Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežius aukojo Velykų mišias po atviru dangumi

Popiežius Benediktas XVI Velykų sekmadienį saulės nušviestoje ir gėlėmis išpuoštoje Vatikano Šv. Petro aikštėje, kur susirinko dešimtys tūkstančių žmonių, aukojo Velykų dienos mišias, o joms pasibaigus suteikė iškilmingą apaštališkąjį palaiminimą „Urbi et orbi“.
Popiežius Benediktas XVI
Popiežius Benediktas XVI / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prasidedant mišioms, kurių altorius buvo pastatytas ant Šv. Petro bazilikos laiptų, popiežius kalbėjo užkimusiu balsu ir atrodė pavargęs.

Vėlai šeštadienį jis, vadovaudamas tris valandas trukusiai Velyknakčio liturgijai bazilikos viduje, laikėsi gerai.

Velykos yra džiugiausia krikščionių šventė. Tikintieji švenčia Kristaus prisikėlimą iš numirusiųjų.

Baigiantis Velykų mišioms Benediktas XVI nuėjo į centrinį bazilikos balkoną, iš kur su velykine žinia kreipėsi su sveikinimais į viso pasaulio tikinčiuosius ir suteikė palaiminimą „Urbi et orbi“.

Pontifikas, kuriam balandžio 16-ąją sukaks 85 metai, baigia varginantį Didžiosios savaitės apeigų maratoną, kuris į Romą sutraukė didžiules tikinčiųjų minias.

Vėlai šeštadienį sausakimšoje Šv. Petro bazilikoje popiežius nešdamas degančią žvakę pradėjo Velyknakčio liturgiją ir išreiškė nuogąstavimus, kad žmonija klaidžioja tamsoje, negalėdama atskirti gera nuo bloga.

Popiežius išreiškė nuogąstavimus, kad žmonija klaidžioja tamsoje, negalėdama atskirti gera nuo bloga.

„Gyvenimas stipresnis už mirtį. Gėris stipresnis už blogį. Meilė stipresnė už neapykantą. Tiesa stipresnė už melą“, – per Velyknakčio liturgiją tikintiesiems sakė Benediktas XVI, kuris vilkėjo naują gyvenimą simbolizuojančius baltus drabužius.

Vis dėlto savo homilijoje jis perspėjo: „Tamsa, kuri kelia realią grėsmę žmonijai, galiausiai, yra tai, kad žmogus gali matyti ir tyrinėti apčiuopiamus materialius dalykus, bet negali matyti, kur pasaulis eina ar iš kur ateina, kur eina mūsų pačių gyvenimas, kas yra gera, o kas – bloga.“

„Ši tamsa, uždengianti Dievą ir užtemdanti vertybes, yra reali grėsmė mūsų egzistencijai ir, bendrai, pasauliui“, – sakė popiežius.

Per Velyknakčio liturgiją Benediktas XVI priėmė į Katalikų bažnyčią aštuonis suaugusius žmones, kuriuos pakrikštijo pildamas vandenį jiems ant galvų.

Ragino nutraukti kraujo liejimą ir pasmerkė išpuolius

Benediktas XVI Velykų sekmadienį paragino nutraukti kraujo liejimą Sirijoje ir įsipareigoti dialogu padaryti galą šią šalį krečiančiai prievartai.

„Ypač Sirijoje tenebūna liejamas kraujas, kuo greičiau teįsivyrauja pagarba, dialogas ir susitaikymas, kaip reikalauja ir tarptautinė bendruomenė“, – sakė jis savo tradiciniame Velykų kreipimesi.

Išpuolio metu buvo susprogdinti du automobiliai su sprogmenimis.

„Pabėgėliai iš tos šalies ir žmonės, kuriems reikia humanitarinės pagalbos, tebūnie svetingai priimami, solidarumas tepalengvina jų sunkias kančias“, – pridūrė popiežius.

Popiežius taip pat paragino siekti taikos ir stabilumo Malyje ir pasmerkė kruvinus teroristinius išpuolius prieš krikščionių bažnyčias Nigerijoje.

Per bombų sprogimą prie vienos bažnyčios Nigerijoje Velykų sekmadienį žuvo mažiausiai 20 žmonių. Išpuolio metu buvo susprogdinti du automobiliai su sprogmenimis. „Dabar turime 20 žuvusiųjų“, – sakė vienas vietos gelbėtojas.

Pontifikas sakė: „Malį, kuriame šiuo metu vyksta politiniai neramumai, Šlovingasis Kristus teapdovanoja taika ir stabilumu. Nigerijai, kur pastaruoju metu vyko kruvini teroristiniai išpuoliai, Velykų džiaugsmas teįkvepia energijos kurti taikią ir savo piliečių religijos laivę gerbiančią visuomenę.“

„Prisikėlęs Jėzus teguodžia kenčiančias Afrikos rago tautas ir teskatina susitaikinimą; tepadeda Didžiųjų Ežerų regionui, Sudanui ir Pietų Sudanui, jų gyventojams tesuteikia jėgų atleisti“, – pridūrė kreipimesi popiežius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius