Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežius atvyko į Pietų Korėją pirmojo per 15 metų popiežiškojo vizito Azijoje

Popiežius Pranciškus ketvirtadienį pradėjo penkių dienų vizitą Pietų Korėjoje, kuris buvo surengtas Vatikanui trokštant plėsti Bažnyčią Azijoje, nepaisant problemų, kurias kelia tokios vyriausybės kaip ateistinis Pekinas.
Popiežius Pranciškus atvyko į Pietų Korėją
Popiežius Pranciškus atvyko į Pietų Korėją / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Regione tvyrančią įtampą vos kelios minutės prieš tai, kai popiežius išlipo iš savo lėktuvo, akcentavo kaimyninės Šiaurės Korėjos į jūrą prie rytinių krantų paleistos artimojo nuotolio raketos.

Pranciškų, kuris plačiai šypsojosi ir mojo žmonėms, pasitiko prezidentė Park Geun-Hye ir priėmimo komitetas, kuriame yra du žmonės, pabėgę iš Šiaurės Korėjos, taip pat – balandžio mėnesį įvykusios kelto katastrofos aukų, kurių iš viso yra 300 ir tarp kurių yra daug moksleivių, giminaičiai.

Tikimasi, kad Pranciškus pasiųs taikos žinią Pchenjanui, kai kitą savaitę Seule aukos specialias Korėjų susitaikymo mišias

Reaguodamas į Park Geun-Hye norą, kad jo vizitas paskatintų taiką ir susitaikymą Korėjos pusiasalyje, popiežius sakė, kad atvyko „su tuo giliai širdyje“, pranešė naujienų agentūra „Yonhap“.

Tikimasi, kad Pranciškus pasiųs taikos žinią Pchenjanui, kai kitą savaitę Seule aukos specialias Korėjų susitaikymo mišias.

Bažnyčios pareigūnai Pietų Korėjoje nusiuntė kelis prašymus Pchenjanui atsiųsti katalikų grupę dalyvauti šiose mišiose, bet Šiaurės Korėja pasiūlymą atmetė, priežastimi nurodydama savo pasipiktinimą būsimomis Pietų Korėjos ir JAV karinėmis pratybomis.

Laikydamasis savo paprasto stiliaus, Pranciškus iš oro uosto išvyko įsispraudęs į kompaktiško hečbeko „Kia“, kurio specialiai paprašė savo vizitui, galą.

Pakeliui iš Italijos jis skrido virš Kinijos, todėl galėjo pasinaudoti protokolu ir pasiųsti precedento neturinčią geros valios žinią kinų prezidentui Xi Jinpingui.

„Patekdamas į Kinijos oro erdvę, perduodu geriausius linkėjimus Jūsų Ekscelencijai bei jūsų bendrapiliečiams, ir šaukiuosi dieviškojo taikos ir gerovės palaiminimo šiai šaliai“, – sakė jis radijo pranešime.

Pekinas ir Vatikanas smarkiai nesutaria nuo 1951 metų, kai Kinija nutraukė ryšius su Šventuoju Sostu; abi šalys grumiasi dėl Kinijos katalikų bendruomenės kontrolės

Pekinas ir Vatikanas smarkiai nesutaria nuo 1951 metų, kai Kinija nutraukė ryšius su Šventuoju Sostu; abi šalys grumiasi dėl Kinijos katalikų bendruomenės kontrolės.

Pietų Korėja pirmajam per 15 metų popiežiškajam vizitui Azijoje buvo pasirinkta siekiant apdovanoti vieną greičiausiai augančių, uoliausių ir įtakingiausių katalikų bendruomenių regione.

Nors katalikai Pietų Korėjoje sudaro tik kiek daugiau nei 10 proc. gyventojų, kurių iš viso yra 50 mln., popiežiaus vizitas sukėlė didelį visuomenės entuziazmą. Seulo gatvėse iškabinti sveikinimo transparantai, parduotuvėse vyksta aktyvi prekyba įvairiausiais suvenyrais, pradedant miniatiūrinėmis Pranciškų vaizduojančiomis lėlėmis ir baigiant atminimo monetomis.

Maždaug milijonas žmonių šeštadienį turėtų susirinkti Seulo centre į mišias po atviru dangumi, per kurias Pranciškus paskelbs palaimintaisiais 124 kankinius, persekiotus ankstyvuoju Korėjos Katalikų Bažnyčios gyvavimo periodu, 18-ajame ir 19-ajame amžiuose.

Tai pirmasis popiežiškasis vizitas Pietų Korėjoje po 25 metų ir jis nustato pavyzdį, kuriuo, kaip Vatikanas viliasi, galėtų pasekti kitos Azijos šalys.

Ekonominį „stebuklą“, kuris per kiek daugiau nei penkis dešimtmečius pavertė šią šalį iš karo nualinto užkampio eksporto galia ir ketvirtąja pagal dydį Azijos ekonomika, lydėjo lygiai taip pat dramatiškas krikščionybės bumas.

Krikščionys Pietų Korėjoje dabar sudaro didžiausią religinį bloką. Nors daugumą jo sudaro protestantai, katalikų bendruomenė auga greičiau ir kasmet suteikiama dešimtys tūkstančių naujų krikšto sakramentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius