Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežius aukoja mišias Jėzaus vaikystės mieste

Popiežius Benediktas XVI ketvirtadienį atvyko į Jėzaus vaikystės miestą Nazaretą, kuris taip pat yra svarbiausias Izraelio gyventojų mažumą sudarančių arabų miestas.
Popiežius Benediktas XVI
Popiežius Benediktas XVI / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ketvirtą piligriminės kelionės Izraelyje ir palestiniečių teritorijose dieną popiežius aukos mišias po atviru dangumi, kuriose dalyvaus daugiausia tikinčiųjų per visą jo vizitą.

Jos vyks prie Šuolio kalno – vietoje, kur, kaip rašoma Biblijoje, užsirūstinusi minia norėjo nustumti Jėzų nuo pakriūtės. Prieš mišių pradžią 40 tūkst. vietų arena ant Šuolio kalno buvo beveik pilna.

Maldininkai į didžiulį amfiteatrą po atviru dangumi dalyvauti Kristaus vietininko mišiose pradėjo plūsti nuo ankstyvo ryto.

„Tai lyg svajonė – pamatyti mūsų popiežių“, – sakė filipinietis Mosesas Denorio, kuris pastaruosius 25 metus gyvena Tel Avive ir kuris atvyko su tėvynainių grupe, atlydėjusia trimis autobusais.

„Tai taip ypatinga, matyti jį, – sakė jis. – Tai palaiminimas mums ir palaiminimas Nazaretui... Mes meldžiamės už taiką Izraelyje ir (taiką) palestiniečiams. Mes meldžiamės ir neprarandame vilties. Viltis visada yra.“

Kitas mišias popiežius aukos bažnyčioje, pastatytoje vietoje, kur švč.Mergelei Marijai buvo apreikšta, kad ji pagimdys Jėzų.

„Tai lyg svajonė – pamatyti mūsų popiežių“, – sakė filipinietis Mosesas Denorio, kuris pastaruosius 25 metus gyvena Tel Avive ir kuris atvyko drauge su savo tėvynainių grupe, atvažiavusia trimis autobusais.

Toje bazilikoje Benediktas XVI pasimels Apreiškimo grotoje, kur, kaip tiki krikščionys, Arkangelas Gabrielius švč.Mergelei Marijai pranešė, kad savo įsčiose ji išnešios Dievo sūnų.

Pontifikas vadovaus pamaldoms viršutinėje bažnyčioje. Ši bazilika buvo pastatyta 1969 metais kryžininkų ir bizantiškos bažnyčių vietoje; ją vainikuoja 55 m aukščio kupolas, kurio forma primena Madonos lelijos simbolį.

Pranciškonų vienuolyne, esančiame prie Apreiškimo bazilikos, Benediktas XVI turi susitikti su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu.

Radikali grupuotė „Ansar Allah“, kuri išklijavo protesto prieš popiežiaus vizitą plakatus, prieštarauja jo susitikimui su B.Netanyahu Nakbos – Katastrofos dienos – išvakarėse. Tą dieną 1948-ųjų gegužę buvo sukurta Izraelio valstybė, o 700 tūkst. palestiniečių teko bėgti iš savo namų arba jie buvo iš jų tiesiog išvaryti.

Šio penktadienį Jordanijoje pradėto vizito metu popiežius savo kalbose ragina įkurti palestiniečių valstybę, kuri egzistuotų greta Izraelio ir kurią remia Vakarų bei arabų šalys.

B.Netanyahu kol kas atsisako paremti šį tikslą.

„Šventasis Sostas remia jūsų žmonių teisę į suverenią palestiniečių tėvynę protėvių žemėje, saugią ir taikiai sugyvenančią su kaimynais, tarp tarptautinės (bendrijos) pripažįstamų sienų“, – trečiadienį sakė popiežius Betliejuje, kuriame, kaip tiki krikščionys, gimė Jėzus.

Pontifikas taip pat ragino abi šalis įveikti taikos proceso aklavietę, kad netrukus būtų galima nugriauti sieną, kurią Izraelis pastatė po 1967 metų karo okupuotoje Vakarų Kranto teritorijoje ir aplink ją.

„Mačiau... didelę Betliejaus (dalį) temdančią sieną, kuri įsibrauna į jūsų teritorijas, atskirdama kaimynus ir padalydama šeimas“, – sakė Benediktas XVI.

„Nors sienos lengvai pastatomos, visi mes žinome, kad jos netrunka amžinai. Jas galima nugriauti“, – pridūrė jis.

Benediktas XVI yra pirmasis popiežius, pamatęs sieną okupuotame Vakarų Krante, kurią Izraelis sako pastatęs tam, kad užkirstų kelią palestiniečių išpuoliams. Pontifikas pripažino Izraelio susirūpinimą savo saugumu ir ragino žmones „nesigriebti smurto ar terorizmo aktų“.

„Abiejose sienos pusėse reikia didelės drąsos, jei (norime) įveikti baimę ir nepasitikėjimą“, – sakė jis.

Nazarete, kur gyvena daugiausia Izraelio arabai ir kur krikščionys sudaro 30 proc. iš 66,3 tūkst. gyventojų, Benediktas XVI turi pakartoti savo raginimą krikščionims likti Šventojoje Žemėje, kur jų ir taip mažytė bendruomenė vis mažėja.

1,1 mlrd. pasaulio katalikų vadovas panašiai kalbėjo per mišias Betliejuje – jis ragino krikščionis stiprinti savo pozicijas ir „pasiūlyti naujų galimybių tiems, kuriuos ima pagunda išvykti“.

Iš 7,4 mln. Izraelio gyventojų maždaug 130 tūkst. yra krikščionys, o palestiniečių teritorijose, kur gyvena 3,8 mln. žmonių, krikščionių yra 50 tūkstančių.

Piligriminę kelionę popiežius penktadienį baigs Jeruzalėje, apsilankymu Šventojo Kapo bažnyčioje, pastatytoje, kur, kaip rašoma Evangelijose, Jėzus buvo nukryžiuotas ir palaidotas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius