Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežius Benediktas XVI: žmonija nėra atsitiktinis evoliucijos produktas

Popiežius Benediktas XVI švenčiausią krikščionims metų naktį akcentavo, kad žmonija nėra atsitiktinis evoliucijos produktas.
Popiežius Benediktas XVI didžiojo šeštadienio apeigose.
Popiežius Benediktas XVI Velyknakčio apeigose. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Benediktas XVI šeštadienį savo Velyknakčio homilijoje akcentavo biblinį pasakojimą apie sukūrimą ir sakė, jog neteisinga galvoti, kad kažkuriuo metu „kažkokiame mažyčiame kosmoso kampelyje atsitiktinai evoliucionavo tam tikros gyvų būtybių rūšys, galinčios protauti ir bandyti rasti kūrinijoje racionalumą ar priskirti jai racionalumą“.

„Jei žmonės būtų vien atsitiktinis evoliucijos produktas kažkokioje vietoje Visatos pakraštyje, tada jų gyvenimas būtų beprasmis ar net galėtų būti gamtos atsitiktinumas, – sakė jis. – Bet ne, protas čia yra nuo pat pradžių: kuriamasis, dieviškas protas“.

Bažnyčia moko, kad katalikybė ir evoliucijos teorija nebūtinai prieštarauja viena kitai: krikščionis, pavyzdžiui, gali priimti evoliucijos teoriją, kad ji padėtų paaiškinti vystymąsi, bet yra mokomas tikėti, kad Dievas, o ne atsitiktinumas yra pasaulio ištakos. Tačiau Vatikanas perspėja ir nesilaikyti kreacionizmo – pernelyg pažodinės biblinio pasakojimo apie pasaulio sukūrimą interpretacijos.

Benedikto XVI balsas buvo užkimęs ir per tris valandas trukusias pamaldas, kurios baigėsi po vidurnakčio, jis kelis kartus sukosėjo. 84 metų popiežius iki vėlumos užtruko jau antrą vakarą iš eilės – Didžiojo penktadienio vakarą jis vadovavo Kryžiaus kelio stočių apmąstymams prie Romos Koliziejaus.

Šeštadienį vakare pontifikas pakrikštijo šešis suaugusiuosius iš Šveicarijos, Albanijos, Rusijos, Peru, Singapūro ir Kinijos – jiems meldžiantis liejo ant jų galvų vandenį.

Pamaldas Benediktas XVI pradėjo uždegdamas žvakę ir tylomis eidamas užtemdyta centrine Šv.Petro bazilikos nava, o šimtai tikinčiųjų tuo metu klauptuose vieni nuo kitų uždegė savo žvakes, kol švieselėmis sumirgėjo visa bazilika.

Sekmadienį popiežius Šv.Petro aikštėje aukos Velykų mišias ir pasakys tradicinį pasveikinimą dešimtimis pasaulio kalbų. Tai bus paskutinės svarbios iškilmės prieš kitą savaitę įvyksiantį velionio popiežiaus Jono Pauliaus II paskelbimą palaimintuoju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius