iš griuvėsių, kad atkurtų“.

Dar apie 50 tūkst. žmonių stebėjo mišias didžiuliuose ekranuose mieste, turinčiame 70 tūkst. gyventojų.

Emilijos-Romanijos modelis, kaip buvo atstatoma teritorija po 6,1 balo ir 5,8 balo žemės drebėjimų, nusinešusių 28 gyvybes 2012-ųjų gegužę, laikomas pavyzdiniu.

Per vienos dienos vizitą numatytas popiežiaus susitikimas su žmonėmis, netekusiais savo artimųjų per žemės drebėjimą, pokalbiai su kunigais, vienuoliais, seminaristais.

Emilijos-Romanijos modelis, kaip buvo atstatoma teritorija po 6,1 balo ir 5,8 balo žemės drebėjimų, nusinešusių 28 gyvybes 2012-ųjų gegužę, laikomas pavyzdiniu. Siekiant tikslo, buvo suvienytos politikų, verslininkų ir vyskupų pastangos, parinkti bendri prioritetai.

Šiuo popiežiaus apsilankymu norėta parodyti dėkingumą už miesto atstatymą, sakė Karpio arkivyskupas monsinjoras Francesco Cavina per Italijos vyskupų konferencijos televiziją TV2000. Bet jis dar pridūrė,kad tai esąs „ir vilties ženklas, kad įmanoma atstatyti viską vidurio Italijos žmonėms, deja iškentėjusiems dar baisesnių dalykų“.

Pernai rugpjūčio 24 dieną 6,1 balo žemės drebėjimas vidurio Italijoje Umbrijos, Abrucų ir Markės srityse nusinešė beveik 300 gyvybių, sugriovė tūkstančius pastatų: bažnyčių, istorinių namų, muziejų, daugelio miestų centrai tapo negyvenami, Stiprių smūgių virtinė pasikartojo ir spalį, vienas jų buvo stipriausias Italijoje per beveik keturis dešimtmečius ir siekė 6,6 balo stiprumo, griuvo daugybė pastatų, bet buvo apsieita be žmonių aukų, nes žmonės iš labiausiai pažeidžiamų vietovių buvo evakuoti.

Valdžia 2016-aisais žemės drebėjimų pridarytų nuostolius įvertino daugiau kaip 23,5 mlrd. eurų, kai 2012 metais Emilijos-Romanijos regione žala buvo įvertinta 13,5 mlrd. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius